Lagbanner
Liverpool - Everton 2-0: "Den enes bröd, den andres död"

Liverpool - Everton 2-0: "Den enes bröd, den andres död"

Everton kammade noll på Anfield i det klassiska Mersyside-derbyt. Liverpool fortsätter jaga ligatiteln medan Everton får försätta kämpa för sin överlevnad i serien.

Laguppställningen som Jürgen Klopp formerade inför derbyt innehöll ett fåtal förändringar sedan 4-0 krossen mot Manchester United bara några dagar innan. Backlinjen var intakt, det var högre upp i banan förändringarna skedde. Lagkapten Jordan Henderson samt colombianen Luis Diaz blev förpassade till bänken och ersattes av Naby Keita respektive Diogo Jota


Matchen startade i ganska så lågt tempo. En typisk derbymatch på många sätt och vis, mycket känslor, kamp och hets från både publik och spelarhåll. Trots ett dominerande bollövertag kunde inte Liverpool skapa några riktigt heta målchanser. Bolltempot var alldeles för lågt hos hemmalaget och tillsammans med mycket slarv från enskilda spelare gjorde det enkelt för gästerna att ligga lågt och kontra när tillfället gavs. Även om även bortalaget hade det svårt att skapa målchanser, visade främst ytterspringarna Anthony Gordon och Demarai Gray sin speed och kreativitet, vilket stundtals ställde till det för Liverpools försvarare. Framåt slutet uteblev nästan kontringsspelet helt och hållet, men Liverpool hade fortsatt svårt att skapa målchanser och frustrationen växte. Det fanns helt enkelt en hel del Jurgen Klopp behövde diskutera med "The reds" under halvtidsvilan, om nu hoppet om ligatiteln skulle leva kvar.

Den andra halvleken såg under inledningen ut att spela samma melodi som den vi nyss skådat. Everton försvarade lågt, kompakt och disciplinerat och kunde kombinera det med ett kontringsspel som stundtals satte hemmalagets backlinje i trubbel. Liverpool kontrollerade matchen men utdelningen av det dominanta bollinnehavet var återigen snudd på minimal. När en timme fotboll hade spelats på Anfield började oron och nervositeten öka, skulle Liverpool tappa poäng i titelracet och samtidigt ge en poäng till Evertons i deras kamp om överlevnad i serien? När den frågan eventuellt började ställas valde Jurgen Klopp att använda sin fingertoppskänsla och agera.

Den tyske tränaren har tidigare under säsong visat på en fin  och effektiv förmåga att kunna tajma sina byten rätt och därmed ge effekt. När Luis Diaz och Divock Origi stod klara för inhopp hoppades man på att få uppleva en liknande effekt och den förhoppningen skulle snart förvandlas till verklighet. Det tog nämligen inte många minuter efter det dubbelbytet innan bollen var placerad i Jordan Pickfords mål och Liverpoolspelarna kunde jubla framför The Kop. Den nyinsatte belgaren kunde genom sin storlek och fysik hålla undan sin motståndare i straffområdet, passa bollen till Salah som i sin tur upptäckte Andrew Robertson vid den bortre stolpen och målet var ett faktum. Därefter kunde Liverpool fortsätta kontrollera matchen. Mohamed Salah fick en bra chans tätt inpå att utöka ledningen, men egyptiern missade sitt volleyskott efter en tilltrasslad situation. Även Thiago fick chansen att utöka ledningen, när han frispelades av Mohammed Salah precis utanför straffområdet, men en uppoffrande block av Seamus Coleman höll resultatsiffrorna intakta. Everton fortsatte att ställa om när möjligheter gavs och visst lyckades även gästerna skapa några målchanser, där framförallt Demarai Grays skott som seglade precis bortom krysset sticker ut. 

Liverpool skulle däremot tillslut göra det där förlösande 2-0 målet och Jurgen Klopps byten skulle återigen stå i fokus. Nu hade även tysken bytt in Jordan Henderson och det skulle inte ta lång tid innan även det bytet gav effekt. Engelsmannen kunde snappa upp bollen utanför straffområdet efter en hörna, spela ett fint inlägg till Luis Diaz som visade på sin otroliga flärd och kreativitet när han cykel sparkade bollen till Divock Origi som kunde göra mål med pannan. Ett mål signerat av alla tre inhoppare och det är bara att lyfta på hatten för Jurgen Klopps förmåga.

Mycket mer hände inte under matchens gång och Liverpool kunde fira ytterligare en tre-poängare och fortsätta sätta press på Manchester City.

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2022-04-24 20:10:00
Author

Fler artiklar om Liverpool