Liverpool - Everton
2 - 0

Liverpool – Everton 2–0: Storebror besegrade lillebror efter Salahs dubbel

Årets första Merseyside-derby blev en avslagen tillställning. Efter en chansfattig match kunde ändå Liverpool gå segrande ur striden tack vare dubbla baljor av Mohamed Salah.

När laguppställningarna kom ut en timme före matchstart blev man direkt taggad på att se den nyvärvade trion – Ryan Gravenberch, Alexis Mac Allister och Dominik Szoboszlai – tillsammans på mittfältet. En offensiv trio och känslan var att Liverpools spel skulle präglas av anfallsfotboll.

Men den första halvleken uppfyllde inte dessa förväntningar. I stället var det ett slarvigt spel från båda lagen och även fast hemmalaget hade det mesta av bollinnehavet, så lyste chanserna med sin frånvaro. Förutom ett par bortkastade kontringsmöjligheter så hade Liverpool svårt att skapa något mot småbröderna i blått.

Om sedan matchen hade varit ensidig sett till bollinnehav, så gjorde Ashley Youngs utvisning mot slutet av den första halvleken inte så att det förändrades. Målchanserna var dock fortsatt saknade och matchen var mållös när de inledande 45 minuterna blåstes av.

Trots tidiga byten i den andra halvleken i hopp om att matchbilden skulle ändras, så var det fortsatt ett Liverpool som med ett kraftigt bollinnehav hade svårt att skapa chanser. Det närmsta man kom i halvlekens inledning var en dubbelchans då både Mohamed Salah och Gravenberch fick fina skottlägen, men ett heroiskt bortaförsvar blockerade.

Målet skulle dock komma till slut, i den 74:e minuten, från straffpunkten. Everton hade precis fått ett VAR-beslut med sig efter att Nathan Patterson fält Luis Diaz i straffområdet. Inte tillräckligt för straff tyckte domarna då, men när Michael Keane någon minut senare glömde bort handsregeln, pekade domare Craig Pawson på straffpunkten. Den egyptiska konungen klev fram och tryckte in ledningsmålet distinkt från elva meter.

Efter straffmålet spelade Liverpool mest av matchen mot ett Everton som i numerärt underläge inte orkade med någon kvitteringsjakt. Derbyt såg ut att sluta 1–0, men efter en sen kontring där Darwin Nunez var osjälvisk, kunde Salah punktera matchen på riktigt med sitt andra mål för matchen och fastställa slutresultatet 2–0.

I sin helhet ett ganska avslaget derby. Men det viktiga är tre poäng in på kontot, väldigt skönt i och med två raka ligamatcher utan seger.

TV: Salah tvåmålsskytt i derbysegern