Anfield, 2022-02-23 20:45

Liverpool - Leeds United
6 - 0

Liverpool - Leeds United 6-0: Tennissiffror när Liverpool straffade Leeds

”Julen varer li’ til påske” eller ”julen varar än till påska”, som är den svenska översättningen på Mads Hansens julklassiker, stämmer. För i kväll var det äntligen dags för Liverpool att ta emot Leeds på Anfield i den uppskjutna matchen från Boxing Day. Och visst skulle det bli en riktig smällkaramell när Liverpool straffade Leeds.

Efter en halvtrög match mot Norwich så valde Klopp att inte leka med ödet en gång till. Mer eller mindre starkaste laget mönstrades från start mot Leeds, detta trots cupfinalen som stundar, och frågan är om inte det ligger till grund efter Manchester Citys poängtapp förra omgången? För efter det så är faktum att Liverpool har ödet i sina egna händer inför de sista 13 omgångarna i Premier League. Det är fortfarande pole position för Manchester City, men 13 raka segrar i ligan och Liverpool bör stå som slutsegrare.

Hur som helst, nu ska vi inte gå händelserna i förväg och varje match som kvarstår av denna säsong kommer vara viktig i jakten på titlar och kvällens motståndare var de alltid luriga Yorkshire-laget Leeds. Matchen inleddes med mycket ”Hawaii-fotboll” från båda lagen som resulterade i farliga lägen åt båda hållen. Först skulle Mané stå i vägen för ett skott från Luis Díaz, som nog förtjänade ett bättre öde, sedan skulle Alisson sätta hjärtat i halsgropen på samtliga Liverpool sympatisörer. Nej, de första tio minuterna minns man inte för den välspelade fotbollen men för den objektive så var det nog roligt ändå.

Efter en kvart började man redan oroa sig för hur bra Leeds stod upp, men den tanken kunde sedan försvinna tillbaka in i de mörka delarna av ens självförtroende när Stuart Dallas ville testa Mesliers jobb. En utstickande hand stoppade Robertsons inlägg och Michael Oliver pekade på straffpunkten. Upp steg den comebackande straffskytten Salah och placerade in sitt 18:e mål för säsongen. 1-0.

Efter detta skulle återigen en negativ känsla äta sig fram. Den höga backlinjen som Liverpool skördat stora framgångar med sen införandet av VAR (Liverpool har ”vunnit” mer än dubbelt så många offsides som tvåan i den tabellen nuvarande säsong) kändes lite väl optimistisk mot detta kontringsorienterade Leeds. Visserligen ställdes Raphinha offside, men det var nog mer slarv av honom, men helt under kontroll kändes inte Leeds offensiv. Dock skulle det inte dröja länge innan även den tanken skulle begravas.

För efter en halvtimmes spel var det äntligen dags för Joel Matips offensiv att belönas. Efter att ha följt med bollen upp i offensiv riktning så hittas han efter en smörpassning av världens bästa spelare Mohamed Salah. En utsökt liten chipp över Meslier ger Matip sitt första mål för säsongen och det känns som att detta lag inte behöver en nia, sätt en ytter eller en mittback där och det löser sig. 2-0 Liverpool.

Det var däremot inte slut där, Liverpool fortsatte och trumma på och överväldigade Leeds gång på gång. Fem minuter efter Matips 2-0-mål så var det dags för Sadio Mané att bli serverad av Salah. En hängande Ayling var inte långt ifrån att dra ner Mané och bli utvisad men Mané stod upp och när touchen blev för lång och chansen såg ut att rinna ut i sanden så valde Luke Ayling att visa sin uppskattning för att Mané stod upp i det tidigare läget och ”stötte” till dennes häl lite. Straff nummer två för Liverpool och upp klev han igen, Mohamed Salah. I samma hörn fast metern högre begravde han straffen bakom en uppgiven Illan Meslier.

Det är tydligt att Salah har kommit över den tunga finalförlusten i Afrikanska mästerskapen och i stället ger en sista push för att slå mål-, assist och/eller poängrekord. Mål nummer 19 sätter honom 15 mål bakom målrekordet på 34 som hålls av Alan Shearer och Andy Cole (ska tilläggas att då var det 42 omgångar i Premier League, under säsong med 38 omgångar har Salah redan rekordet på 32 mål). Däremot var assisten till 2-0-målet Salahs tionde assist för säsongen, delad ledning med Trent och två framför Robbo, och sätter honom 10 bakom rekordet på 20 som delas av Thierry Henry och Kevin De Bruyne. Totalt har nu Salah gjort 29 poäng denna säsong, vilket i sin tur sätter honom 15 poäng bakom Henrys rekord på 44 poäng under en säsong. Någon av dessa rekord tror jag att Salah slår, så frågan är vilket/vilka och hur många?

Liverpool fortsatte att köra över Leeds de sista tio minuterna i första halvlek och är man girig så skulle det inte vara helt befängt att kunna kräva både en fyra och femma i första halvlek, men med 3-0 hemma på Anfield med obesegrade Thiago och van Dijk, som vid seger tangerar rekord i antalet obesegrade hemmamatcher, så kändes det mer eller mindre som game over.

I andra halvlek fortsatte Liverpool att bevisa att de är både ett och två nummer större än detta Leeds. Spelglädjen hos Luis Díaz, hungern från Mohamed Salah och kontrollen från defensiven ger ifrån sig ett underbart självförtroende inför den mycket spännande avslutningen på denna säsong. Liverpool skapade ytor och lägen att utöka sin ledning men lite slarv i den sista tredjedelen satt stopp för detta. Leeds försökte genom tre byten den första kvarten i andra halvlek att göra något annorlunda, men det var inte deras afton i kväll.

I stället skulle Liverpool få betalt för sina byten igen. För i den 68:e minuten utgick Thiago och in kom kapten Jordan Henderson som bara behövde 12 minuter innan han kunde spela bollen snett in igenom straffområdet och ge Sadio Mané ett öppet mål och Liverpool en finfin 4-0-ledning. Över trodde ni? Nejdå, långt ifrån.

Inte trodde man väl att det skulle ske särskilt mycket på två minuters tillägg vid 4-0-ledning, men ack så fel man hade. I den 91:a minuten så slår Ja-mez Milner en fin yttersida att springa på för den nyinbytte Divock Origi, hans lilla touch och kollision med Meslier ger en turlig studs till Sadio Mané som får ytterligare ett öppet mål, två av hans enklaste mål och 5-0. Men Leeds skulle klappa ihop TOTALT. För i den absolut sista sekvensen av matchen så skulle Robertson jämna till den fina assistligan med en väl slagen hörna, och högst på den? Jajemän, Virgil van Dijk stångar dit slutresultatet 6-0. En mycket väl utförd match som sätter press på Manchester City. Tre poäng och en seger som ger målskillnaden en skjuts upp och förbi Citys, trots att siffrorna kanske till och med är i underkant.

En viktig boost för titelstriden i ligan, en mentalitetshöjare inför helgens ligacupfinal och dessutom utan skador eller vidare ansträngning. Mot oändligheten och vidare.