2020-09-12 18:30

Liverpool - Leeds United
4 - 3

Liverpool - Leeds United 4-3: Målkalas när Liverpool vann i premiären

Liverpools Premier League-säsong 20/21 är igång och vilken premiär det blev. Mohamed Salah blev hattrickhjälte när ett frejdigt Leeds United besegrades med 4-3.

Väldigt mycket var sig likt när Liverpool tog sig an Leeds i ligapremiären. Klopps startelva innehöll inga konstigheter, möjligtvis var det något förvånande att Fabinho fick börja på bänken. På planen ställde ett stjärnfyllt Liverpool upp sig och mittemot stod en kaxig nykomling. Leeds United, med ”fotbollsgeniet” Marco Bielsa på tränarbänken och nya prestigevärvningar i truppen. Kunde nykomlingen störa de regerande mästarna i premiären? Domaren Michael Olivers visselpipa ljöd och ett energiskt, fartfyllt och löpvilligt Liverpool såg ut att koppla greppet om matchen från första minuten. En handsituation i straffområdet  senare och vi kunde notera 1-0 till Liverpool efter en solid straffspark av Mohamed Salah.

Salahs mål var starten på en galen första halvlek. Leeds bjöd upp till kamp och visade att de inte kommer att förändra sin spelplan trots att de tagit klivet upp till Premier League. Naivt eller ej, det blev en underhållande tillställning på Anfield.

Efter 12 minuter stod det 1-1 på resultattavlan. Jack Harison lurade både Trent Alexander-Arnold och Joe Gomez och pricksköt in kvitteringen. Åtta minuter senare var Liverpool tillbaka i förarsätet när Virgil van Dijk skallade in en fin slagen hörnspark från Andy Robertsons vänsterfot, men det dröjde inte länge förrän Leeds kvitterade igen. Efter ett sällsynt misstag av Virgil van Dijk friställdes Patrick Bamford och han kunde enkelt rulla in bollen bakom Allison. Det blev dock en kortvarig glädje för bortalaget som ynka tre minuter senare fick se Mo Salah bomba in sitt andra mål för dagen och 3-2 till Liverpool.

Det var öppna svängdörrar på Anfield – om Lasse Lagerbäck befunnit sig i Viasat-studion skulle han sannolikt gått i taket över de båda lagens höga försvarslinjer, med all rätt. Liverpools defensiv lämnade en del att önska och slarviga insatser i försvarsspelet straffades. Efter 66 minuters speltid missade Curtis Jones att följa ”sin gubbe” och Mateusz Klich fick enkelt löpa in i straffområdet, ta emot bollen och skjuta in 3-3.

Leeds såg ut att kunna knipa en poäng, men det sista ordet var inte sagt. Liverpool såg något chockade ut efter Leeds tredje mål, men kunde etablera ett spelövertag i slutet av matchen. Mohamed Salah bidrog med kreativitet och vände och vred på högerkanten. Egyptiern var nära att noteras för en assist när han frispelade Firmino, men brasilianaren lyckades inte förvalta läget. Salah skulle ändå bli matchhjälte. Fabinho sparkades ner i straffområdet och Liverpool fick sin andra straffspark i matchen. Salah steppade upp, placerade iskallt in bollen och fullbordade sitt hattrick.

Det blev till slut en seger i premiären för de regerande mästarna. Eloge till Leeds som visade prov på en frejdig offensiv och bjöd upp till en härlig fajt. Liverpools försvarsspel lämnade en del att önska och individuella misstag kostade. Tack och lov var offensiven på tårna och Mohamed Salah visade återigen att han gillar premiäromgångar, tack för det.

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-09-12 20:59:00