Anfield, 2022-02-10 20:45

Liverpool - Leicester
2 - 0

Liverpool – Leicester City 2-0: Jota sköt segern till Liverpool

Efter 18 dagar fyllda av Afrikanska mästerskapen, VM-kval och cupfotboll var det återigen dags för Premier League på Anfield. Liverpool tog emot Leicester och kunde via en ”brace” av Diogo Jota ta sig tre poäng närmare Manchester City.

Det var ett ”sexigt” Liverpool som mönstrades mot Leicester. Klopp själv sa inför matchen att truppen han hade till befogande var den bästa han haft sedan han tog över 2015, och med samtliga stjärnor förutom Henderson och Mané med i truppen var det verkligen en fantastisk syn att se elvan och bänken. Thiago tillbaka på mittfältet, en het Jota och en ny Diaz att leda anfallet och en hungrig Salah på bänken mot ett decimerat och formsvagt Leicester så tog man nästan ut segern i förskott. Men det skulle också spelas en match om poängen.

Liverpool tog kontroll över matchbilden direkt och uret hade inte ens nått 15 sekunder innan det första läget skulle dyka upp. En lång svepande boll nådde den nya fixstjärnan Luís Diaz som hade läge att dra till direkt med vänstern men valde att försöka på sig en skottfint, Amartey lyckades dock att sträcka ut en fot och förhindra drömdebuten från Diaz. I stället var det Leicester som skulle få matchens första riktiga målchans. I den sjunde minuten sover försvaret och James Maddison blir helt fri och söker snabbt det första krysset, men Alisson lyckas med vad Henrik Strömblad kallar en ”Palicka-räddning” att få upp en näve och stå för en fenomenal räddning.

Liverpool skulle sedan fortsätta att kontrollera spelet men hade svårt att få till några riktiga lägen. I stället var det Leicesters kontringar som kändes farligast, men även de gick resultatlösa. Men det skulle bli ett mål i den första halvleken. En välslagen hörna av Trent hittade en helt fristående van Dijk och matchens gigant i Kasper Schmeichel kunde inget annat än att stöta ut nicken rakt till Diogo Jota som enkelt kunde raka in 1-0 och göra säsongens elfte mål personligen.

I övrigt var det nyförvärvet Luís Diaz som stod ut i den första halvlek. Flera engelska sportjournalister påpekade att det snarare kändes som att Diaz gjort 100 matcher för detta Liverpool än blott två, varav den första från start. Den frenesi, teknik och disciplin som Diaz visade i sin nya klubb bådar för att det kan bli en ”match made in heaven”.

Den andra halvleken skulle likna den första i stora drag, men för Liverpool något mer frustrerande. För Liverpool la in en högre växel och skulle skapa flera farliga lägen men som jag nämnde tidigare så stod matchens gigant, Kasper Schmeichel, sedvanligt för Leicester. I den 47:e minuten skulle han visa sig för första gången i andra halvleken då Jota i ett halvt skott/halvt inlägg sökte den bortre stolpen men med fingertopparna kunde dansken hålla Leicester fortsatt kvar.

Sedan skulle det dröja till matchminut 75 innan nästa riktigt stora chans skulle dyka upp. En målsugen Mohamed Salah hade kommit in och snappade upp en boll vid mittplan, en kroppsfint senare var han fri och man väntade på nätrasslet. Men nej, för Kasper Schmeichel lyckades med armen stoppa Salahs lilla lyftning och än en gång rädda Leicester. Frågan är dock om Salah i den situationen skulle haft straff då den gamle Djurgårdaren Amartey fäller Salah bryskt efter avslutet?

Bara tre minuter senare fick Salah ett läge att revanschera sig, ett snabbt ryck vid kanten av straffområdet och ett fantastiskt avslut ville sig inte bättre än att sitta klockrent i kryssribban. I den efterföljande sekvensen bombade Diaz till en volley som Schmeichel även den kunde rädda. Diaz hade även några minuter senare ett fint läge att öppna målkontot men med vaden och rumpan kunde Schmeichel göra sin 8-9 räddning för matchen. Totalt skulle den siffran nå 10 (!) vilket är oerhört bra, och frågan är om Leicetsers danske keeper inte är en av världens bästa linjemålvakter?

Men denna kväll skulle inte sluta med en sen kvittering och besvikelse för Liverpool. I matchminut 87 hittade Matip efter en rörig situation en lucka mellan Ndidis ben och på andra sidan stod den formstarka portugisen Diogo Jota och kunde för andra gången i matchen överlista Kasper Schmeichel. Slutresultatet skrevs till 2-0 och Liverpool fick med sig alla poäng i den viktiga jakten mot Manchester City. Härnäst väntar Burnley på Turf Moor när en månad med totalt nio matcher väntar Liverpool, det är bara att spänna fast sig och hänga med.