Anfield, 2022-07-30 18:00

Liverpool - Manchester C
3 - 1

Liverpool - Manchester City 3-1: Säsongens första titel

Liverpool tog säsongens första titel när Manchester City besegrades med 3-1 i 2022 års Community Shield.

Charity Shield, Community Shield, engelska supercupfinalen…. Kalla det vad ni vill. I vilket fall var det dags för Jürgen Klopp och Pep Guardiola att ställa sina uppdaterade trupper mot varandra och få ett första kvitto på hur man står sig inför den oförskämt tidiga ligapremiären redan nästa helg.

Morgondagens EM-final mellan England och Tyskland innebar ett upptaget Wembley vilket innebar en något otippad spelplats i Leicester Citys King Power Stadium. Glorian på den glorifierade vänskapsmatchen lite på snedden men när God Save The Queen drog igång och visselorkanen från den röda sidan tog vid kändes det lite mer som vanligt.

Otajmat City-anfall

Liverpool började bäst. Med precisa crossbollar lyckades man dra isär Man City-försvaret och hitta ytor för ytterbackarna. Något som Trent Alexander-Arnold tog vara på när han klippte till från strax utanför straffområdet och gav Liverpool ledningen efter tjugoen minuter.

Manchester City var inte dåliga, långt ifrån. Man kom till lägen men när det var dags för den sista djupledslöpningen, den sista passningen och avslutsmomentet såg det lite ovant och otajmat ut i den stjärnspäckade anfallsuppsättningen. Håland stod offiside, sprang i samma ytor som Mahrez och kom fel till De Bruynes inlägg. Jag tvivlar inte på att det kommer att fungera (klart Håland gör 30+ mål efter den här texten) men visst finns det en startsträcka där.

Säsongens första titel till Liverpool

Citys kvittering kom med tjugo minuter kvar efter ett misstag från Adrian. VAR-kollen snuvade Júlian Alvarez på dennes första målfirande i City-tröjan (han fick nöja sig med lite animerade Pep-instruktioner istället) men mål blev det i varje fall.

Med sju minuter kvar av ordinarie tid var det dags för VAR-rummet att träda in i handlingarna igen när Ruben Dias råkade blockera inbytte Nunez nick med armen. Klar straff även om VAR-domarna fann det nödvändigt att tvinga ut Pawson för att dubbelkolla den uppenbara handbollen på skärmen och 2-1 genom Mohamed Salah

2-1 blev sedan 3-1 genom Nunez på stopptid. Ett starkt inhopp från uruguayanen som får stå som segrare i matchen-i-matchen-duellen med Håland som avslutade med att pricka ribban trots öppet mål och tre meters avstånd.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2022-07-30 21:45:06