Anfield, 2021-04-24 13:30

Liverpool - Newcastle
1 - 1

Liverpool - Newcastle United 1-1: Ännu ett sent poängtapp

Liverpool äntrade Anfields gräsmatta med hopp om att ta sin andra raka hemma-viktoria i ligaspelet. Ett ineffektivt och slarvigt Reds fick sig dock en rejäl snyting i matchens absoluta slutskede när Newcastle fick med sig en pinne hem till nordöstra England.

Efter det sena poängtappet senast mot Leeds valde Klopp att ställa upp med alla sina anfallsess framåt i ett 4-2-3-1-system.

De flesta där ute i stugorna hade nog knappt hunnit bänka sig framför tv:n innan Mohamed Salah stod för ett klassmål när han pangade in 1-0 redan i matchminut tre. ”The Egyptian King” står nu på tjugo ligamål den här säsongen och är i och med målet även den första Liverpoolspelaren i historien att göra tjugo ligamål tre säsonger i rad, minst sagt fantastiskt. En riktig drömstart för de röda mot ett till synes lågt stående Newcastle i den fortsatta kampen om en Champions League-plats.

Det tidiga målet innebar att skatorna från nordöst var tvungna att gå framåt på ett annat sätt och de tog sig in i matchen och skapade några bra chanser en bit in i den första halvleken. Det mesta och bästa skedde via den vindsnabba och irrationella Saint-Maximin.

Liverpool skulle kanske ha gjort 2-0 i den tjugoåttonde minuten då Newcastle-försvaret drällde med bollen innan den till slut hamnade i ett jätteläge för Jota som ungefär från straffpunkten inte fick någon ren träff, och sköt bollen en bit utanför. Liverpool borde ha punkterat matchen när Salah missade ett friläge och Jota återigen var framme i ett fint läge ett par minuter senare, men båda avsluten hade mer att önska. Dubravka i bortamålet stod sedan i vägen även för Mane’ och ska ha beröm för sitt målvaktsspel som höll kvar skatorna i matchen.

En helt okej första halvlek överlag av hemmalaget där ineffektiviteten dock tyvärr påminde mycket om hur det såg ut mot Real Madrid senast.

Ett något nonchalant Liverpool stod i upptakten av den andra halvleken för en del enkla bolltapp, framför allt bakåt och lät Newcastle lite väl enkelt hitta fram till målchanser. Alisson räddade ett friläge från Joelinton dryga tio minuter in i den andra halvleken och en uppryckning vore på sin plats från de rödas sida. Liverpool jagade ett 2-0-mål för att skapa lite lugn och för att troligtvis stänga matchen men det mesta av spelet fortsatte att bedrivas på mittplan.

I matchminut sjuttiotre fick Liverpool återigen ett jätteläge efter en bjudning från bortaförsvaret men Salahs avslut tog i burgaveln. Det gäller att göra mål på sådana lägen för att inte skapa onödig nerv som eventuellt kan leda till ytterligare ett poängtapp.

I matchens absoluta slutskede skulle sedan Newcastle få in ett kvitteringsmål genom Callum Wilson och det kändes nästan som en kniv i hjärtat, glöm topp-4 och helt ärligt var man inte speciellt förvånad. VAR var dock The Reds räddare den här gången när de hittade en mycket tveksam hands på engelsmannen och 1-0 stod sig således. När man trodde att segern och tre mycket viktiga poäng var i hamn så fick Newcastle ett sista läge då Arsenal-lånet Willock helt ren i straffområdet sköt via täckande Liverpool-spelare och ställde Alisson helt i målet. Makalöst tungt och det känns så fruktansvärt slarvigt att återigen tappa en sen ledning till poängtapp med tanke på vilka chanser laget skapade i den första halvleken, men det är en sådan säsong då i princip ingenting kommer gratis eller går riktigt rätt.

Slarvigt, tungt, något nonchalant och nu är känslan att det ska mycket mycket till om Liverpool lyckas kvalificera sig för nästa års Champions League.

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-04-24 15:32:00