2 - 0

Liverpool - RB Leipzig 2-0: Avancemang i Champions League

Liverpool är vidare till kvartsfinal i Champions League. Dubbla 2–0-segrar i Budapest ledde laget till avancemang.

Det har varit två helt motsatta formkurvor på lagen efter senaste mötet i Budapest. Liverpool har som bekant hunnit med att förlora tre matcher på Anfield och tagit en sällsynt trepoängare i Sheffield. Leipzig å andra sidan kom till returmötet med idel vinster i de fyra matcher som tyskarna spelat. I och med de rödas form kändes ingenting omöjligt på förhand trots det 2–0-resultat som The Reds hade med sig från första mötet.

Liverpool startade matchen piggt och det kunde blivit en drömstart för Klopps mannar om inte Thiagos beslutsfattning svikit. Spanjoren kom stormande mot mål med bollen vid fötterna och tog sig fram till ett bra skottläge. Istället för att skjuta själv så valde mittfältaren att försöka spela fram Mohamed Salah som kom springande till höger. Passen bröts och chansen rann ut i sanden. Någon sekvens senare var det tyskarnas tur till målchans. En kontring där flertalet Leipzig-spelare forcerade fram mot mål, och det hela resulterade i en fin räddning av Alisson när bollen hamnat framför fötterna på en vitklädd spelare. Tempot i första halvleken var sedan fortsatt högt och det bidrog till många chanser, och efter dryga tjugo minuter blev Salah frispelad av Thiago en bit in på motståndarnas planhalva. Egyptiern behöll dessvärre inte kylan och sköt rakt på Peter Gulacsi i Leipzig-målet. Bara minuter senare var det Trent Alexander-Arnold som löpte sig loss på sin högerkant och blev frispelad av Sadio Mane, men likt det Thiago gjorde tidigt i matchen, valde ytterbacken att spela istället för att ta eget avslut, vilket gav samma resultat som för spanjoren. Diogo Jota startade återigen och även han hann med att missa ett jätteläge. Bollen hamnade vid fötterna på Jota efter att Dayot Upamecano blivit övermodig, men portugisen placerade bollen i burgaveln, trots att målet gapade tomt. När domare Clement Turpin blåste av första halvlek kunde man inget annat än fundera över hur Liverpool inte lyckats spräcka nollan, och om ineffektiviteten skulle straffas i andra halvlek.

Den andra halvleken startade med lägre tempo. Leipzig fick hålla i bollen medan Liverpool tonade ner den höga pressen något och såg till att ligga rätt i sina positioner. Detta bjöd in till mer kontringsfotboll för Liverpool vilket skulle visa sig positivt. 1–0 kom efter en bollvinst på mittfältet, Mane lirkade fram bollen till Jota som med sin sista bolltouch i matchen spelade fram Salah som gjorde sin spelare och lade in bollen säkert bredvid Gulacsi. 3–0 totalt och man kunde pusta ut lite. Nerverna försvann helt bara minuter senare när Jotas ersättare Divock Origi med sin första kloka aktion spelade in bollen perfekt till Mane som enkelt styrde in bollen i mål. 2–0 var ett faktum, och det stod sig sedan matchen ut. Utöver Alexander Sörloths nick i ribban strax innan Liverpools ledningsmål, så hotade tyskarna inte alls i den andra halvleken. Dubbla 2–0-segrar och 4–0 totalt gör att Liverpool är klara för kvartsfinalspel i Champions League.

Det jag tar med mig från den här matchen är att vi fortfarande kan prestera när det väl gäller. Trots katastrofal form i ligaspelet så går man ut och städar av Leipzig på ett mycket professionellt sätt. Tycker även Nathaniel Phillips och Ozan Kabak såg stabila ut i mittlåset, och det var en fröjd att se Fabinho tillbaka på mittfältet där han är som absolut bäst. Nu är det bara att hålla tummarna att Klopp och laget kan bygga vidare på den här fina prestationen.