Liverpool - Royale Union Saint-Gilloise 2-0: Gravenberch afton

Trots en hel del brända chanser kunde Liverpool plocka en ny trepoängare i Europa League, mycket tack vare Ryan Gravenberch som avgjorde matchen med sitt första mål i den röda tröjan.

I den andra ronden av Europa League jagade Liverpool en ny seger och på andra sidan väntade mycket, mycket spännande Royale Union Saint-Gilloise från Belgien som de senaste åren gjort en helt otrolig resa i seriesystemet. 2021 vann Union den belgiska andradivisionen och blev uppflyttade till högstadivisionen, Jupiler Pro League, för första gången på 48 år. Och redan första säsongen var man otroligt nära att vinna ligan, men föll på målsnöret. Nudå? Ja, nu leder Union ligan återigen efter nio omgångars spel.

En till krydda till den fina torsdagsfighten var såklart också brödrakampen mellan Alexis och Kevin Mac Allister. Och visst var det fint att se brödraparet stå och surra lite på Anfields gräsmatta samtidigt som det delades på en Yerba Maté, eller maté té, timmen innan avspark.

Matchen då. Redan efter fem minuters spel fick Salah ett slumpartat friläge men blev nekad av Maurice i bortamålet som var snabbt nere med en handske. Bara fem minuter senare skulle Nunez vara framme och trycka dit en retur från ett kanonskott av Gravenberch, men dessvärre var uruguayanen på fel sida.

Men han skulle få chans till revansch. Efter ett fantastiskt förarbete av först Elliott och sedan Salah var Nunez helt ren eller som Holmgren skulle säga, naken, framför mål men han lyckades på något vis vinkla bollen utanför.

Union stack upp ett par gånger under den första halvleken, allra främst när Gustaf Nilsson nickade någon meter över efter en frispark.

Därefter stannade tempot av lite grann i matchen. Men ledningsmålet skulle komma för Liverpool. Efter en Union-hörna fick Liverpool frispark och kunde på sedvanligt vis ställa om blixtsnabbt. Trent Alexander-Arnold tryckte iväg ett avslut som Maurice inte kunde hålla och på returen kunde första halvlekens förgrundsfigur Gravenberch trycka dit sitt första mål i den röda tröjan.

Med Brighton-matchen på söndag i sikte blev det trippelbyte från Klopp i paus. Nunez, Salah och Endo klev alla av och ersattes av Diaz, Jones (avstängd till helgen) och Mac Allister.

Jota, precis som Jones som bekant avstängd till helgen, var kvar på plan och kunde så när nicka dit 2-0 strax efter vilan efter ett mycket fint avvägt inlägg från Mac Allister.

Gravenberch var hungrig efter mer och var nära att kunna skruva dit sitt andra för kvällen, men återigen var Maurice alert och kunde styra ut bollen till en hörna.

Därefter kom ett par distansförsök från Szoboszlai och Jones som inte träffade mål. Även om Union inte skapade särskilt mycket jobbade bortalaget fram ett antal hörnor där det hade kunnat resulterat i något. Men på tilläggstid kunde Jota till slut stänga matchen med sitt 2-0-mål efter att ha sprungit sig fri.

Union bjöds dock på en jättechans direkt efter när Amoura frispelades av Alexis Mac Allister men då var Alisson, trots att han inte haft så mycket att göra i matchen, på alerten och räddade.

Seger med 2-0 blev det och en perfekt start alltså på Europa League-äventyret för Liverpool. Nästa fight i turneringen spelas om tre veckor när Toulouse kommer på besök till Anfield.