2020-02-04 20:45

Liverpool - Shrewsbury
1 - 0

Liverpool - Shrewsbury Town 1-0 (Tot. 3-2)

Liverpool Young Guns ordnade avancemanget efter 1-0 hemma mot ett passivt Shrewsbury Town.

Mål
Liverpool: Williams (75 självmål)
Shrewsbury Town: —-

Stadion: Anfield

Domare: Andrew Madley

När de vuxna är på semester är det junisarna (ledda av Pedro Chirivella - veteran i sammanhanget) som får ställa upp. U23-tränaren Neil Critchley formerar en mycket spännande elva innehållandes ett helholländskt mittlås och Curtis Jones och Harvey Elliott på varsin vinge.

Jones ©  - Millar - Elliott
    Cain - Chirivella - Clarkson
Lewis - Berg - Hoever - Williams
                   Kelleher

Manager: Neil Critchley

På bänken sitter Jaros, Gallacher, Dixon-Bonner, Boyes, Bearne och Norris.

Efter en uppskjuten avspark om femton minuter (tydligen tjock trafik på M26:an) är vi äntligen igång under Anfields strålkastarljus.

Det är ett entusiastiskt och spelsuget Liverpool som inleder matchen. Man pressar högt och tvingar fram misstag från sina motståndare som hittills lämnat den övervägande delen av bollinnehavet åt det rekordunga hemmalaget.

Shrewsbury backar hem och tillåter Liverpool att rulla runt, en matchbild Reds ser ut att vara ganska bekväma med. Målchanserna har dock lyst med sin frånvaro och vi väntar fortfarande på mötets första skott på mål.

Lite mer än halvtimmen spelad när Liverpools två fixstjärnor Curtis Jones och Harvey Elliott börjar komma in i matchen på riktigt. Duon väggar sig fram, bjuder på rabonaframspelningar och ställer frågor till ett solitt Shrewsburyförsvar.

I den 35:e matchminuten är Neco Williams nära att ge LFC ledningen när han bombar fram på sin högerkant och skjuter tätt utanför målvaktens bortre stolpe.

40 minuter in i första och statistiken skvallrar om ett stort, rött, övertag. 75%-igt bollinnehav och tre skott på mål mot gästernas noll för Neil Critchleys U23-lag.

Shrewsbury har lämnat den första halvlekens avvaktande och reaktiva gameplan för en mer aggressiv sådan. Gästerna kliver upp i plan och har redan fått ut mer i offensiv väg än vad man fick under hela den första halvleken.

Bortalaget verkar ännu inte ha kommit underfund med hur man bäst ska stoppa Liverpools anfallsglada ytterback Neco Williams som stått för en dynamisk insats från sin högerkant. Flertalet skottförsök ikväll.

Shrewsbury tar ledningen i den 58:e minuten när Caoimhin Kellehers retur studsar ut till en sopren Shaun Whalley som skallar in bollen i ett öppet mål. 1-0-målet ska dock VAR-granskas för en misstänkt offside och mycket riktigt döms målet också bort. 0-0.

Tjugo minuter från slutet har Liverpool tagit tillbaka taktpinnen i matchen efter en period av ökad press från gästerna. Curtis Jones drar ned applåder när han snurrar upp sina motståndare och går på avslut.

Mål: Kvarten kvar att spela när Shrewsbury bjuder på ännu ett självmål (det andra för dubbelmötet). Den här gången är det mittbacken Ro-Shaun Williams som blir syndabock när hans nick på ett inlägg från en annan Williams, Neco, letar sig in i egen kasse. 1-0!

Liverpool gör sitt första byte för matchen när Joe Hardy byter av en slutkörd Liam Millar.

Fjärdedomaren utannonserar tilläggstiden. Det kommer att bli fyra långa minuter för ynglingarna i rött.

Efter en gastkramanade avslutning på matchen blåser domaren av och Liverpool (feat. Liverpool Young Guns) avancerar till den femte omgången av FA-cupen där man kommer att ställas mot Chelsea på Stamford Bridge.

Sammanfattning

Vilken prestation av Neil Critchley och hans rekordunga lag! 1-0 ikväll, 3-2 totalt och avancemanget avklarat - och det efter en mogen och stundtals dominant insats mot ett erfaret seniorlag med kniven mot strupen.

Shrewsbury valde, något överraskande med tanke på Liverpools oerfarna elva, en väldigt passiv gameplan till den första halvleken. Man lämnade över bollen, backade hem och visade Harvey Elliott, Curtis Jones och Liam Millar en respekt värdig Sadio Mané, Mohamed Salah och Roberto Firmino. Reds tackade och tog emot och visade prov på stor mognad i sitt spel när man successivt tog sig längre och längre ned i knät på gästerna. Målen (och i viss mån även målchanserna) uteblev dock och det var först i den andra halvleken som matchen öppnades upp åt bägge hållen.

En andra halvlek där Liverpool sattes under press för första gången i matchen av ett Shrewsbury som faktiskt hade en boll i nät men tvingades resignera inför VAR-rummet. Istället blev det Liverpool som tog ledningen genom ett självmål och Shrewsbury som fick jaga. Men nära en kvittering kom aldrig riktigt gästerna som var minst lika nära att släppa till bakåt som att konvertera framåt när det väl skulle avgöras i matchens slutminuter. Liverpool stod upp, försvarade sig väl och kammade hem en hyperimponerande seger i den fortsatta jakten på trippeln.

Spelaromdömen

Den alltid lika svårstavade Caoimhin Kelleher stod för en stabil och förtroendeingivande insats mellan stolparna.

Neco Williams var bäste man på plan. Farlig framåt (låg bakom målet) och gedigen defensivt. En superbackup till Trent Alexander-Arnold. Sepp van den Bergs första insatser på seniornivå i rött har varit tuffa med flertalet insläppta mål och nervösa ingripanden. Inga spår av det idag från holländaren som tillsammans med sin landsman Ki-Jana Hoever stod för en mycket vuxen insats. Debutanten Adam Lewis växte in i matchen efter en något nervös start på mötet.

Pedro Chirivella är ofta bland de bättre när Liverpool sportar unga elvor och ikväll var sannerligen inget undantag. Lugn och fin med bollen. Leighton Clarkson stod för en optimistisk insats där han hela tiden ville framåt och bidra i offensiven. Jake Cain såg man mest av i första halvlek. Fejdade ut lite i andra.

Harvey Elliott kom igång ordentligt efter en tyst start på matchen. En otroligt stor talang som har en mycket lovande framtid framför sig. Liam Millar kämpade som bara den men hade svårt mot sina fysiskt överlägsna motståndare i bortaförsvaret. Curtis Jones flöt runt i någon sorts fantasista-roll och gjorde det med bravur. Mycket påhittig och sådär härligt avig.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Neco Williams

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-02-04 23:55:00