Liverpool - Southampton 3-1: Liverpool vann den avslutande matchen innan uppehållet

Sista matchen för Liverpool innan det stundande VM-uppehållet stod på menyn. Efter en stark första halvlek, följd av en mindre inspirerande andra halvlek, kunde slutresultatet skrivas till siffrorna 3-1.

Att det skulle ske förändringar i startelvan sedan cupmatchen mot Derby under onsdagskvällen var ganska så väntat. Att laguppställningen därtill skulle vara snarlik den som bortaslog Tottenham i huvudstaden för knappa veckan sedan, var även det ganska så väntat. Därav var det väl inte särskilt många ögonbryn som höjdes när startelvan väl presenterades timmen innan avspark. Det enda beskedet som kunde klassas vara av förvånande karaktär, var att onsdagens lagkapten Joe Gomez klev in i den nyligen VM-uttagna Ibrahima Konates ställe. Utöver det var väl den största förändringen i Liverpool-lägret på tränarbänken. Jurgen Klopp fick, på grund av en avstängning, spana in matchen från läktarplats och i stället kunde vi bevittna när hans assisterande Pep Lijnders gav instruktioner från sidlinjen.

Matchen började i ett högt tempo och det hann rassla i vardera nätmaskor redan innan klockan hade tickat upp till matchminut 10. Liverpool skulle sätta sig i förarsätet tidigt, när brassen Roberto Firmino mycket elegant kunde skarva in en frispark signerad Andy Robertson. Men resultatsiffrorna skulle snabbt komma att ändra sig. Specialisten på fasta situationer, James Ward Prowse, kunde prickskjuta Che Adams huvud och 1-1 var ett faktum. Därefter så böljade matchen mer fram och tillbaka och det kändes aldrig riktigt som att Liverpool hade full kontroll på motståndarna från sydkusten. Men ju mer halvleken led så började ändå hemmalaget ta ett tydligare tag i taktpinnen och när fansen kunde jubla för 2-1, var det knappast oförtjänt. Efter att man hade etablerat ett bra tryck på offensiv planhalva, kunde Harvey Elliot visa prov på sin känsliga vänsterfot när han lyfte in bollen från strax utanför straffområdet mot den bortre ytan. Väl där fanns nyförvärvet Darwin Nunez och kunde mycket kyligt placera in 2-1 med sin vänsterfot. Men varken uruguyanens eller Liverpools målskörd skulle stanna där. Strax innan halvtidsvilan skulle anfallaren utföra ett klassiskt "striker-mål", där han befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle när Andy Robertson inlägg från vänster kunde förvaltas. En händelserik och sevärd första halvlek var över.

Om den första halvleken var fylld med tempo, höjdpunkter och kvalité, levde inte den andra halvleken upp till samma beskrivning. I alla fall inte från ett Liverpool-perspektiv, som förutom ett fåtal hörnor och ett friläge från Salah, knappt skapade någonting under den andra halvleken. Det var långt ifrån samma löpvillighet och intensitet från Liverpoolspelarna i jämförelse med vad vi fick bevittna i den första halvleken och känslan var generellt att laget mest bara spelade av matchen. Chanserna skulle i stället uppstå för gästerna. Alisson Becker fick visa sig från sin absolut bästa sida, när två frilägen och en farlig nick från nära håll kunde avvärjas. Dessa heta möjligheter för bortalaget i all ära, men andra halvlek får trots allt ses som något av ett sömnpiller. Åtminstone i kontrast till den första. Känslan är att ifall bortalaget hade tagit vara på någon av sina farliga chanser, hade vi fått en alltmer intensiv och spännande andra halvlek.

Därtill hade jag bara velat skriva några ytterligare korta rader om den första halvleken som utspelades på Anfield den här lördagseftermiddagen. Att Southampton kommer i svag form och med en helt ny tränare ska visserligen tas med i kontexten, men den första halvleken imponerande verkligen ruggigt på mig. Allt var kanske inte felfritt från start till slut, men det var en insats som definitivt påminde mig om det Liverpool som har varit som bäst under Klopp. Hög intensitet (både med och utan boll), stor löpvillighet och skapande av många heta chanser. Förhoppningsvis så är det här någonting som man kan bygga på och ta med sig in i det stundande VM-uppehållet, för att efter uppehållet kunna stoltsera med bättre och mer jämna prestationer.

Slutligen så får vi önska Ibrahima Konate, Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold, Fabinho, Alisson och Darwin Nunez ett stort lycka till inför det stundande världsmästerskapet i fotboll!