Anfield, 2023-12-20 21:00

Liverpool - West Ham
5 - 1

Liverpool – West Ham 5–1: Liverpool krossade sig fram till semifinal

Efter en svag vecka var det en nystart som krävdes, och en nystart fick vi. Liverpool körde över West Ham hemma på Anfield och säkrade både en plats i ligacupens semifinal som en självförtroendeboost inför helgens seriefinal.

Efter en missräkning mot Manchester United fick Liverpool snabbt chansen att göra rätt för sig i ligacupens kvartsfinal mot West Ham.

En chans som tidigt såg ut som att den ville tas. Liverpool kom ut taggad på Anfield och gav inte en meter till ett svagt West Ham. Den offensiva mittfältstrion med Dominik Szoboszlai, Curtis Jones och framför allt Harvey Elliott gjorde ungefär som de ville och de få gånger som West Ham tog sig förbi på mitten klev Jarell Quansah fram som en rutinerad försvarsgeneral och satt ner foten.

Om man skulle peka på något som kanske inte satt till hundraprocent var det anfallsspelet. West Hams försvar skakade från att domaren blåste igång matchen till att han blåste för halvtid och anfallstrion tog inte riktigt vara på den rädslan. Cody Gakpo hade ett par avslut strax utanför medan Darwin Núñez hade fortsatt svårt med offsidelinjer och domare.

Nej det var mittfältet som skulle ge Liverpool försprånget i matchen och när Jarell Quansah nådde fram till Szoboszlai var det en tyngd som lättade från ungrarens axlar ner till högerdojjan när han smällde in ledningsmålet efter en knapp halvtimme.

Målet förändrade inte mycket den sista kvarten av den första halvleken, utan Liverpool var snäppet ineffektiva framåt men tillät inte West Ham att skapa ett jota i offensiv riktning. Mycket tydde på att Liverpool var påväg mot en semifinalplats men med bara ett mål upp krävs ytterligare 45, påkopplade, minuter plus tillägg innan avancemanget ska ristas i sten.

Det skulle dock inte dröja länge innan vi åtminstone kunde börja känna lite på stenen och karva in skisserna. Knappt tio minuter in i den andra halvleken valde Darwin Núñez att spela bollen till en framstormande Curtis Jones och på Lustig-manér (Bragdmatchen) hittade han den enda luckan som fanns. Genom Areola och ännu ett mål från en mittfältare var faktum.

West Ham tänkte ge det ett försök och bytte in lagets bästa spelare Lucas Paqueta, men Klopp synade med Trent, Konaté och Salah (och Bradley) och Liverpool hade bestämt sig för att ta sig till semifinal i en turnering där titel chansen är stor.

Klockan tickade upp mot 70 minuter och inte förens då kom bortalagets första skott, och det funkade som en ”väckarklocka” för mindre än minuten senare stormade Ibou Konaté på bästa Matip-vis 70 meter och lämnade över bollen till Gakpo som small dit trean och som de säger i tennisen: game, set and match.

West Hams nästbästa spelare skulle dock putsa till siffrorna när Jarrod Bowen tog sig vinnande ur duellen med giganten Jarell Quansah och elegant placerade in bollen i det bortre krysset med kvarten kvart. Dock ville Liverpool inte bjuda på några tillsnyggade siffror utan Trent Alexander-Arnold skulle först servera Mohamed Salah ett friläge och kungen kunde revanschera sig från årets miss ett par sekvenser tidigare och sedan skulle även Trent två minuter senare servera Curtis Jones som fastställde slutresultatet till 5–1.

Visserligen ett svagt West Ham, men det var definitivt en revansch från Liverpool efter den, svaga, föregående veckan och krossen säkrade inte bara en semifinalplats utan ger även laget en härlig självförtroendeboost inför seriefinalen i ligan mot Arsenal dagen före dopparedagen.