Anfield, 2024-09-25 21:00

Liverpool - West Ham
5 - 1

Liverpool – West Ham 5–1: ”Rotationsspelarna gjorde jobbet med bravur”
Darwin Nunez stod som alltid för stenhårt jobb och var rivig under hela matchen.

Liverpool avancerade planenligt vidare i Ligacupen efter att ha slagit West Ham med hela 5–1 under onsdagskvällen. Det var ett resultat som kanske inte riktigt speglade matchen, men som är lika imponerande ändå. Redaktionen ger er tankar och betyg efter matchen.

Liverpool spelade för första gången under Arne Slots ledning inhemskt cupspel. West Ham stod för motståndet på Anfield i Ligacupens tredje omgång. Arne Slot valde att göra hela nio förändringar i startelvan där Kelleher och Nunez var de enda spelarna som var kvar sedan matchen mot Bournemouth. Många spelare som knappt har fått speltid under säsongsinledningen fick chansen att visa upp sig.

Första halvlek började lite trevande och efter 20 minuter var det faktiskt bortalaget som tog ledning efter att Jarell Quansah i ett dråpligt samarbete med Wataru Endo lyckats stöta in bollen i egen bur. Fem minuter senare skulle dock kvitteringen komma. Gakpo kom runt längs kanten och slog ett inlägg som Frederico Chiesa gjorde ett atletiskt cykelsparksförsök på. Det misslyckade försöket blev istället en perfekt assist till Diogo jota som kunde nicka in 1–1. Resultatet stod sig in i halvtidsvilan.

Liverpool kom ut starkt i den andra halvleken. Diogo Jota gjorde 2–1 efter bara fem minuter. Curtis Jones serverade honom med en elegant passning och portugisen gjorde som vanligt inga misstag framför mål. Arne Slot valde att byta in Mohamed Salah och Alexis Mac Allister efter en timmes spel. Egyptiern behövde inte ens en kvart på sig att utöka ledningen. 3–1 var ett faktum. Två minuter senare i matchminut 76 blev West Hams mittfältare Edson Alvarez utvisad efter ett andra gult kort. Liverpool hann sedan med att göra både 4–1 och 5–1 på tilläggstid. Båda målen var signerade matchens lirare Cody Gakpo.

Spelarbetyg:

Caoimhín Kelleher 6

Fortsätter att vikariera för en skadad Alisson. Hade förmodligen vaktat målet även om Alisson hade varit tillgänglig idag. Kom ut och gjorde sig stor flertalet gånger och stod för ett par fina räddningar.

Conor Bradley 5
Var som alltid full av energi och ungdomlig entusiasm, men det är inte alltid till hans fördel. Är lite väl naiv och tjuvrusar ofta in i dueller. Hade stundtals stora problem på sin kant. Fyllde på bra offensivt och var inblandad i 3–1 målet.

Jarell Quansah 5
Stod för ett oturligt, men något klumpigt självmål som gjorde att laget kom i tidigt underläge. Spelade upp sig och gjorde en godkänd insats i övrigt. Hade mått bättre av att ”pappa” Virgil van Dijk bredvid sig snarare än Joe Gomez.

Joe Gomez 5
Lagkapten för dagen, men spelade inte riktigt med samma pondus som ordinarie kapten Van Dijk. Ser lite virrigt ut när han ska vara ledare i backlinjen. Mår precis som Quansah bättre av att ha Van Dijk bredvid sig. Godkänd, inte mer.

Kostas Tsimikas 5 (ut 81’)
Fick chansen när Robertson fick lite välbehövlig vila, men det går inte att påstå att han tog den. Hade stora bekymmer med Bowen och kunde mycket väl orsakat en straff när bollen tog på handen. Försvarade på ett komiskt ”Phil Jones-vis” i en sekvens.

Wataru Endo 6 (ut 81’)
Arne Slot har inte haft speciellt högt förtroende för japanen under säsongsinledningen, men ikväll fick han möjligheten att motbevisa sin nya tränare. Gjorde en bra insats och vann mycket boll. Är överlägset Liverpools bästa mittfältare när det kommer till duellspelet. Det kommer att behövas under säsongen.

Curtis Jones 6
Startade i ”Mac Allister-rollen” som åtta på tvåmannamittfältet. Var skicklig i passningsspelet och bidrog mycket i uppspelningsfasen. Stod för en oerhört läcker assist till Diogo Jotas 2–1 mål när han lirkade fram en perfekt tunnelpassning.

Diogo Jota 7 (ut 58’)
En klassisk ”Jota-insats”, det vill säga ganska osynlig men med två nya mål på poängkontot. Hans förmåga att alltid vara på rätt plats i straffområdet är verkligen imponerande. En riktig måltjuv helt enkelt och det ska inte tas för givet.

Frederico Chiesa 6 (ut 58’)
Gjorde startdebut i Liverpool. Stod för assisten till Diogo Jotas kvitteringsmål och såg allmänt livlig och pigg ut på sin kant. Ser ut att kunna bli en nyttig tillgång i anfallsuppsättningen. Bra insats.

Darwin Nunez - 6
Fick inte det riktigt spelet att stämma helt hundra ikväll, men var som vanligt rivig och jobbig att möta. Lyckades till slut att hamna i poängprotokollet även han efter att han på tilläggstid assisterade till Cody Gakpo. Hade också några halvchanser att göra mål själv.

Cody Gakpo 7
Matchens lirare. Är så fruktansvärt bra när han får utgå från vänsterkanten. Utmanade Coufal på ett skickligt sätt matchen igenom och kändes konstant farlig. Gjorde två vackra mål och hade bud på fler. Blir verkligen lyxproblem för Arne Slot att välja mellan Gakpo och Diaz till helgen.

Inhoppare:

Mohamed Salah - 6 (in 58’)
Kom in med lite drygt 30 minuter kvar att spela. Gjorde ett vackert mål till 3–1 och såg väldigt spelsugen ut. Fick välbehövlig vila och är nu redo för helgen.