2020-10-31 18:30

Liverpool - West Ham
2 - 1

Liverpool - West Ham United 2-1: Statiskt när Reds vann sent

För tredje raka hemmamatchen fick Liverpool börja i underläge. För en tredje gång vände man också och vann när ett disciplinerat Hammers brottades ned på Anfield på lördagskvällen.

Men först till underläget. Med Virgil van Dijk och Fabinho skadade fick 23-årige Nat Phillips göra Premier League-debut jämte Joe Gomez i mittlåset. Debutanten gjorde mycket bra ifrån sig och det var hans betydligt mer ordinarie kollega som skulle stå för misstaget som ledde fram till gästernas tidiga ledningsmål.

Liverpools lagdelar gled isär och i ytan mellan mittfält och försvar öppnades ett stort hål. En yta West Hams Pablo Fornals stod placerad i när denne nåddes av Gomez missriktade nickrensing. Spanjoren tvekade inte länge och nöp till direkt med ett pricksäkert skott som letade sig in bakom Alisson Becker via stolpens insida.

0-1 redan efter tio minuter och för tredje raka hemmamatchen i ligan hade Reds ett självskapat berg att bestiga.

Liverpool var bollförande men West Ham var det bättre laget i stora delar av den första halvleken. Londongänget samlade laget bakom bollen, gjorde det trångt i mellanytorna och täppte igen korridorerna för Liverpools anfallsglada ytterbackar. Man spelade oerhört disciplinerat och det skulle krävas en ytterst tveksam straffspark för att Reds skulle komma tillbaka in i matchen. Ett klumpigt agerande från Arthur Masuaku, en förstärkning från Mo Salah och en välvillig tolkning från Kevin Friend bäddade för 1-1 och Liverpool var tillbaka på par.

Det statiska bollrullandet från den första halvleken skulle fortsätta ganska långt in i andra. Det var först med lite mindre än tjugo minuter kvar av matchen som hemmalaget började ta sig in bakom ett trött West Ham och när en för dagen svag Roberto Firmino och en krampaktig Curtis Jones fick lämna för Diogo Jota och Xherdan Shaqiri höjdes nivån ytterligare ett litet snäpp.

Duon kom in mot ett motstånd som var slutkört efter 75 minuters lojalt försvarsspel och skulle också ligga bakom Reds två mål i den andra halvleken. Det första (som mycket korrekt blev bortdömt - undertecknad har svårt att förstå de röster som hävdar motsatsen) sedan Sadio Mané tacklat målvakten ur spel och det andra efter att Shaq utnyttjat en otajmad Hammers-backlinje och frispelat Jota.

Ännu en hemmamatch, ännu en vändning och ännu en trepoängare. Liverpools brutala hemmasvit i ligaspelet håller i sig (hörde jag 63 raka utan förlust?) men med de här skadorna och framför allt det här spelet är jag rädd att den där hemmatorsken kryper sig allt närmare.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-10-31 21:23:00