Lagbanner
Liverpools första europeiska triumf 1973

Liverpools första europeiska triumf 1973

Idag beger vi oss bakåt i tiden och minns när Bill Shankly ledde Liverpool till klubbens första europeiska titel 1973.

Liverpool är som bekant Englands mest framgångsrika lag i europeiskt cupspel. De sex Europacup/Champions league bucklor man stoltserar med är dubbelt fler än närmast jagande engelska klubb. Utöver den största av pokaler har Liverpool under åren även plockat hem en hel del annat silver i form av UEFA-cup bucklor och europeiska supercuper. Trots den stora mängd europeiska troféer som idag står uppställda i Anfields museum så har det faktiskt en gång i tiden varit tomt på den hyllan. Precis som med allt annat så finns det även i Liverpools historia en första gång och nu ska vi minnas hur det gick till när denna milstolpe nåddes. Vi beger oss bakåt i tiden och ser tillbaka på den allra första europeiska titeln som erövrades, nämligen UEFA-cupen 1973.
 
En semifinal i Europacupen 1965, en silvermedalj från Cupvinnarcupen 1966 och ytterligare en semifinal i UEFA-cupen 1971 var det som Liverpool dittills hade lyckats åstadkomma i Europaspel. Bill Shanklys Liverpool hade dock deltagit i någon form av europeiskt cupspel i åtta raka säsonger och när laget 1971-72 slutade trea i ligan (en poäng efter segrande Derby County) kvalificerade man sig återigen för UEFA-cupen.
 
UEFA-cupen 1972-73
Eintracht Frankfurt stod för motståndet i första omgången. Det blev seger med 2-0 i första mötet efter mål av Kevin Keegan och Emlyn Hughes och Liverpool kunde sedan åka ner till Tyskland och spela 0-0 i returen. Därefter väntade AEK Aten i följande omgång. Liverpool gjorde processen kort med grekerna och gick vidare med totalt 6-1 efter bägge mötena. Emlyn Hughes, som då fortfarande spelade på mittfältet, noterades bland annat för två mål i bortamatchen i Grekland. 
 
På den tiden starka Dynamo Berlin väntade i åttondelen och det första mötet i Tyskland slutade mållöst. På Anfield var Liverpool dock det starkare laget och mål av Boersma, Heighway och Toschack innebar hemmaseger med 3-1. Ett annat tyskt Dynamo väntade sedan i kvartsfinalen, nämligen Dynamo Dresden. Liverpool inledde denna gång på hemmaplan och vann med 2-0. Ett av målen gjordes av lokalt fostrade Phil Boersma som stod för lite av ett personligt genombrott denna säsong med totalt fyra mål i denna turnering. Returmötet vann Liverpool sedan också efter att Kevin Keegan gjort matchens enda mål. 
 
I semifinalen var det dags för ett helengelskt möte då Tottenham, som faktiskt var turneringens regerande mästare, stod för motståndet. Liverpool vann först med 1-0 på Anfield och en hård batalj skulle sedan komma att utspela sig i Norra London. Liverpool hade dagar innan returmötet även i praktiken säkrat ligatiteln och hoppades nu kunna ta sig till final och slåss om ytterligare en titel. Martin Peters två mål för Tottenham innebar att de vitklädda gick vinnande ur matchen, men Steve Heighways bortamål innebar i sin tur att de röda avancerade till final. Managern Bill Shankly visade heller inga tecken på nervositet när finalbiljetten nu hade säkrats: “-What a fantastic week this is and our boys really deserve this success. I’m confident that we at Liverpool can win our first European prize”. 
 
UEFA-cup finalen 1973
I finalen väntade sedan återigen tyskt motstånd i form av Borussia Mönchengladbach. Av Liverpools sex motståndarlag under denna turnering kom alltså fyra stycken från Tyskland, vilket får en att höja lite på ögonbrynen. Faktum var ju dock att de bägge Dynamo-lagen man hade slagit ut tillhörde Östtyskland. Finalerna avgjordes även de genom dubbelmöten på denna tid och Liverpool skulle inleda hemma den nionde maj. Denna match skulle dock bara pågå i 27 minuter på grund av den enorma mängd regn som enligt domaren gjorde Anfields gräsmatta ospelbar. Matchen avbröts helt och flyttades fram till nästkommande kväll. När det värsta ovädret dragit förbi och matchen igen kunde börja skulle Liverpool, och framförallt storstjärnan Kevin Keegan, visa klass. Liverpools nummer sju gjorde två mål i den övertygande 3-0 segern som gav ett minst sagt hyfsat utgångsläge inför returen i Tyskland. 
 
Detta var dock långt ifrån avgjort. Borussia Mönchengladbach var nämligen en av 1970-talets giganter, både i tysk och europeisk fotboll, med profiler som Günter Netzer och Jupp Heynckes. (Liverpool skulle även komma att ställas mot dem fler gånger senare under 1970-talet). Trots tyskarnas svåra utgångsläge i detta returmöte så kokade Bökelbergstadion denna majkväll 1973. Stämningen blev heller inte sämre av att Heynckes under första halvlek hittade nätmaskorna två gånger om. Minst ett mål till krävdes ju dock för tyskarna, men trots ett massivt tryck i andra halvlek så stod Liverpool emot. Larry Lloyd, Emlyn Hughes och stenhårde lagkaptenen Tommy Smith kämpade som rovdjur och lyckades till slut rida ut stormen. Ray Clemence i målet behövde inte vittja nätet fler gånger. Liverpool var mästare. Klubbens första europeiska titel var ett faktum. 
 
UEFA-cupen var även på den tiden en betydligt större titel än vad den utvecklat sig till i nutid. Detta var även Bill Shanklys nästsista säsong som tränare och symboliskt nog var det alltså han som ledde Liverpool till klubbens första europeiska triumf. Liverpool hade där och då inlett en fin tradition av starka prestationer i Europaspel som under årens gång sedan lett till ett väl påfyllt prisskåp som få andra lag är i närheten av att matcha.  

Liverpools startelva i UEFA-Cup finalen 1973: Ray Clemence, Chris Lawler, Tommy Smith, Larry Lloyd, Alec Lindsay, Emlyn Hughes, Ian Callaghan, Peter Cormack, Steve Heighway, Kevin Keegan, John Toshack
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-04-22 09:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool