Lagbanner
Old Trafford, 2024-09-01 17:00

Manchester U - Liverpool
0 - 3

Manchester United – Liverpool 0–3: ”Brasiliansk julafton”

Manchester United – Liverpool 0–3: ”Brasiliansk julafton”

Säsongens första derby, och onödiga poängtapp har vi varit med om förr. Men denna söndag var det inget snack och Liverpools fläckfria säsongsöppning fortsätter. Dessutom tog vår nya mittfältsmaestro ytterliga steg i den nya rollen.


En mer eller mindre fläckfri start på säsongen satts på prov när säsongens första derby var här. Dessutom borta på Old Trafford. En oviss match med ny tränare och den traditionella matchbilden de senaste säsongerna kändes inte lika glasklar.

United öppnade mer friskt än vad jag vill minnas tidigare säsonger och offrade fler spelare i anfall än vad de gjorde under Klopp-eran. Däremot stod försvarsmuren sig stark, och några halvförsök till genomskärare var det hemmalaget åstadkom.

För Liverpool var det mer av den kontrollerande fotbollen snarare än den frenesi som Klopp bjöd på, något vi kommer vänja oss vid. Men rent generellt var det en svag start av fotbollsmatch. Båda lagen bjöd på slarv i så väl anfall som försvar och framför allt i passningsspel. Från matchen mot Brentford där vi i princip hade två felpass på en hel match till ett tiotal i första halvlek kändes inte bra.

Däremot fanns det alltid en skyddande ängel, Ryan Gravenberch hade en fenomenal halvlek där han så väl städade upp som startade många av anfallen och det skulle visa sig belönande.

I den sjunde minuten flög vi upp från stolen för första gången när Luis Díaz tog sig loss på högra sidan av straffområdet. Inspelet gled förbi Mohamed Salah som med en liten touch fick fram bollen till Trent Alexander-Arnold som fick in bollen. En hyllning till Gerrard i form av att kyssa kameran som målgest senare så fann det sig att Salah var offside och touchen blev förödande. En onödig offside när både Díaz och egyptiern var 1,5 meter från mål.

Den svaga matchbilden fortsatte med felpass och svårigheter att skapa något i offensiv riktning, men United hade samma problem och det blev halvlekens avgörande. När Liverpool tappade boll fanns det en försvarsmur bakom, samma skydd hade inte hemmalaget.

I den 35:e minuten skulle United starta anfall när Casemiro slår en felpass utan vidare koll. Gravenberch kunde snappa om den, hitta ut till Salah och på bortre stolpen hitta Díaz som efter en svag inledning kunde nicka in ledningen till Liverpool.

Sju minuter senare skulle den brasilianska julaftonen fortsätter. Díaz får en tå på bollen och Casemiro faller som en fura. I uppgivenhet försöker han ta bollen med händerna men blir sulfintad av Szoboszlai som som hittar Salah på högerkanten som återigen finner Díaz i mitten som placerar in tvåan. Deja vú?


I den andra halvleken började United återigen lite på tå och försökte väcka liv i matchen, men utan någon större lycka.

Istället var det Alexis Mac Allister som skulle mobba Kobbie Mainoo av bollen och peta fram den till Dominik Szoboszlai som kunde driva fram och ignorera hat-trick jagande Díaz och finns Salah som noterar Andre Onanas tveksamma position och rullar retsamt enkelt in 3–0.

Där och då dog matchen på allvar och känslan var snarare om detta skulle bli en ny 5–0- eller 7–0-kross.

Liverpool lirade runt men var lite väl nonchalanta i sista tredjedelen medan United försökte vaska fram en halvmöjlighet genom inlägg. Närmast kom Joshua Zirkzee, men då fanns det ytterligare en vägg i Alisson i vägen.

En komfortabel, elegant och stabil 3–0-seger sätter punkt för veckan och den briljanta säsongsstarten som Arne Slot fått. Full pott, bra utdelning och ett tätt försvar. Det finns mycket att bygga vidare på efter det stundande Landslagsuppehållet.


Spelarbetyg:

Alisson 8
Tre nollor på tre matcher och kan inte göra mer. En åtta som inte kan bli högre på eget bevåg, men det krävs väl ändå mer för högre betyg? En räddning i första på Mazraouis skymda skott, och en i andra på Zirkzee. Jätteräddning efter timmen på nick från Zirkzee.

Trent Alexander-Arnold 5
Slår väl kanske bort mest bollar av alla i den slarviga inledningen, och får ett mål bortdömt för offside. Inte den bästa insatsen längst kanten men det kan man ta efter 3–0.

Ibrahima Konaté 7
Den som får städa upp Uniteds tama försök till genomskärare, och är rejälare i duellerna än Quansah. Det får vi ge Slot som börjar hitta den duon vi länge drömt om där bak.

Virgil van Dijk
Gör det van Dijk gör. Går in med en sån otroligt sexig pondus och nonchalans i allt han gör. Vinner duellerna, utmanar Martinez på fajt. Jävlas med Onanas pinsamma försök till en armbåge och klappar Bruno Fernandes som en hemlös katt. Underbart att se.

Andrew Robertson 6 (ut 83’)
Även han lite slarvig med bollen som hans högra dito. Däremot full kontroll på Garnacho på kanten och det räcker gott och väl när allt annat klaffar.

Alexis Mac Allister 7
Kunde hållt snäppet högre kvalité i passar, men i övrigt gör han jobbet. Höjdpunkten när han mobbar Mainoo. Det gillas.

Ryan Gravenberch 9 (MOTM)
Gör allt han ska och lite till. Den som vinner boll och startar anfallen. Ligger bakom både ettan och tvåan och är dominant. I min bok man of the match trots poängskörden där fram.

Dominik Szoboszlai 8
Gör mycket det Mac Allister gör med mer noggrannhet men kanske lite färre dueller. Har också en mer offensiv roll vilket gynnar honom och jag gillar balansen på mittfältet. Är kall och hittar assisten till Salah istället för det förhastade beslutet att ge bollen till Díaz.

Mohamed Salah 9
Två assist, ett mål. Salah fortsätter att vara kungen av dessa möten och var ute på en promenad med sina hundar kändes det som. Behöver inte se bäst ut hela tiden, bara man har siffrorna som visar att man ÄR bäst.

Diogo Jota 5 (ut 76’)
Fick det inte att stämma idag. Slarvig med boll och blev inte involverad på samma sätt. Men det är sådana dagar man ska kunna luta sig på de andra.

Luis Díaz 8 (ut 66’)
Inleder svagt, rycker upp sig och ror hem denna match. Två mål och det är en superform ”Lucho” är i. Är det nu det verkligen lossnar poängmässigt?

Cody Gakpo – (in 66’)
Spelade för kort tid, och jag missade en del pga tv-haveri för att betygsätta.

Darwin Núñez – (in 76’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Conor Bradley – (in 76’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kostas Tsimikas – (in 83’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Liverpoolredaktionens främsta spelare: Ryan Gravenberch.

 

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-09-01 21:02:00
Author

Fler artiklar om Liverpool