Lagbanner
Michael Robinson (1958-2020) har gått ur tiden

Michael Robinson (1958-2020) har gått ur tiden

Den tidigare Liverpoolanfallaren Michael Robinson dog under tisdagen till följd av cancer. Han stod för 13 mål säsongen 1983-84 när Liverpool vann tre titlar.

Michael Robinson kom till Liverpool från Brighton 1983 och sågs som en överraskande anfallsvärvning av den nye managern Joe Fagan. Konkurrensen i den nya klubben var stenhård med Kenny Dalglish och Ian Rush längst fram i ett klubblag som dominerade både i England och Europa.

Under sin första säsong i Liverpool var Robinson med och vann ligan, Ligacupen och Europacupen även om ofta började på bänken. Totalt samlade anfallaren ihop 52 matcher och gjorde 13 mål. I ligan blev det 30 matcher och 6 mål.

Dalglish:

"Först och främst var Michael en god lagkamrat för oss alla och han stod för ett viktigt bidrag på och vid sidan av planen. Inte minst under säsongen 1983-84 när vi hade lyckan att vinna tre troféer."

Europacupfinalen 1984 gick till straffavgörande och när det var dags att skjuta den femte straffen sade Graeme Souness nej till att Robinson skulle ta hand om den.

"Nej, Michael. Om det står lika efter de ordinarie fem straffarna och går till sudden death vill vi att en anfallare slår den första av dessa."

Därmed blev det Alan Kennedy som sköt den femte straffen för Liverpool. Vänsterbacken skickade Tancredi åt fel håll, nätade och avgjorde finalen för Liverpool innan Robinson fick chansen.

Robinson fick tillsammans med sin fru däremot ansvar för bucklan när truppen skulle lämna hotellet och åka till flygplatsen. Det gick inte helt oproblematiskt berättade han i en intervju med AS:

"När vi var ombord på flygplanet vände jag mig till min fru och sa: var är pokalen? Jag trodde du hade den.

Jag hade glömt den på Fiumicino. Jag har aldrig sprungit så snabbt som jag gjorde för att få tillbaka pokalen. Sådan tur var fanns den kvar. Kan du tänka dig att komma tillbaka till Liverpool utan den."


Robinson lämnade Liverpool redan 1984 och drog vidare till Queens Park Rangers. Därefter blev det Osasuna 1987-89, varefter han bosatte sig i Spanien. Där har han jobbat som fotbollsexpert och hade ett eget TV-program under 14 säsonger.

Michael Robinson har kämpat mot cancer en längre tid och blev 61 år.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-04-28 20:11:17
Author

Fler artiklar om Liverpool