Lagbanner
Mysteriet Zeljko Buvac

Mysteriet Zeljko Buvac

Under sjutton år arbetade de sida vid sida. I Dortmund satte de tillfälligt stopp för Bayern Münchens dominans och i Liverpool lade de fundamentet i det lag som skulle komma att vinna allt. Våren 2018 tog samarbetet mellan Jürgen Klopp och hans högra hand Zeljko Buvac abrupt slut. Vad som egentligen hände är och förblir ett mysterium.

Föreningen och framgången  
 
Zeljko Buvac föddes 1961 i Prijedor, en stad som idag tillhör Bosnien. Efter en mindre märkvärdig spelarkarriär hemma i nuvarande Bosnien och i Tyskland fick han som 37-åring sitt första och hittills enda uppdrag som huvudtränare i tyska SC Neukirchen. Hans enda uppdrag som huvudtränare skulle bli relativt kortvarigt, då han efter cirka tre år lämnade han sin roll.  
 
Bosniern valde därefter att gå till Mainz där en viss kepsprydd huvudtränare huserade. Jürgen Klopps och Zeljko Buvacs era kunde nu börja. Startskottet för cirka sjutton år av glädje, besvikelse och hoppfullhet avlossades.  
 
Att påstå att radarparet firade stora triumfer direkt är inte riktigt korrekt. Inte i jämförelse med vad som skulle följa. Tysken och bosniern gjorde dock ett mycket bra jobb sett till Mainz förutsättningar, även om titlarna uteblev. Bland annat tog man “Die Nullfünfer” tillbaka till Bundesliga 2003/04 efter många års kämpande nere i andradivisionen.  
 
Prestationen med klubben ledde till att storklubben Borussia Dortmund 2008 rekryterade Jurgen Klopp, som självfallet tog med sig sin gode vän Zeljko till nordvästra Tyskland. Här skulle radarparets hårda jobb resultera i titlar. Efter sju år i klubben kunde duon stoltsera med två ligatitlar, en cup- samt två supercuptitlar. Lägg där till en Champions League-final till meriterna så bör sejouren inte ses som något annat än en total succé. Tränarparet hade stoppat Bayern Münchens enorma dominans inom den tyska fotbollen.  
 
Därefter följde England och Liverpool för Klopp och Buvac där samarbetet bäddade för en ny framgångsvåg för klubben. Bosniern fick dock aldrig vara med och lyfta några pokaler, de vann Liverpool först efter hans hastiga uppbrott från klubben.  
 
Varför just denna tränarduo fick fira så stora framgångar tillsammans beror självfallet på flertalet anledningar, men den mest sannolika hittar vi nog i ett uttalande av Ilkay Gündogan. Där beskriver han Zeljko Buvac som ett “taktiskt geni”. Jürgen Klopp har många goda egenskaper inom tränaryrket, men någon fenomenal taktiker är han inte. Däremot är han otroligt bra när det kommer till den mentala delen av sporten. Lägger man ihop dessa två herrars spetsegenskaper får du en fantastisk slutprodukt.  
  
Avskedet och efterspelet  
 
Det gick flertalet dagar, veckor och månader innan Buvac, idag sportdirektör i Dynamo Moskva, bröt den långa tystnaden kring sitt uppbrott. I en intervju från 2020 brände bosniern av några kyliga kommenterar om sin tid i Liverpool och Jürgen Klopp. Bland annat hävdade han att det kändes som att han var huvudtränaren i deras relation. Under intervjun bekräftade han även att han inte gratulerade sin gamle kompanjon till Premier League-titeln. Ett tecken så gott som något på att vi nog aldrig mer kommer få se duon arbeta tillsammans igen.  
 
Raphael Honigstein, tysk mediaprofil, avslöjade 2019 information kring situationen i hans biografi om Klopp. Där beskrev han det som att bosniern var missnöjd över hur mycket ansvar Pep Ljinders (nuvarande assisterande tränaren) fick. Honigstein avslöjade även att Liverpoolstaben märkte att Zeljko blev mindre intresserad av sin roll i klubben under den sista tiden.  
 
Jag tror att det gömmer sig mer information under ytan. Det ska till något alldeles extraordinärt för att en 17-årig relation ska ta slut så abrupt. Framförallt om man lägger in att klubben skulle spela en CL-semifinal bara några dagar därpå i ekvationen. Mysteriet med den uppmärksammande skilsmässan har ännu inte klarnat.   
 
 
Källor: Transfermarkt.com, Bundesliga.com, thisisanfield.com, talksport.com, wikipedia.org  

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2021-08-04 18:03:55
Author

Fler artiklar om Liverpool