Lagbanner
När Daniel Sturridge var briljant

När Daniel Sturridge var briljant

2013/2014 var Liverpool otroligt nära att vinna sin första Premier League-titel. En som definitivt stack ut och stundtals höll världsklass var Daniel Sturridge. Häng med på en krönika om när den flyfotade anfallaren dansade under säsongen 13/14.

Daniel Sturridge skrev i januari 2013 på ett långtidskontrakt med Liverpool efter att han tidigare tillhört Chelsea, där han under sin sista tid i klubben var ute på lån hos Bolton Wanderers. Tiden i Bolton var succéartad med 8 mål på 12 matcher, vilket sedermera ledde till att The Reds valde att köpa loss honom från Chelsea för 16 miljoner pund.

Liverpool inledde den säsongens ligaspel med tre raka 1-0-segrar vilket visade att de röda kunde bli att räkna med under Brendan Rodgers ledning. Trots att spelet hackade en aning var Sturridge tungan på vågen och drömstarten lät inte vänta på sig, då han nätade i lagets fyra första matcher. Premiärmatchen borta mot Stoke var också början på samarbetet mellan Sturridge & Suarez eller ”SAS” som skulle sätta skräck i många motståndarförsvar under säsongen. Det var även början på ”The Sturridge dance” som verkligen blev en symbol för anfallarens karriär i Liverpool. Skräckinjagande snabbhet och kvickhet blandat med en bländande teknik och målsinne gjorde snabbt engelsmannen till en mycket uppskattad spelare bland fansen. Liverpools nummer 15 stod inte bara för många mål, utan var också en framgångsrik framspelare med sina 9 assist under säsongen.

Några godbitar, bland många, som stack ut under Sturridges säsong var fullträffarna hemma på Anfield mot West Bromwich, Everton och Sunderland. Liverpool hade redan en betryggande 3-1-ledning mot The Baggies när Sturridge fick bollen en bit ifrån straffområdet. Han tog den sedan med sig ytterligare en bit innan han mycket delikat chippade in bollen i den bortre burgaveln från tjugo meters håll, bakom en maktlös Myhill i bortamålet.

I januari 2014 kom Everton till Anfield för att spela säsongens andra Merseysidederby. Liverpool visade ingen pardon utan slog tillbaka The Toffees med hela 4-0. Två av målen stod Sturridge för där framför allt det andra målet stack ut lite extra. Frispelad med en lång boll från Kolo Touré, av alla människor, och med ryggen halvt vänd mot målet lobbade han sedan bollen högt och vackert i nät över en utrusande Robles. Han firade så klart med ”The Sturridge dance” inför ett kokande Anfield.

I mars månad var det Sunderlands tur att få känna på Sturridges briljans då han ute till vänster i straffområdet gick inåt i banan för att avlossa ett fantastiskt skott som letade sig in i det bortre krysset, och Mannone kunde bara stå och titta på. Målet innebar också att firma ”SAS” blev de första på över 50 år att göra 20 ligamål vardera för Liverpool. De bildade en rent ut sagt livsfarlig duo som nästan kunde hitta fram till varandra med förbundna ögon emellanåt. Sturridge & Suarez siffror från säsongen 13/14 är än idag helt magnifika då de bland annat gjorde fler mål tillsammans än alla Premier League-lag, förutom Manchester United, Chelsea, Arsenal och Manchester City. 42 ligamål producerade de tillsammans vilket var det som höll liv i The Reds titelchanser - då det i andra änden av planen dessvärre läckte för mycket åt fel håll.

Den lysande engelsmannen startade totalt i tjugosex ligamatcher under säsongen, agerade inhoppare under tre matcher samt var skadad under en period där han missade åtta matcher. Totalt blev det 22 mål och 9 assist på 29 framträdanden. Förutom det är Sturridge faktiskt den spelare som nått 20 mål på kortast tid i klubbens historia, något han åstadkom på endast 26 matcher. Otrolig statistik från engelsmannen som verkligen lyste under en säsong där hans insatser och hans samarbete med Suarez i ärlighetens namn förtjänade ett bättre öde.

Snöpligt nog är Daniel Sturridge inte den första och säkerligen inte den sista fotbollsspelaren som kommer att förknippas med enorma skadeproblem. Bortsett från stora delar av säsongen 13/14 var engelsmannens tid i klubben i princip ett rent skadehelvete. Hans karriär har verkligen kantats av skador vilket är otroligt synd då han kom fram som en supertalang och visade sig vara en riktig klasspelare under sina glansdagar.

Han tillhörde Liverpool fram till 2018 då han under en period först var utlånad till West Bromwich, innan de senare under samma år köpte loss honom för 15 miljoner pund. Idag har Daniel Sturridge hunnit fylla 32 år och är klubblös efter att han och hans senaste arbetsgivare Trabzonspor i mars 2020 kom överens om att gå skilda vägar.

För drygt åtta år sedan dansade sig Daniel Sturridge in i många Liverpoolfans hjärtan, trots att The Reds missade ligatiteln i maj 2014. Det är svårt att inte se tillbaka med glädje på och hylla det som den stundtals enastående  anfallaren levererade ute på de gröna gräsmattorna runt om i England.           

Källor: transfermarkt.com, skysports.com, bbc.co.uk 

 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-09-08 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool