Jürgen Klopp gör en ändring från den senaste ligamatchen hemma mot Southampton. Naby Keita ersätter Fabinho och gör således sin femtionde insats i den röda tröjan.

Alisson

På bänken sitter Adrian, Lovren, Fabinho, Milner, Lallana, Mané och Origi.

Skador och avstängningar: Shaqiri, Clyne

Det märks att det är två spelsugna lag som kommer till spel. Liverpool syr ihop ett par påhittiga passningsmönster och Norwich rullar sig elegant ur gästernas höga press. Ingen tjongfotboll här inte. Liverpool dominerar bollinnehavet men får passa sig för kanariefåglarnas kontringar som inte sällan utgår ifrån aviga egna produkten Todd Cantwell ute till vänster.

I den 26:e minuten tvingas Daniel Farke till matchens första byte när Norwich vänsterback Sam Byram utgår skadad. In kommer Jamal Lewis

Tio minuter senare är hemmalaget en Alisson Becker-handske från att ta ledningen mot de överlägsna serieledarna. Det är Liverpoolförsvaret som misslyckas med en offsidefälla och lämnar sin sista utpost ensam med två hemmaanfallare. Alisson står dock för ett fenomenalt ingripande när han bryter den avgörande passningen med högernäven. 36 minuter spelade och fortsatt 0-0.

Det är först i den första halvlekens avslutande fem minuter som Reds börjar få betalt för sin höga press. Norwich har hanterat den väl halvleken igenom men börjar slarva i uppspelsfasen allt eftersom pausvisslan tickar närmare. Liverpool vinner nu bollen betydligt högre upp i banan och lyckas ta sig till mer högoktaniga chanser. Tim Kruls nolla står sig dock och den första halvleken slutar mållös.

Norwich fortsätter att hålla ihop bakåt mot ett Liverpool som för tillfället spelar alldeles för enformigt horisontellt. Man bryter inga linjer och det börjar se lite frustrerat ut i den annars så väloljade maskinen som varit Liverpools anfallsspel den här säsongen.

Fem minuter in i andra får Naby Keita ett jätteläge att ge sitt lag ledningen i matchen när han är först på returen från Mohamed Salahs skott. Guineanen har öppet mål men nekas 1-0 av Krul som står för en makalös räddning.

Liverpools spel har gått i stå och Jürgen Klopp visar prov på handlingskraftighet när han byter ut Alex Oxlade-Chamberlain och Gini Wijnaldum för Sadio Mané och Fabinho.

70 minuter spelade och Liverpool blir allt mer desperata och risktagande i sitt anfallsspel. Detta bjuder in till en mer uppluckrad matchbild där hawaiifotbollen avlöser handbollsspelet. Samtidigt börjar hemmapubliken känna att en mirakulös trepoängare faktiskt kan ligga inom räckhåll. Norwich är sannerligen inte uddlösa framåt (är en stolpträff från 1-0) och än så länge ser defensiven fortsatt stabil ut.

Mål: Sadio Mané gör en drömcomeback när han kommer in från kvisten och skjuter 1-0 till serieledarna. Det är Jordan Henderson som noteras för ännu en assist när hans passning når senegalesen som vänder bort sin bevakning och drar in ledningsmålet intill Kruls första stolpe.

I den 84:e minuten bjuds vi på ännu en välkommen comeback när James Milner ersätter Naby Keita.

Sammanfattning

Att inte något av lagen hade spelat ligafotboll på över fjorton dagar gick att se i många aspekter av kvällens toppen mot botten-drabbning. Det såg ringrostigt ut, bolltempot lyckades bara hållas uppe i kortare perioder och man var inte riktigt vän med bollen. Samtidigt var det spelsuget från båda sidor vilket bjöd in till, sig 30-35 minuters mycket underhållande fotboll.

Liverpool stod knappast för en av sina vassare insatser för säsongen, men här tycker jag faktiskt att det snarare kan vara på sin plats att hylla Daniel Farkes Norwich än att ifrågasätta de rödas prestation. Kanariefåglarna visade ännu en gång vilket spelskickligt fotbollslag man kan vara och hanterade (med vissa undantag) LFC:s presspel på ett mycket effektivt sätt där man utnyttjade Reds långa lag till sin fördel i sitt omställningsspel.

Betalningen för detta uteblev dock, om det inte var Alisson som briljerade var det stolpen som stod i vägen och det är säkerligen ett Canaries som lämnar Carrow Road med en känsla av att man nog förtjänade bättre mot ett Liverpool som aldrig riktigt kom upp i nivå.

Spelaromdömen

Alisson Becker stod för matchens näst vassaste ingripande (Tim Kruls räddning på Keitas friläge var snäppet värre) när han på egen hand avväpnade en två-mot-nolla i den första halvleken.

Trent Alexander-Arnold hade inte samma känsla i högerfoten ikväll som han brukar. Hade svårt att hitta mottagare till sina inlägg. Joe Gomez hade Teemu Pukki under kontroll och var tryggheten själv med bollen. Virgil van Dijk stod likt sin mittbackskollega Gomez för en stark insats. Bra i det kollektiva försvarsspelet där offsidefällan användes på ett lysande sätt vid mer än ett tillfälle. Andy Robertson hade likt TAA inte heller en av sina mer elektriska insatser i rött. Hade svårt att ta sig ned till kortlinjen och när han väl gjorde det bröts hans inspel av Norwich-försvaret.

Jordan Henderson assisterade till Manés matchvinnande mål och styrde Liverpools anfallsspel från mittfältet. Naby Keita var en av få som bröt mönstret mot ett kompakt hemmaförsvar. Hade tillräckligt med chanser för att skrapa ihop till åtminstone ett mål. Gini Wijnaldum gjorde inget större intryck och fick kliva av strax efter pausvilan.

Mohamed Salah var inte riktigt vän med bollen, lästes av försvaret och tog felbeslut i avgörande lägen. Växte dock in i matchen. Roberto Firmino utgjorde Liverpools största offensiva hot i den första halvleken. Alex Oxlade-Chamberlain försökte dra isär Norwich med sina löpningar men lyckades inte sätta sig själv i några farligare lägen. Utbytt strax efter paus.

Matchens bäste Liverpoolspelare enligt liverpoolsweden.se: Alisson Becker

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-02-15 21:12:29