Lagbanner
Ny chefredaktör för liverpoolsweden.se

Ny chefredaktör för liverpoolsweden.se

Efter 17 år på posten lämnar Mattias Herner över huvudansvaret för liverpoolsweden.se till Erik Segerström den 1 augusti.

För 23 år sedan följde jag långt före viaplay, fulstream och tv-rättighetskrig via en enkel RealAudio-spelare Steve Hunters referat från Liverpools matcher samtidigt som jag knåpade ihop mina egna matchreferat och sparade internt på Chalmers unixserver, kanske mest som terapi – det gick inget vidare på den tiden. Detta gryende intresse satte mig säsongen efter i kontakt med Fredrik Johansson som just hade grundat liverpoolsweden.com (som det hette då), en av få sidor på nätet där du vid den tiden kunde läsa om Liverpool Football Club på svenska.

Fredrik såg uppenbart något i den text på flera A4 där jag ventilerade min frustration över klubbens status och tog mig ombord för att skriva införrapporter till Liverpools matcher. På den vägen är det. Ett drygt år senare anslöt vi till SvenskaFans-portalen och när jobb, hus och familj trängde sig på för Fredrik erbjöd han mig 2003 chefredaktörsposten som jag stolt accepterade och har fyllt sedan dess.

Vid något tillfälle är det dags att lämna vidare och i takt med att åren gått har jag mentalt kommit närmare den punkten, men det har hela tiden funnits en känsla av att det inte skulle upplevas som komplett att ha lett sajten så länge utan att Liverpool vann ligan, de övriga framgångarna och titlarna till trots. Våren 2014 trodde jag verkligen Liverpool skulle fixa det, men vi vet hur det gick, och när Liverpool efter fjolårets superinsats ändå inte slutade överst på pallen började det kännas som förgjort. Men så, en ännu starkare säsong och kombinerat med ett svagare Manchester City blev det aldrig någon kamp… tja, tills ett covid-19-virus stannade världen en stund. Ja, är det något jag lärt mig som Liverpoolsupporter är det att vårt kära lag sällan gör det den enkla vägen. Till slut återvände vi till det nya normala och kunde äntligen få lyfta den där jäkla bucklan.

Nu hade jag inte hängt kvar till döddagar om ligapokalen så hade fortsatt att gäcka Liverpool decennium efter decennium. En annan faktor handlar om mättnad och efter 20 år som skribent och över 6 200 artiklar (ja, det är svårt att ta in får jag erkänna) publicerade här på SvenskaFans har jag de senaste två säsongerna alltmer kommit att förknippa matcherna med arbetsinsatser och koordinering samt att hålla koll i forumet. Jag vet inte hur mycket du som besökare tänker på vem som skriver en viss text, men om du skulle räkna på det hade du noterat att jag låg bakom fyra av tio publicerade texter förra året. Lägg till att jag dessutom har varit chefsmoderator för The Boot Room och det operationella skribentarbetet har ätit upp för mycket av tiden som jag hade önskat kunna fokusera mer på chefredaktöruppgifter.

Jag har varit i situationen tidigare, att "extraknäcka" som två skribenter och en moderator snarare än chefredaktör, mycket på grund av att det genomgående varit en tvåårscykel på skribenter. Lagom till att jag förväntade mig att de skulle kliva upp i ansvar och drivkraft, har de i stället klivit av och svårigheten att bygga kontinuitet och erfarenhet har hela tiden varit den största frustrationen som huvudansvarig. Det var ånyo dags att förstärka redaktionen resursmässigt och jag såg det även vara dags att utvärdera dagens textinnehåll för att tydliggöra och komma fram till vad vi vill producera framöver. Den stora skillnaden den här gången är, vid sidan av ligaguldet då, att det har funnits en person i redaktionen som förutom en vass penna och tid att ta sig an uppgiften uppvisar driv, engagemang och ansvarstagande nog att jag ska känna mig trygga att lämna ifrån mig chefredaktörposten och lita på att liverpoolsweden.se fortsätter att bibehålla kvalitet och kvantitet. Den personen är Erik Segerström.

Erik når i augusti 3 år som skribent och befinner sig därmed i samma läge erfarenhetsmässigt som jag när jag tog över 2003 och det har ju, om jag får säga det själv, gått rätt bra. Det känns också symboliskt att han är född inom några veckor från att jag fick min första text på liverpoolsweden.se publicerad för 20 år sedan och jag kan inte undvika känslan av att det när jag nu lämnar vidare mitt livsverk är som att tvingas släppa taget om ett vuxet barn som flyttar hemifrån.

Så vid en tidpunkt då Liverpool FC ekonomiskt står starkare än någonsin och lagmässigt har en av de vassaste upplagorna genom alla tider, och därför borde röna intresse och generera optimism, när det är dags att rekrytera och ta ett nytt avstamp innehållsmässigt samt att det finns en lämplig kandidat beslutade jag mig för att det nu är helt rätt tidpunkt.

Min förhoppning, och något jag kommer att hjälpa till att bidra till, är att Erik ska kunna operera mer som just chefredaktör, men givetvis också skribent i den utsträckning han så önskar. Jag kommer att vara kvar i redaktionen, men kraftigt ta ett steg tillbaka vad gäller ansvarsuppgifter. Ett skäl är att rensa bordet för en nystart och bygga upp en redaktion och resurspool som inte är avhängig min inblandning.

Jag vill tacka Fredrik Johansson för att han en gång i tiden gav mig förtroendet som skribent och chefredaktör, SvenskaFans-redaktionen som jag haft ett nära samarbete med under åren och backat upp mig de fåtalet gånger konflikter har uppstått. Ett särskilt tack till Peter Muld, John Cederblad, Christian Arvidson, Henrik Örtenvik, Fredrik Wiberg, David Berg, Daniel Jakobsson, Linus Sunnervik och Måns Möller.

Ett särskilt tack till alla tidigare och nuvarande skribenter i redaktionen som säkerställt sidans existens och vars kvalitet sett till att hålla mig på tårna och läsarna intresserade. Ingen nämnd, ingen glömd.

Jag vill också tacka de moderatorer som under åren sett till att The Boot Room inte förfallit till de avarter vi stundtals sett i andra forum som saknat moderering. Jag har själv haft mina beskärda verbala duster med några av er som skriver men vill tro att det är ytterst få jag inte hade kunnat sitta ner över en kaffe eller öl och diskutera Liverpool med under sansade former.

Slutligen ett stort tack till alla läsare som besöker liverpoolsweden.se, utan er hade vi inte funnits i dag över 20 år senare och jag inte varit med om den resa och fått den erfarenhet jag tar med mig resten av livet.

Med detta lämnar jag den 1 augusti över chefredaktörsposten till Erik Segerström och önskar honom härmed lycka till!

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-27 19:17:56
Author

Fler artiklar om Liverpool