Lagbanner
Nya regler inför säsongen 2020/21

Nya regler inför säsongen 2020/21

Premier League återgår till tre tillåtna spelarbyten per match och presenterar nya direktiv för användningen av VAR inför nästa säsong.

Efter dagens årsstämma beslutade Premier League tillsammans med klubbarna i ligan att antalet tillåtna spelarbyten per match reduceras till tre stycken. Detta i likhet med reglerna innan Coronapandemin.  Ett beslut som kan tänkas gynna de mindre konkurrenskraftiga lagen i ligan, då de oftast ej kan konkurrera med en lika kvalitativsfylld avbytarbänk som t.ex. Liverpool, Chelsea och Manchester City.

I dagens officiella uttalande presenterade även Premier League nya riktlinjer för det ständigt omdiskuterade videodomarsystemet VAR. Fem stycken huvudområden diskuteras under mötet.

- Ökad användning av domarens egen lilla tv-skärm vid situationer som kan resultera i mål, rött kort, och potentiella straffsparkar. Följaktligen får vi se mer subjektiva beslut från huvuddomaren. 

- Om målvakten rör sig för tidigt i samband med en straffspark och räddar bollen kommer straffsparken att gå om. Om däremot straffen går utanför eller i stolpen kommer straffsparken inte att gå om. 

- Om en spelare springer in för tidigt kommer straffsparken alltid att slås om, men spelaren måste ha en tydlig påverkan för utgången av straffsparken. Om jag uppfattar detta korrekt kommer således inga straffar som går i mål att underkännas även om spelare befinner sig för tidigt i straffområdet. 

- Offside är offside oavsett om det handlar om en tånagel. 

- Linjedomaren uppmanas att hålla nere flaggan när det uppstår en marginell offsidesituation. När målchansen är över ska domaren istället höja flaggan och vid en målsituation får VAR avgöra om det är offside eller inte.  

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2020-08-06 17:44:00
Author

Fler artiklar om Liverpool