Lagbanner
Ömsesidig beundran mellan Klopp och nyuppflyttade Bielsa

Ömsesidig beundran mellan Klopp och nyuppflyttade Bielsa

Jürgen Klopp är en av många som gläds åt Leeds Uniteds återtåg till högstaserien. Tysken är en stor beundrare av Yorkshirelagets mytomspunne manager Marcelo “El Loco” Bielsa som han beskrivit som “en enastående manager och förebild”. Hyllningar som besvarats av argentinaren som i sin tur har nämnt Klopps Liverpool som en stor inspirationskälla.

Få kan väl ha missat fullbordandet av den gamla storklubben Leeds Uniteds återtog till Premier League. Senast laget var uppe i den engelska fotbollens finrum var 2004. För att ge lite perspektiv till det är James Milner och domare Mike Dean de enda i dagens Premier League som var med på plan när Leeds åkte ur. 

En övervägande del av hyllningarna har riktats till lagets minst sagt mytomspunne manager Marcelo Bielsa som med ett begränsat spelarmaterial lyft Yorkshirelaget till nya höjder och utvecklat ett av fotbollsenglands mest spännande anfallsspel. “El Loco” har med sina på gränsen till pedantiska och tvångsmässiga förberedelser och underhållande fotboll länge setts som en av sin tids största fotbollsideologer och har inspirerat stortränare som Pep Guardiola, Maurizio Sarri och Diego Simeone. 

Jürgen Klopp är ytterligare en i skaran av Bielsa-beundrande toppmanagers. I januari 2019 talade han om argentinaren som en stor innovatör och beskrev honom som “en enastående manager och förebild”. Kommentarerna kom i anslutning till den så kallade “spionaffären” där en Leedsrepresentant ertappades när han spionerade på vad som då var Frank Lampards Derby County. Om detta sade Klopp: “Han är uppenbarligen väldigt skicklig och förberedd. Jag har stor respekt för honom men jag tror att vi alla kan vara eniga om att det inte ska gå till såhär.” 

Beundran de två ligavinnade tränarna emellan (Leeds tog tidigare idag hem Championship-titeln) är rapporterat ömsesidig. Inför omstarten av serierna i juni sade Bielsa: Liverpool och Klopp har varit referenspunkten för alla inom fotbollen den här säsongen. Du har alltid andra lag och managers som tilltalar dig och som du vill kopiera. Vi människor vill alltid ta efter de som vinner. Jag har sett många positiva saker.”

I vintras, när Liverpool stormade fram mot vad man då trodde skulle bli en obesegrad ligasäsong, lät det på samma sätt från Leeds-managern. ”De bästa lagen är alltid just bäst för att de har förståelse för vad de kan förbättra sig på. Lag blir sämre så fort de slutar utvecklas. Om du kollar på Liverpool över en längre tid ser du hur jämna de är.”

Källa: Liverpool Echo

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-07-18 21:58:35
Author

Fler artiklar om Liverpool