Lagbanner
På önskelistan: En central anfallare

På önskelistan: En central anfallare

Landslagsuppehåll och tid för reflektion och spaningar om framtiden. Liverpools offensiva spel hackar. Finns det plats för en traditionell nummer nio i Klopps truppbygge?

Den stora samtalsämnet gällande transfers under säsongen har kretsat kring när och vem Liverpool skulle värva för att ersätta alla skadade ordinarie mittbackar. I januari anlände Ben Davies och Ozan Kabak och diskussionen har således svalnat. Därför kan vi rikta blickarna framåt i planen, där leveransen från den annars så pålitlige Roberto Firmino inte nått samma höjd som föregående säsonger.

Brassen är en fantastisk fotbollsspelare. Hans fotbollshjärna går inte att ifrågasätta. Mané och Salah har fått skina, när Firmino kanske varit den viktigaste offensiva spelaren under de senaste framgångsrika åren. Men någon stor målskytt har ”Bobby” aldrig varit. Och när resultaten uteblir är detta faktum extra tydligt. I flera matcher har Liverpool, trots ett massivt bollinnehav, haft stora problem att få hål på lag som ”parkerar bussen”.

Statistiken är också tydlig. Den visar att det går 430 minuter mellan varje mål av Firmino. I jämförelse visar statistiken att det går 130 minuter mellan varje mål av Mo Salah. Diego Jota har bäst siffror, det går 125 minuter mellan varje mål av portugisen.

Är det hållbara siffror för en anfallare i ett av världens bästa lag?

Nja, det är väl inte det. Därför finns det ett behov av en målfarlig central anfallare i truppen. Divock Origi har inte heller lyckas fylla den rollen och således bör FSG öppna plånboken i sommar och värva en sådan spelartyp.

Jürgen Klopps lagbygge i Dortmund innehöll även sådana spelartyper. Först Lewandowski och sedan Aubameyang. Det är följaktligen inte ovanligt för Klopp att involvera mer renodlade centrala anfallare i sina startelvor. Det finns plats för en traditionell nummer nio i Liverpools lagbygge.

I podcasten Analysing Anfield Podcast lyftes ett liknande resonemang. Svensken Alexander Isak och Frankfurts Andre Silva nämndes som intressanta värvningar för Liverpool. Spelartyper som vanligtvis inte diskuteras när det pratas om potentiella övergångar till Liverpool. Men som det kanske borde diskuteras mer om.


Håller ni med? Och vilken anfallare skulle ni vilja att Liverpool värvar?



 

Carl Andreassoncarl.andreasson@liverpoolsweden.seTwitter: @Candreasson_2021-03-23 21:26:00
Author

Fler artiklar om Liverpool