Lagbanner
På torsdagens PL-agenda: Matchdagsdetaljer, läktarljud och tv-pengar

På torsdagens PL-agenda: Matchdagsdetaljer, läktarljud och tv-pengar

Klubbarna i Premier League möts under torsdagen för att gå igenom och rösta om fler detaljer kring det speciella upplägget för att kunna spela klart säsongen 2019-20. Allt från hur många journalister som ska finnas på plats till huruvida läktarljud från spelet FIFA 20 ska erbjudas tv-tittarna.

Under torsdagen håller klubbarna i Premier League nästa möte för att planera för återupptagande av ligaspel om två veckor den 17 juni. Enligt den nuvarande planen sträcker sig spelschemat fram till den 26 juli.
Varje vecka som detta försenas kommer att kosta klubbarna 35 miljoner pund som ska betalas till rättighetsägarna rapporterar Matt Hughes i Daily Mail. Det kommer vara ett tydligt budskap till eventuella klubbar som under torsdagsmötet försöker förhala.

Om nuvarande plan håller kommer Premier League att betala tillbaka 330 miljoner pund i tv-pengar till rättighetsinnehavarna i Storbritannien (223) och utlandet (107). Detta även om säsongen avslutas och summan kan alltså komma att stiga om matcherna skjuts bortom den 26 juli.

Vinner Liverpool titeln talas det om att betala 24,5 miljoner pund medan Norwich, om de inte lyfter från jumboplatsen, inte behöver öppna plånboken för mer än 7,1 miljoner pund. Kan säsongen inte färdigspelas ska de tjugo klubbarna punga ut med sammanlagt 762 miljoner pund.

Vad gäller detaljer kring matchdagen står det i Premier Leagues utkast på protokoll att 20 spelare ska tillåtas på arenan. 18 spelare i matchtruppen, elva på planen och sju på avbytarbänken, samt ytterligare två som backup ifall någon spelare skulle skada sig på uppvärmningen.

Vid sidan av spelarna kommer det tillåtas tolv från stödfunktioner som fysioterapeuter, läkare och medicinsk personal. Endast tio direktörer eller ledare från varje till får vara närvarande.
På domarsidan blir det en huvuddomare, två assisterande domare, en fjärdedomare samt en reservdomare som sitter på läktaren redo att hoppa in i händelse av skada. VAR-domarna är placerade i ett rum på Stockley Park.

TV-kanalen som har rättighet att producera matchen kommer att erbjudas plats för 98 personer inne på arenan och 75 som kan jobba utanför. Det här kan låta som absurt många i förhållande till spelare och stabspersonal, men i vanliga fall är det betydligt fler på plats för att göra jobbet.

Från media släpps maximalt 25 journalister och 15 från radio in. Klubbarnas interna mediateam har förstatjing på fyra av de platserna. I vanliga fall kan det vara runt 60 journalister på plats i samband med toppmatcher.
Premier League Productions kommer ha 23 personer på plats och det ska finnas utrymme för 15 kommentatorer.

I tillägg ska fyra dopningskontrollanter ges plats, sex scouter från kommande motståndare och två pressansvariga från de två klubbar som spelar.

På torsdagsmötet kommer klubbarna att rösta om förslaget ovan. En annan fråga de ska ta ställning till är om de ska tacka ja till läktarljud från spelet FIFA 20. Detta för att förbättra tv-upplevelsen i samband med matcherna. Enligt Daily Mail kommer detta artificiella läktarljud att vara valfritt att aktivera för tittare i Storbritannien.

Slutligen viktig information gällande covid-19-status hos spelare och ledare i Premier League. Så här ser resultatet ut från de testningsomgångar som har genomförts hittills

1. 17-18 maj
748 testade
6 positiva

2. 19-22 maj
996 testade
2 positiva

3. 25-26 maj
1008 testade
4 positiva

4. 28-19 maj
1130 testade
0 positiva

5. 1-2 juni
1197 testade
1 positiv (Tottenham)

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-06-03 20:35:09
Author

Fler artiklar om Liverpool