Lagbanner
Pepijn Lijnders roll i Liverpool: En gemensam fotbollsfilosofi.

Pepijn Lijnders roll i Liverpool: En gemensam fotbollsfilosofi.

En 34-årig Holländare innehar idag en av de viktigare rollerna i Klopps lagbygge och han är inte en spelare. Han är en man med en filosofi.

Idag återfinns Liverpools två stora fotbollsorgan separerade från varandra i Liverpool, något som klubben för närvarande söker en lösning för genom att skapa nya faciliteter - en lösning behövs när det kommer till att sy ihop klubbens nutid och framtid.
 
Som läget ser ut idag så går det inte att bygga ut Melwood för att skapa rum för sin akademi som i dagsläget återfinns på Kirkby. Med tanke på situationen så vore det enkelt att slå sig till ro och acceptera situationen och det avstånd som finns mellan de två delarna av klubben. Något som har varit ett problem under tidigare managers.
 
Pepijn Lijnders är mannen som har fått uppgiften och ansvaret för att minska avståndet rent fotobllsmässigt mellan de två, och därmed också se till att Liverpools unga spelare har en rak väg till seniortruppen - om de är tillräckligt bra. 
 
Den högt ansedda Holländska tränaren som kom till klubben när Brendan Rodgers basade och blev efter bara ett år i akademin befordrad till tjänst i A-laget. Det finns vissa som påstår att Rodgers 3-4-2-1 system under säsongen 14/15 var inspirerat av Lijnders. 
 
När Rodgers sen fick sparken så fanns det ingen tvekan hos Klopp över Pepijn som fick fortsatt förtroende efter samtal med ägarna.
 
Teamwork
Han är en av sex tränare i Klopps stab som idag innehåller assisterande tränarna Zeljko Buvac och Peter Krawietz, fitnescoach Andreas Kornmayer och målvaktstränaren John Achterberg.
 
Det viktiga är att "ta med alla erfarenheter och samla dem i en grupp," sa Lijnders nyligen i en intervju
 
"Det fungerar bara om vi kan se slutmålet, så vi måste veta hur vi vill att det ska se ut när vi är klara och sen baserar vi allt vi gör på den referenspunkten."
 
"Du måste starta varje dag med planering och förberedelse med slutmålet i sikte - vår idé, vår vision och vår framtid."
 

Och just framtiden är det som den före detta Porto och PSV tränaren brinner för. Han har hand om en grupp i Liverpools organisation som kallas "Framtidens Grupp". En grupp med högt ansedda spelare från U15 till U23. 
 
Klopp vet allt om vikten av kollegans arbete, speciellt eftersom det ibland är helt omöjligt för managern att se klubbens ungdomslag spela och/eller träna. 
 
"För stunden har vi en riktigt bra lösning med Pep som tar hand om talangträningen på Melwood. Vi har en god kontakt och är ganska nära med staben på akademin." 
 
Framtiden i klubben
Klopp har också varit tydlig med sin ambition att lyfta spelare inom klubben och kommenterade nyligen behovet av att sammanföra seniorverksamheten och akademin. 
 
"Vi har ändrat ett par saker men men inte jättemycket eftersom akademin är väldigt bra. Vi jobbar ganska tätt ihop men vi vill hjälpa de här killarna så att de kan hjälpa oss i framtiden."
 
"Jag kan lova att att innan vi signar en spelare utifrån som inte är jättemycket bättre än det vi redan har så kommer vi använda våra egna killar."

 
Lijnders sköter uppvärmningsövningar före match medan Klopp och Buvac ser på och det här börjar man se vikten av hans inflytande.
 
Att Lijnders syns på Melwood har också hjälpt de yngre spelarna som Ovie Ejaria och Trent Alexander-Arnold, som båda har fått sin fullständiga debut den senaste månaden i matchen mot Tottenham. Lijnders får killarna att känna sig hemma på Anfield.
 
En gemensam filosofi
Klopp förstod tidigt att Lijnders filosofi rimmade med hans egen och förstod nog det redan innan han hamnade i Liverpool på grund av kollegans rykte i den europeiska fotbollen. Du behöver inte leta länge innan du hör Klopps filosofi i holländarens ord. 
 
"Det spelar inte någon roll vilka vi möter, vi vill pressa motståndet högt och aggressivt. Vi vill attackera och attackera dem igen," sa Lijnders när han förklarade sin filosofi i mars 2015 - sex månader innan Klopp tog över rodret.
 
"Vår stil är att attackera, med och utan bollen. Vi inser att spelet spelas med en boll och den ska vi ha så mycket vi bara kan. När vi inte har den så ska vi ha tillbaka den var bollen än befinner sig på planen."
 
Lijnders är också inne på saker som "passion spelar inte så stor roll om det inte finns någon struktur," här kan man se den röda tråden som nu går igenom hela föreningen.
 
Allt som Lijnders pratar om är riktat mot det arbetssätt som tränarna har: ett slutmål och de små saker som gör en stor skillnad när det kommer till att nå dit.
 
Liverpool har nu en identitet igen och det ekar från attityderna och filosofierna som fanns på 70 och 80-talet. Det är ett team av människor i klubben som jobbar hårt för att pusha klubben in på nytt territorium och Pep Lijnders är en nyckelfaktor i den gruppen. 
 
 

Rasmus Leijon2016-11-03 20:19:00
Author

Fler artiklar om Liverpool