Lagbanner
"Project Big Picture" skrotas

"Project Big Picture" skrotas

Klubbarna var enhälligt överens om att Liverpool och Manchester Uniteds förslag Project Big Picture inte kommer att stödjas eller drivas vidare. Utkomsten från mötet blev att klubbarna ska samarbete för att ta fram en ny strategisk plan för att finansiera engelsk fotboll.

Förslaget framtaget av Liverpool och Manchester United innefattade bland annat att reducera antalet klubbar i Premier League från 20 till 18 samt skrota Ligacupen och Community Shield. Som kompensation skulle English Football League (EFL) erhålla 25 % av samtliga framtida tv-avtal, något som skulle förhandlas gemensamt, i tillägg till 250 miljoner pund i en omedelbar engångsbetalning. FA skulle erhålla 100 miljoner pund som kompensation för förlorade intäkter. Nio klubbar skulle ges ”särskilt röstningsföreträde” i vissa frågor och detta beroende på deras långa tid som etablerade klubbar i Premier League.

Det var föga oväntat att det kontroversiella förslaget, som medförde risk att öka gapet mellan Premier League och övriga divisioner ytterligare samt tilldela utvalda toppklubbar nära nog veto i avgörande frågor, inte skulle röstas igenom när Premier Leagueklubbarna på onsdagskvällen träffades för att komma överens om ett riktningsbeslut.

Det finns tydlig frustration att ett förslag som inte har inhämtat synpunkter från klubbarna så hårt har drivits på offentligt”, sade Premier Leagues vd Richard Masters till BBC Sports.

”Vi har inget otalt med EFL. Vi har en relation sedan lång tid och den vill vi ska vara konstruktiv. Mötet var uppriktigt, positivt och i slutändan var vi helt eniga.”

Utkomsten från mötet blev att klubbarna ska samarbete för att ta fram en ny strategisk plan för att finansiera engelsk fotboll. Det beslutades också om ett räddningspaket på 50 miljoner pund till League One och League Two att lägga till de sedan tidigare utbetalade 27,2 miljoner punden.

Ett uttalande från Premier League meddelade att diskussioner fortgår med EFL rörande ekonomiskt stöd för Championship.

I bästa fall har Project Big Picture rört om i grytan och snabbat på diskussioner som är nödvändiga för att skapa bättre finansiella förutsättningar för de minsta klubbarna och mer gynnsamma tävlingsförutsättningar för de största klubbarna som spelar i Europa och skickar merparten av sina spelare på landslagsuppdrag runtom i världen. I värsta fall har det ökat klyftorna, minskat chansen till samsyn och blottat en elitisk syn där samtliga fyra divisioner förväntas dansa efter toppsexlagens pipa.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-10-14 20:47:23
Author

Fler artiklar om Liverpool