Lagbanner
"Project Restart" siktar på full lagträning 1 juni

"Project Restart" siktar på full lagträning 1 juni

En tvärfunktionell grupp med representanter från flera idrotter har regelbundna möten med regeringen för att hålla farten uppe i planen att spela klart bland annat Premier League och målet som gäller i nuläget är att återuppta träning den 1 juni och ha ligan färdigspelad i slutet av juli. La Liga tänker sig ett trestegsupplägg med individuell träning, träning i små grupper och lagträning där spelarna isoleras från omvärlden och strikta restriktioner för uppförande gäller.

Kurvan med antalet smittade och döda fortsätter uppåt i Storbritannien utan att börja plana ut, vilket antyder att det kommer att dröja ett bra tag innan samhället återgår till det normala eller ens lättar på restriktionerna.

En speciallösning för att spela klart Premier League är inte avhängigt att covid-19 är fullständigt under kontroll och fortfarande gäller planen att spela klart ligan, precis som är fallet i flera andra ställen runtom i Europa.

The Guardian rapporterar att trestegsupplägget som ska gälla för La Liga i Spanien är först individuellt, därefter i små grupper och slutligen med hela laget. I fas ett genomförs tester för covid-19 på samtliga spelare och minst tre negativa resultat krävs för att friskförklaras. Även efter klartecken och att den individuella träningen har påbörjats kommer spelarna att testas dagligen och minsta tecken på smitta föranleder omedelbar karantän.

I fas två, träning i små grupper, måste spelarna isoleras från sina familjer och resten av omvärlden, och kommer därför att bo i karantän tillsammans. Spelarna kommer att anlända till träningen i samma bil och alltid ombytta. Kläder från föregående dags träning lämnas in i en förseglad behållare av nedbrytningsbart material. Omklädningsrummen kommer inte att nyttjas och det får vara maximalt 6 spelare per plan och totalt inte fler än 12 på träningsfältet. I styrketräningsrummet får maximalt 2 personer vistas. Alla icke-spelare ska bära handskar och masker, vilket även gäller spelarna tills de är ute på planen. La Liga siktar på att kunna återuppta ligan den 28 maj, 6 juni eller 28 juni. De bedömer att kostnaden (eller de uteblivna intäkterna) för att ställa in ligan uppgår till 1 miljard euro.

Det är rimligt att tänka sig att Premier League planerar för att upplägg liknande det i Spanien vad gäller testtagning, isolering av spelarna och en gradvis upptrappning av antalet spelare på planen. Sunday Times hänvisar till att spelare och tränare anser sig behöva 4 veckor av träning för att klara av att spela matcher på högsta nivå igen. I så fall klämtar klockan allt ljudligare för att hinna spelar klart Premier League i tid.

Premier Leagues plan är enligt Sunday Times att ha ligan färdigspelade måndag 27 juli eller senast fredag 31 juli. Grunden till detta är att UEFA har aviserat ett upplägg för att spela klart sina turneringar i augusti och att den 22 augusti är satt som startdatum för säsongen 2021-22.

Ifall spelarna i Premier League kan återvända till träning den 1 juni kommer de vara träningsmässigt redo i slutet av månaden och därefter ha juli månad på sig att spela klart de återstående 9-10 matcherna. En mer forcerad plan är att vara tillbaka i träning redan den 9 maj, men det framstår som väl optimistiskt och den påföljande veckan är mer sannolik om än lätt optimistisk även den.

Liverpool är av förklarliga skäl en av klubbarna som är mest drivande för att spela klart säsongen, men även en rad klubbar i mitten av tabellen utan större risk att åka ur eller påtaglig chans att ta en Europaplats har ett intresse. Varje placering i Premier League är värd 1,9 miljoner pund och mellan exempelvis Wolverhampton på plats 6 och Crystal Palace på plats 11 skiljer det bara 4 poäng. Det är ett poänggap som utan problem kan kapas på nio matcher och skulle göra en skillnad i klubbkassan på 9,5 miljoner pund.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-04-26 16:21:21
Author

Fler artiklar om Liverpool