RB Leipzig - Liverpool
0 - 2

RB Leipzig - Liverpool 0-2: Stort steg mot Champions League-avancemang

En rejäl kräftgång i ligaspelet och ett självförtroende i botten. Förutsättningarna hade på förhand kunnat vara bättre inför mötet med RB Leipzig. Men ett par bjudningar från tyskarna ger nu Liverpool guldläge för avancemang i Champions League.

Liverpool kom till mötet mot RB Leipzig med tre raka ligaförluster i bagaget. Första gången det hade hänt sedan Jürgen Klopp tog över laget. Självförtroendet var allt annat än på topp, och på andra sidan stod ett taggat RB Leipzig som visat på bra form och är placerade som nummer två i Bundesliga. Champions League är den sista turneringen som The Reds har chans att vinna i år, så matchens betydelse talar för sig själv.

Leipzig inledde första halvleken piggt och satte en hög press på Liverpoolspelarna. Första läget föll även till tyskarna. Redan efter fem minuter fick Angelino bollen ute på vänsterkanten i misstänkt offsideposition, och spelade in en flack boll mot straffpunkten. Bollen möttes stenhårt av Dani Olmos huvud och Alisson fick se bollen passera hans högra axel. Turen var dock på de rödas sida och bollen prickade insida stolpe, rullade via mållinjen och kunde sedan spelas bort av Andy Robertson. Marginalerna var på Liverpools sida som undvek en mardrömsstart. Resten av halvleken tillhörde Liverpool, och första riktiga läget för gästerna kom efter en kvarts spel. Trent Alexander-Arnold spelade fram Mohamed Salah fint i djupled som försökte lyfta bollen över den tidigare Liverpool-målvakten Peter Gulacsi i Leipzig-målet. Egyptiern lyckades inte riktigt och ungraren stod för en fin räddning. Liverpool fortsatte hålla mycket boll, och efter dryga halvtimmen var Gulacsi ute utanför eget straffområde och rensade bort bollen framför fötterna på Sadio Mane. Bollen kom inte längre än till fötterna på Robertson, som testade lyckan en bit in på Leipzigs planhalva när tyskarnas målvakt var på väg tillbaka mot egna målet. Bollen seglade över målburen och Gulacsi rammade nätmaskorna i sitt försök att rädda ett eventuellt skott på mål. Liverpool skulle även ha en boll i mål efter att Mane, vad man trodde, lyckats rädda en boll från att gå ut bakom kortlinjen, och Firmino styrt bollen i mål. Det dömdes tyvärr bort då linjedomaren bedömde att bollen var ur spel. Mycket mer i chansväg bjöd inte första halvleken på, en halvlek med mycket bollinnehav för Liverpool, men relativt chansfattigt.

Andra halvlek bjöd i sin helhet inte på många klara målchanser. Mål skulle dock komma, och här var bjudningar i fokus. Ungefär tio minuter in i den andra halvleken stod Leipzigs lagkapten Marcel Sabitzer för första blundern. En totalt misslyckad passning i riktning mot det egna målet frispelade Mohamed Salah som kyligt placerade in bollen vid den första stolpen. Ett väldigt viktigt bortamål var ett faktum. När matchuret tickat in på matchminut 58 var oturen framme igen för tyskarna. Denna gång var det Nordi Mukiele som missbedömde en hög boll, och Mane kunde löpa sig fri inne på motståndarnas planhalva. Mane ville inte vara sämre än Salah och placerade även sitt skott säkert vid den första stolpen, otagbart för Gulacsi. Ställningen var nu 2–0 i Liverpools favör, och det såg onekligen stabilt ut. Men man har lärt sig vid det här laget att inte pusta ut för tidigt. I matchens sista minut frispelades Hwang Hee-Chan som löpte sig fri bakom Liverpools försvar. Alisson kom ut och täckte målet på ett bra sätt, vilket resulterade i att sydkoreanen sköt bollen utanför mål. Hjärtat stannade för en sekund, men ikväll var marginalerna, som tidigare sagt, på Liverpools sida.

Matchen blåstes av sekunder senare, och det stod klart att Liverpool tar en blytung seger. En seger som förhoppningsvis kan vara en trendbrytare för den minst sagt negativa trend som Klopps mannar varit inne i. En stabil insats där man höll Leipzig från att skapa de där riktigt vassa chanserna, där anfallet var effektivt, men framförallt en match där marginalerna var på Liverpools sida. Everton väntar i Merseyside-derbyt i helgen, och förhoppningsvis bygger man vidare på denna match som innebär att Liverpool står med ena benet i Champions Leagues kvartsfinaler.