Lagbanner
Regeringen öppnar för idrott efter 1 juni

Regeringen öppnar för idrott efter 1 juni

Den brittiska regeringen meddelade i dag detaljer kring det som kallas Fas 2 av uppstarten efter coronautbrottet och där sätts den 1 juni upp som ett datum varefter idrott kan ske utan publik.

I ett dokument som offentliggjordes i eftermiddags meddelar den brittiska regeringen att de i Fas 2 av återhämtningsplanen efter coronaviruset planerar för att återigen tillåta kultur- och idrottsarrangemang bakom stängda dörrar för tv-sändning samtidigt som omfattande social kontakt undviks. Parallellt nämns också lättnader för skolor, kollektivtrafik och icke-essentiella verksamheter.

Fas 2 kommer att påbörjas inte tidigare än den 1 juni och givet att omvärldssituationen inte förvärras samt att en rad skyddsåtgärder fortsätter att efterhållas. Här avses då bland annat möjligheter att testa för covid-19 och spåra smittspridning samt att skydda riskgrupper.

Sammanfattningsvis kan Premier League därför återupptas tidigast den 1 juni och en bekräftelse att Fas 2-planen kan och kommer att genomföras kommer att bekräftas av regeringen senast 48 timmar före. Det positiva är att inget i dagens kommunikation går emot eller försenar den plan som Premier League har där 12 juni är datumet ligan jobbar mot. Detta håller därmed fortsatt som realistiskt.

Premier Leagueklubbarna har ett nytt möte i dag, men det är väntat att en omröstning om Project Restart inte kommer att ske förrän nästkommande måndag. På torsdag kommer regeringen och polismyndighetern att träffa Premier League för att gå igenom detaljerna i uppstartsplanen.

Martyn Ziegler skriver i The Times att mer än hälften av klubbarna har uttryck missnöje med att spela de resterande matcherna på neutral plan och därför kommer Premier League be regeringen att omvärdera det kravet.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-11 18:30:16
Author

Fler artiklar om Liverpool