Lagbanner
St Mary's Stadium, 2021-01-04 21:00

Southampton - Liverpool
1 - 0

Southampton - Liverpool 1-0: Slutkört, tafatt och idélöst

Southampton - Liverpool 1-0: Slutkört, tafatt och idélöst

Samtidigt som Boris Johnson utlyste en ny nationell lockdown i England skulle Liverpool spela fotboll mot Southampton. Beskedet var att landet ska stängas ner, men att proffsfotbollen ska fortsätta som normalt. Men med den form Liverpool befinner sig i kanske någon månads uppehåll inte hade varit helt fel. Det var slutkört, tafatt och idélöst.

Efter en match som denna är det enkelt att falla tillbaka i en gammal vana. Spelet går trögt, så vems fel är det? Jo det är såklart domaren och VAR. Och visst, det var ett antal tveksamma situationer som släpptes idag. Reprisbilderna från handssituationen i upptakten av andra halvlek hann knappt visas innan de avfärdades och Walker-Peters kan ha snuddat Mané så att han tappade balansen. Men det var inte därför Liverpool förlorade matchen idag. Det vore en alltför enkel och naiv slutsats att dra. 

Varför Liverpool går så trögt just nu är inte enkelt att analysera. Det är säkert en mängd faktorer som spelar in, tajt spelschema och skadeproblem inte minst. Den första och enkla slutsatsen som kan dras efter denna match är att Trent Alexander-Arnold behöver någon match vid sidlinjen. Hösten rent allmänt, men de senaste matcherna i synnerhet har bevisat detta. Problemet är bara att det inte finns särskilt mycket bakom honom. Joe Gomez befinner sig på skadelistan, och är rent ut sagt inte någon vidare högerback. När Trent idag byttes ut var det den schweiziska armékniven James Milner som hoppade in, och han håller inte heller måttet där ute. Mittbacksfrågan har diskuterats flitigt de senaste månaderna, och det är ett mer akut problem, men Liverpool hade mått bra av ett nyförvärv som kan spela andrafiol till Trent. 

Vidare till mittbackssituationen. Den har känts allvarlig under de senaste månaderna, men det har varit de senaste matcherna då det först märkts av på riktigt. Williams och Phillips klarade av att kliva in i enskilda matcher och göra det bra, men under längre perioder blir det en för stor kvalitetsskillnad. Avsaknaden av mittbackar har aldrig varit tydligare än den var idag, då Jordan Henderson och Fabinho bildade mittbackspar. Det straffades direkt då Henderson inte klarade av att hålla offsidelinjen till frisparken som ledde till 1-0 målet, där Trent även var en högst bidragande orsak till att Ings kunde lyfta bollen över Alisson. Det kändes inför matchen som att Henderson och Fabinho, i brist på andra mittbackskvaliteter, åtminstone skulle kunna bidra med passningsfötter av högsta rang. Och det gjorde de, till viss del. Som mittback har du annorlunda kravställningar på dig än vad du har som mittfältare. Visst du ska numera kunna slå en crossboll ut till en yttermittfältare, och det klarar båda av. Men du ska även kunna värdera när, och i vilket läge, du ska sätta passningen till en ytterback, eller istället slå en längre boll eller vända hem till målvakten. Detta hade speciellt Henderson svårt med i första halvlek, då han allt för ofta satte Alexander-Arnold i trängda situationer. 

Som ni kanske har förstått var jag inte nöjd med den första halvleken. I den andra klev vi däremot ut med en annan inställning. Vi lyckades etablera eget spel på Southamptons planhalva, något som allt för sällan hände i första halvlek. Problemet var bara att det allt för ofta stannade där. Anfallsstrategin kändes mer eller mindre som att bara ge bollen till Mané och hoppas på det bästa. En tuff sits för Mané, som inte är inne i en bra period, och idag ställdes mot en storspelande Walker-Peters. Det blev helt enkelt inte något riktigt tryck, och hela dagens offensiv summerades med sista hörnan i den 95:e minuten. Istället för att lyfta in den och försöka skapa något farligt, slogs den kort och spelades runt tills Andre Marriner satte luft i pipan. 

Nog om Liverpools dåliga match. För medan Liverpool var under isen förtjänar Southampton en stor eloge. De gick ut och satte extremt hög press i första halvlek, något inte många lag vågar göra. De styrde bollen ut mot Trent eller Robertson, för att där stänga hela kanten med Armstrong eller Walcott. Ralph Hasenhüttl förtjänade att gå ner på knä med tårar i ögonen efter matchen, men cykelhandskarna hör inte hemma på en fotbollsplan, inte ens i januarikylan.

Vi får fortsatt hoppas på att den senaste formen bara är tillfälligt. Ett januarifönster gör det nu möjligt för Liverpool att förstärka, vilket behövs. Förstaplatsen är tyvärr inte längre i våra händer, men ifall formen kan vända ska det inte vara några problem att knipa tillbaka den. 

Gott nytt år och god fortsättning alla Liverpool supportrar i Sverige!

Jakob LindegrenTwitter: @Jakob_Lindegren2021-01-04 23:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool