Spelarbetyg efter Liverpool - Southampton: 4-0

Liverpool vann bekvämt mot Southampton inför hemmapubliken på Anfield

Alisson Becker 6
För åtminstone arbeta lite för att hålla nollan denna eftermiddag. Står för ett kvartsdussin fina räddningsaktioner under den första halvleken, men under den andra halvan av matchen så får brassen mest ”plocka” bollar som bortalaget slagit för brant. Fin med fötterna.

Trent Alexander-Arnold 7
Assisterar van Dijk vid 4-0 och oj vad komplett den fortfarande unge engelsmannen börjar se ut på sin högerkant. Ett ständigt hot i offensiven sen ett par år tillbaka men har nu under hösten också börjat se ut som en försvarsspelare snarare än en mittfältare på sin backposition. Stabil insats idag.

Ibrahima Konaté 5
Nyförvärvet för säsongen blandar och ger under nittio minuter idag. I vissa sekvenser och även perioder i matchen så visar han vilken otroligt hög potential han besitter, men han ser också valpig ut till och från. Felpositionering och brister i den defensiva spelförståelsen kunde ofta pekas ut under matchen. Med det sagt så ser jag fortfarande Konaté som ett superlöfte.

Virgil van Dijk 8
Planens gigant idag, väldigt följsam och brytningssäker i försvarsspelet. Fick under andra halvan av matchen måla mot sin gamla klubb när han stilrent trycker dit en halvvolley på hörna. Det uppmärksammas inte tillräckligt mycket hur sällsynt det är att holländaren slänger sig i samband med brytningar, han står nästan alltid upp och alltid rätt. Han påminner om en viss italienare i Milano som spelade på samma position för vad som nu är ganska länge sedan.

Andrew Robertson 7
Kostas Tsimikas får återigen ställa in sig på att sitta parkerad på avbytarbänken framöver. Robbo hade i och för sig dragits med en skada under den senaste tiden – men nog fanns en debatt inför dagens match om vem som skulle springa upp och ner på vänsterkanten. Övertygade idag.

Fabinho 7
Han var mer eller mindre alltid i vägen när motståndarna skulle etablera ett anfall. Mer än så behöver inte skrivas.

Jordan Henderson (ut 67´) 7
Vilken resa fotbollsspelaren Jordan Henderson gjort under sina tio år på Merseyside. Han var ju faktiskt en kantspelare under sin första tid i klubben, klev tydligt in på innermittfältet under Rodgers och blev en grovjobbare under Klopp. Nuförtiden är Hendo fortfarande en typ av ”arbetshäst” på mittfältet men med en till dimension i sitt spel, en betydligt offensivare dimension, något han visade idag.

Thiago Alcantara (ut 59´) 7
Har förmodligen bäst bollbehandlingsförmåga i ligan. Nära att orsaka ett baklängesmål under matchens inledning men utöver det så var spanjoren felfri. Dragningen han gör med sin högersula som leder till att han kan noteras för 3–0-målet är ren världsklass.

Mohamed Salah 5
Känns fel att ge Salah en femma för dagens prestation, kanske kommer tillbaka och ändrar betyget till en sexa lite senare. Han hade oflyt i jakten på sitt tolfte mål för säsongen men fick ändå med sig en assistpoäng.

Diogo Jota (ut 81´) 7
Tvåmålsskytt idag och han visar återigen hur stark han är i vad man med hockeytermer kallar för ”slottet” (ytan framför mål).