Lagbanner
The Kop Stand: Jota eller Firmino?

The Kop Stand: Jota eller Firmino?

Tycker ni att Diogo Jota eller Roberto Firmino ska starta i fronttrion jämte Sadio Mané och Mohamed Salah?

– Väldigt svårt att välja mellan de båda i grund och botten men som det har sett ut under det senaste året måste jag säga Jota. Portugisen känns farligare framåt och producerar lite fler poäng. Han tenderar också att kännas hetare och lite mer motiverad mot lagen på den nedre halvan av tabellen. När Firmino varit skadad mycket under hösten har Jota verkligen visat framfötterna och gjort mycket nytta för laget. 10 mål på 18 ligamatcher placerar honom endast bakom Salah i skytteligan. 

– Känslan är dock att om det varit Champions League-final om en månad tror jag Firmino hade startat, då Klopp tenderar att föredra "Bobby" från start i de absolut största matcherna. Brassen känns som en av Klopps favoritspelare i truppen då han flera gånger hyllats hans kvalitér och sagt att han är "världklass varje dag på träning". Det känns fint att ha en av dessa två att slänga in från bänken oavsett. 

- Rasmus Karlsson

– I och med den målform som Jota befinner sig i just nu så hade det känts hårt att peta portugisen. Han kommer till otroligt många lägen och känns för tillfället mycket hetare framför mål. Samtidigt har Firmino aldrig riktigt varit den spelaren som gör 20 mål i ligaspelet så kanske lite hårt att endast bedöma utifrån antalet gjorda mål. Firmino är som vi alla vet en av Klopps favoriter och är väldigt viktig i presspelet. Brassen är även väldigt duktig på att droppa ner i banan och kan dra isär kompakta defensiver.

– Så för att summera ovanstående så anser jag att det är två väldigt olika spelartyper. Och för att svara på frågan om vem som borde starta så är mitt svar att det kanske båda borde? Sadio Mané har inte visat upp någon strålande form och Jota är van med att utgå från vänsterkanten. Så kanske är det senegalesen som ska petas? Jag tror även att det skulle gå att spela med alla fyra där framme, då jag är övertygad om att Firmino skulle kunna utgå strax bakom Jota, något vi har fått några små smakprov på under säsongen. Eventuellt att det skulle bli lite väl framtungt men mot lag som står lågt och är kompakta så hade det varit kul att se vad som skulle kunna åstakommas med alla fyra.

Albin Jakobsson

– Jag får erkänna att jag var lite skeptisk till Jota när han värvades inför förra säsongen. Han hade inte lyckats ta en regelbunden startplats i Wolves och prislappen på 40 miljoner pund kändes hög. Men oj så fel jag hade. Portugisen har presterat från dag ett och den här säsongen har han steppat upp ett snäpp till med 10 kassar på 18 matcher i Premier League. Nu ska det sägas att Firmino dragits med skador under hösten och absolut kan ta tillbaka sin plats, men som det ser ut nu är Jota mitt val i fronttrion. Han är så nyttig för det här laget. 

Erik Segerström 

– Om frågan var svartvit vem som borde starta centralt mellan Mané och Salah så skulle det enkla svaret vara Jota till följd av dagsformen. Men om man vill krångla till det så kanske svaret blir båda? Mané har trots sina 7 pytsar i ligan inte rosat marknaden och Jota kan lika väl utgå från vänster som centralt. Det är kanske till och med bra för Sadio att få känna på att konkurrensen finns på riktigt. 

– En annan möjlighet som jag har funderat på sedan Coutinho lämnade klubben är om Bobby inte skulle passa i nummer 10-rollen som Coutinho hade? Detta hade dock lett till en central fältare mindre men hade varit spännande att se och laborera med, särskilt med tanke på att våra mittfältare är gjorda av glas. En frontkvartett med Mané, Jota, Salah och Firmino låter ju på förhand som en konstellation som gör närmare 200 mål per säsong? Skämt åsido, jag är övertygad om att Klopp har en plan och att den är den bästa för laget och oss. Men om jag var tvungen att ta ett beslut på frågan så går Jota före Bobby i dagsläget. 

- Emrik Johansson 

– Precis som flera kloka före mig konstaterat är jag inte alls säker på att det är just Jota eller Firmino. Låt oss dock börja i rätt ände på frågan, och då känns det spontant som att vi kikar på en spelare som har statistiken för sig och en spelare som har det där svårmätbara men ack så värdefulla för ett lag för sig. Firmino är en så oerhört nyttig spelare och sägs ofta vara hjärnan bakom vår tidiga press, eller Klopps förlängda arm på planen. Detta ställs alltså mot den råa statistik som Jotas målskörd utgör. Det känns lätt att säga Jota, men jag tycker också det finns ytterligare en faktor och det är vem som har bäst förmåga att ändra matchbilden som inhoppare. Kanske är det för att jag har Leicestermatchen på näthinnan, där Firmino inte gjorde något nyttigt alls efter ett inhopp från bänken, men min känsla är att en spelartyp som Jota alltid kommer att göra något annorlunda vid ett inhopp, och alltid vara ett hot för ett motståndarförsvar. Firmino kommer mer till sin rätt som startspelare.

– Vi går dock in i en intressant (om än plågsam) period där Mané och Salah försvinner, varför vi högst troligt kommer att få se Jota och Firmino från start en tid. Om inte Mané, vars form och målproduktion går att ifrågasätta, gör fantastiskt ifrån sig för Senegal i stundande mästerskap kanske det är Jota och Firmino som spelar tillsammans med Salah sista tredjedelen av säsongen.

- Björn Grafström

– I mina ögon så är Firmino oerhört nyttig för detta Liverpool och även väldigt svår att ersätta. Jag har för mig att det var Sebastian Mattsson (f.d. journalist på Expressen) som sa i en podcast att han avskydde när supportrar drog liknelser mellan en specifik spelare och Dennis Bergkamp, men med just Firmino var det okej. Brassen har under många år varit hjärnan i Liverpools anfallspel och i den rollen vill jag inte ha in Jota. Frågan för mig är om det är Jota eller Mané som ska spela ute till vänster - där kan jag faktiskt se att skifte. 

- Ludvig Wadell

*** 

Vad tycker ni där ute i stugorna? Kommentera gärna nedan, men kom ihåg att hålla god ton! 

Redaktionen2021-12-30 20:00:00

Fler artiklar om Liverpool