Lagbanner
The Kop Stand: Redaktionens tankar kring sommarens transferfönster

The Kop Stand: Redaktionens tankar kring sommarens transferfönster

Nu har sommarens transferfönster stängt för de stora Europeiska ligorna. Är ni nöjda med hur Liverpool agerat under transferfönstret?

– Både ja och nej. Det är så klart bra att klubben lyckats skriva nya kontrakt med flera tongivande spelare, vilket också visar vilken tro Klopp har på sin spelartrupp. Liverpool agerade också tidigt under sommaren och hämtade in en vass och ung mittback i Ibrahima Konaté för att komplettera van Dijk, Matip, Gomez och i viss mån Nat Phillips. Å andra sidan hade jag gärna sett att vi hämtat in en nummer 9 eller en ytterforward för att kunna förändra en matchbild, eller att kunna slänga in från bänken när de ordinarie anfallarna har slut på bensin i tanken. En sådan som 19-årige speedkulan Jeremy Doku från Rennes hade jag sett som en perfekt värvning då han är ung, utvecklingsbar och säkert inte hade haft några större problem med att mestadels agera inhoppare i en sådan stor klubb som Liverpool. Att vi nu ska behöva lita till att Origi och Minamino kommer in från bänken (om de ens får komma in) och ska leverera, känns ju tyvärr sådär.

– Slutligen är det ändå svårt att inte lita på Klopp & co då de skördat sådana framgångar tidigare med i stort sett samma trupp som vi sitter på idag - och filosofin att det inte behövs värvas enbart för värvandets skull är något klubben verkligen står fast vid.  

- Rasmus Karlsson

– Personligen vet jag inte riktigt. Jag tycker att värvningen av Ibrahima Konate är både bra nödvändig. Det finns även stora fördelar med att ha förlängt kontrakten med så många nyckelspelare som Liverpool har gjort. Det som skrämmer mig är dock åldern på några när kontrakten löper ut. Självklart är det en styrka att behålla sina bästa spelare, men är det verkligen värt att behålla alla så länge? Henderson som redan nu spelar färre och färre matcher per säsong är till exempel 35 år när det nya kontraktet löper ut.

– Sen till värvningarna (eller de uteblivna) är jag inte lite oförstående till att ett anfallsvapen till inte plockades in. Klopp verkar inte ha alltför stor tilltro till varken Minamino eller Origi (se bara senast när Tsimikas kom in istället när vi jagade ett segermål). Dock finns det något i mig som tror att anledningen till att sommaren var lugnare än förväntat är för att siktet är inställt på en viss fransman vars kontrakt går ut nästa sommar.

- Rasmus Hjortling Olofsson


Ibrahima Konaté från RB Leipzig blev sommarens enda nyförvärv.

– Jag har oroat mig en del över om vem som ska ta steget och ersätta Gini Wijnaldum, som kanske varit den som Klopp spelat mest de senaste två, tre säsongerna. Därför önskade jag mig en ny mittfältare inför fönstret. Det hände inte men med Harvey Elliotts tidiga framfart kanske det var en bra sak. Liverpool har talangfulla spelare som kommer underifrån och en nyvärvad mittfältare hade kanske satt stopp för deras framfart. Jag gillar Konaté-värvningen och att vi förlänger med våra nyckelspelare. Det är viktigt för kontinuteten samtidigt som det finns en risk att hålla samma kärna intakt i för många år i följd. Nu tror jag dock att Liverpool har fått en nytändning som lag efter den märkliga fjolårssäsongen och med supportrarna tillbaka på läktarna ska det mycket till för att vi ska se en stagnering som följd av en sådan sak redan nu. 

- Erik Segerström 

– Jag anser att vi gjort ett toppenfönster. Läser man min krönika från förra veckan vet man hur jag resonerar. Vi gör oss av med onödiga löneposter, får helt okej betalt, och tar in en mittback. Samtidigt förnyar vi med, i stort sett, halva startelvan. Superspelare allihop. Vi har hamnat i en knepig sits. Vi kan inte längre värva på chans och hoppas att de växer in i det. Vi behöver numer plocka spelare från den högsta hyllan, och det är varken billigt eller lätt. 

– Samtidigt går det inte att blunda för hur truppens ålderstruktur ser ut. Bärande spelare blir inte yngre. Jag trodde att vi nu i somras skulle börja rensa ut, och köpa nytt. Men så blev inte fallet. Nästa sommar måste det hända något, för att vi inte ska hamna i en omöjlig sits, då stora delar av truppen blir både gammal och mindre värd. Med detta sagt. Liverpool gör ett bra fönster, klart godkänt. Men att ligga på latsidan fungerar inte länge till. Idag är truppen bra och konkurrenskraftig. Men det vore naivt att tro att samma trupp uträttar samma sak om, låt säga, tre år.

- Wilhelm Edlund

– Ur ett kortsiktigt perspektiv är jag nöjd, vi har förlängt med flera spelare och man får inte glömma bort att detta är spelare som är i den yttersta toppen på sina positioner. Jag anser att vi har ett starkt försvar och mittfält med täckning på samtliga positioner. Om vi undviker att få tre, fyra eller fem skador på samma position ska det vara lugnt. Däremot hade jag gärna sett ytterligare en förstärkning i anfallet. Redan senast mot Chelsea gick Firmino av skadad, det innebär att Jota, Mané och Salah lär spela lite för mycket för deras eget bästa kommande veckor. Minamino och Origi är som bäst bra breddspelare men ingen av dessa två herrar har visat prov på att de kan utmana trion eller kvartetten framåt. När även Salah och Mané försvinner i en månad i januari blir det spännande att se hur vi formerar vårt anfall under den perioden. En till spelare som hade kunnat sätta skräck i motståndarnas försvar hade varit pricken över i:et detta fönster.

– Om man istället tittar längre fram, ur ett långsiktigt perspektiv, ser jag däremot en oroande trend. De flesta kontrakt vi har förlängt räcker till 2024, 2025, 2026 och mycket tyder nog på att Klopp inte är kvar mycket längre än sitt kontrakt 2024. När även Michael Edwards lämnar sin post så sätts framtida tränare i en pikär situation om FSG inte väljer att ändra sitt sätt att hantera transfers. Tyvärr handlar inte allt om positivt net-spend i världsfotbollen och ska vi hänga med resterande klubbar kommer större summor behövas att spenderas. Så det är svårt att säga, jag skulle inte påstå att jag är jättenöjd eller missnöjd utan någonstans i mitten. Kommande åren kommer bli spännande att följa för att se vilket steg Liverpool tar som klubb.

- Emrik Johansson

*** ***

Hur går era tankar kring sommarens transferfönster? Kommentera nedan!

Redaktionen2021-09-02 21:00:00

Fler artiklar om Liverpool