Lagbanner
The Kop Stand: Redaktionens tankar när säsongen är i halvtid

The Kop Stand: Redaktionens tankar när säsongen är i halvtid

Serieledare, åttondelsfinal i Europa League, semifinal i ligacupen och fjärderundan i FA-cupen. Liverpool har imponerat under den första halvan av säsongen 2023/24. Liverpoolredaktionen delar nu med sig av deras tankar kring säsongen hittills, och vad man kan förvänta sig av den andra halvan.

Vad är dina tankar om Liverpools första halva av säsongen?
– Personligen är jag väldigt nöjd över hur laget har presterat hittills under säsongen. Det känns som att Klopp verkligen byggt ett "Liverpool 2.0" som påminner om när laget varit som bäst under tysken, fast med ytterligare dimensioner i spelet. Tidigare var Liverpool känt som ett utpräglat presslag med tydlig inriktning på omställningar. Under säsongen tycker jag att Klopp utvecklat lagets spelsätt, vilket har inneburit en ökad kontroll av matchbilden. Ytterligare en sak som Klopp äntligen åtgärdat är att poängskörden från mittfältet ökat markant från tidigare år, främst med hjälp av Dominik Szoboszlais intåg i klubben och Curtis Jones utveckling. Laget har även under säsongens gång blivit mer och mer solida i defensiven som i början av säsongen såg något skakig ut. 

Tre cupspel och en liga står på spel när säsongen nu sakteligen vänt, hur ser du på lagets chanser i de olika turneringarna?
– Jag tror att chanserna för att Virgil van Dijk att få lyfta minst en pokal i vår är stora. I samtliga tre cuper känns det som om laget har goda chanser att gå hela vägen. I ligacupen ser det lovande ut och vare sig det blir Middlesborough eller Chelsea i finalen kommer Liverpool vara favoriter. I den andra inhemska turneringen, det vill säga FA cupen kommer det antagligen bli tuffare. Men med tanke på att vi slog ut Arsenal i förra rundan och att en del storlag springer in i varandra i nästa omgång kan Liverpool säkerligen även där gå långt. I Europa League ser jag inga ursäkter för att inte stå med pokalen i händerna efter finalen i Dublin i maj. Liverpool är det överlägset bästa laget i turneringen och det hade varit fint med ett spännande "Europa League-äventyr" i vår. Möjligheterna till en ligatitel ser jag som relativt små, trots att laget för närvarande toppar tabellen. Manchester City är för starka och med De Bruyne tillbaka känns det som om det blir en för svår nöt att knäcka, men jag blir mer än gärna motbevisad. 

Vem har imponerat mest på dig hittills?
– Den första spelaren som kommer upp i huvudet är Joe Gomez. I somras kände jag att det vore bra att gå skilda vägar med engelsmannen, vilket jag idag absolut har ändrat mig kring. Han har verkligen motbevisat mig och med tanke på hur användbar han är i olika roller är han en fantastisk tillgång i laget. Hur konstigt det än låter så är det faktiskt Gomez som har ersatt Milner i truppen och det är verkligen en komplimang. Nu väntar vi bara på att han ska få göra sitt första mål någonsin i seniorsammanhang, hoppas att han sparat det till ett väl valt tillfälle. Andra så kallade "honorable mentions" är Curtis Jones och Jarell Quansah. 

Vilken spelare har en nivå till i sig och kan bli avgörande när titlarna ska delas ut?
– Alexis Mac Allister, utan tvekan. Han har absolut inte varit dålig men där finns mer att ta av. Förklaringen kan mycket väl ligga i att han åkte på en skada precis när det kändes som att han hade kommit in i laget. Lägg därtill att han allt som oftast använts som ensam "sexa", vilket möjligen varit något ovant för honom. Han är bra med bollen och en nyckel i uppspelningsfasen, men tenderar att väga lite lätt i närkamperna. Det hade varit intressant att få se honom som en av "åttorna" med Endo bakom sig. En konstellation som knappt varit möjlig att testa för Klopp med tanke på skadeläget. Jag är övertygad om att argentinaren kommer att växla upp och bidra till ökade titelchanser i vår. 

Transferfönstret är öppet, finns det någon position där Liverpool behöver förstärka eller har du en drömvärvning till laget?
– Jag är i huvudsak nöjd med truppbygget och tycker att det känns bra balanserat med åldersstruktur och bredd. Är det något jag önskar att värva är det en vänsterfotad försvarare som både kan agera mittback och vänsterback. Med Robertson och Tsimikas skadade samt en relativt tunn mittbacksuppsättning med Joel Matip skadad och en Joe Gomez som alltid behöver täcka upp på en av ytterbacksplatserna vore det en optimal lösning. Potentiella namn som kan fylla den funktionen är främst Gonçalo Inácio från Sporting eller Piero Hincapié från Bayer Leverkusen. En annan mittback jag gillar skarpt är Lenny Yoro i LOSC Lille, men då han är högerfotad blir han mindre intressant i den rollen, däremot vore han den perfekta ersättaren till Joel Matip i sommar.Jag hade även gärna sett en mer renodlad defensiv mittfältare likt Fabinho. Även om Endo och Mac Allister löst det på ett bra vis ser jag gärna att klubben plockar in en tydlig defensiv mittfältare av världsklass, men det känns osannolikt i januari och kanske är det smartare att vänta till sommaren. Då ser jag gärna att klubben gör ett försök att locka över Bruno Guimarães från Newcastle, som enligt uppgifter kan bli tvungna att sälja någon av nyckelspelarna för att inte bryta mot FFP-reglerna. 

-Johan Olsson

Vad är dina tankar om Liverpools första halva av säsongen?
– Jag är imponerad av den förvandling som skett på kort tid. Från fjolårssäsongens fiasko till starten av denna säsong. Ligaspelet har inte alltid övertygat, men poängen har kasserats vilket vanligtvis är ett tecken på ett starkt lag. Trots skador har Liverpool dessutom kunnat prioritera cupspel där Europa League varit den främsta rotationstävlingen och ändå resulterat i en förstaplats i gruppen och direkt avancemang till åttondelsfinalerna. Förutom de normalt trygga punkterna i Alisson, Virgil van Dijk och Mohamed Salah har spelare som Joe Gomez och Curtis Jones hittat tillbaka och utvecklat sitt spel samtidigt som Trent Alexander-Arnold också hittat tillbaka till den yppersta världsnivån där han tidigare varit. Klopps Liverpool 2.0 har varit en något skämtsam term, men något som mer och mer börjar kännas på allvar. Nu väntar dock den tuffaste utmaningen när spelschemat intensifieras och där landslagsuppehåll, skador och avstängningar utmanar. Det ska bli intressant om Liverpool kan hålla undan eller tampas mot Manchester City hela vägen och om cupspelet fortsätter att prioriteras lika hårt hela vägen in.

Tre cupspel och en liga står på spel när säsongen nu sakteligen vänt, hur ser du på lagets chanser i de olika turneringarna?
– Som jag var inne på innan är känslan att ligan står mellan just Liverpool och Manchester City som det så många gånger varit förut. Liverpool har gett sig själva ett bra utgångsläge men samtidigt vet vi vilka egenskaper som Manchester City besitter. Om Rodri får hålla sig frisk och borta från botbänken samtidigt som Erling Haaland och Kevin De Bruyne återkommer från skador så kan Manchester City mycket väl vinna 10-15 raka matcher och nästintill gå rent under de avslutande 18 omgångarna och då måste Liverpool visa att man nära nog kan matcha det. Jag är visserligen något pessimistisk av mig utifrån hur de senaste fem åren varit, men jag tror att tre cupspel och ett jagande Manchester City blir tufft. Får Manchester City och framför allt de nyckelspelarna jag nämnde hålla sig friska så tror jag ändå att de ska hållas som favoriter, men jag räknar med att Liverpool är med och åtminstone utmanar hela vägen in till slutet av maj.

Däremot räknar jag med att Liverpool får fira titlar denna säsong. Först och främst är vi stora favoriter till att ta hem ligacupen. När jag skriver detta (16/1) har Liverpool ett 2–1-övertag på Fulham i semifinalen inför returmötet och i den andra semifinalen ställs Middlesbrough mot Chelsea och där är Liverpool numret större än båda och dessutom med en bra historik och erfarenhet från finalspel. Jag räknar med att Liverpool kan titulera sig ligacupsegrare i slutet av februari.
När det kommer till den andra inhemska cupen, FA-cupen, är det ännu väldigt tidigt. Däremot har Liverpool gjort sig av med en av de stora utmanarna när man besegrade Arsenal i den tredje rundan. Lägg därtill att den fjärderundan, som dock brukar vara svår, antingen bjuder på Norwich eller Bristol Rovers ska Liverpool chanser till avancemang vara stora. Detta samtidigt som det kan bli sex matcher med enbart Premier League-lag och därmed sex elimineringar där två av Chelsea, Aston Villa, Tottenham eller Manchester City kommer lämna turneringen så har Liverpool ytterligare en fin chans till en titel. Men FA-cupen spelas fram till slutet av säsongen och mycket kan hända så här är jag mer försiktig med kraven mer än att det finns en fin chans till en inhemsk dubbel.

Slutligen har vi även Europaspelet där vi i år tävlar i B-turneringen, Europa League. Det viktigaste i gruppspelet var att säkra förstaplatsen för att få ett mindre matchande, och undvika Champions League-lagen tidigt, vilket vi lyckades med. Jag vill även hävda att Liverpool hade ”tur” med lagen som kom trea i CL-gruppspelet. Milan var det mest namnkunniga av de åtta lag som trillade ner från CL och därför vill jag nästan hålla Liverpool som favoriter av de kvarvarande lagen. Däremot vet man att Europa League betyder mer för andra klubbar än Liverpool, och när CL-spelet av allt att döma redan avgörs i ligaspelet tror jag att den största utmanaren blir oss själva. Vill Liverpool satsa på att vinna den titel som Klopp deltagit i men inte vunnit, eller kommer upploppet i ligan att kräva allt kraft som finns kvar? Det är den stora frågan för mig.

Vem har imponerat mest på dig hittills?
– När frågan dök upp tidigt på säsongen var Dominik Szoboszlai mitt självklara svar, men när drygt halva säsongen är spelad tycket jag att frågan är betydligt svårare. Alisson och Salah imponerar mer eller mindre alltid vilket i sin tur gör att svaret känns ”fel”. Virgil van Dijk och Trent Alexander-Arnold vet man vilken nivå de besitter men har trots allt återhämtat sig från ”svagare” perioder medan spelare som Joe Gomez kanske har lite för lite matchtid för att kunna nämnas i just denna diskussion?

Jag landar dock nästan i att mitt svar blir Curtis Jones. Den unga mittfältaren har under sin karriär blandat och gett men har i år hittat ytterligare en dimension i sitt spel och blivit mycket mognare. Han tar för sig även i de stora matcherna och håller sina prestationer mycket jämnare och har nog imponerat på de allra flesta. Prestationerna har lyft hans namn som en potentiell kandidat till Englands EM-trupp i sommar och därför känns han som ett bra svar till vem som imponerat på mig mest.

Vilken spelare har en nivå till i sig och kan bli avgörande när titlarna ska delas ut?
– Förutom de givna titelvinnarna i laget som varit bärande under flera säsonger och redan bärgat titlar till klubben lyfter jag nog fram Darwin Núñez som en spelare som har en nivå till i sig. Jag tillhör den skaran som tycker att Darwin fått oförskämt mycket skit. Visst har inte hans avslut varit på den nivå som krävs och förväntas utav honom, men mycket av det andra i hans spel är redan på yppersta världsnivå. Anledningen till att jag lyfter fram ”Mr.Kaos” i denna fråga är just av den anledningen att om han får målskyttet att lossna så är han en komplett forward och förhoppningsvis en titelvinnare.

Tätt bakom hoppas jag att vänsterkanten i Andrew Robertson och Luis Díaz kan få spela ihop och glida med det formsving som laget haft denna säsong.

Transferfönstret är öppet, finns det någon position där Liverpool behöver förstärka eller har du en drömvärvning till laget?
– Jag skulle inte påstå att jag har en utpräglad drömvärvning till laget. Jag tycker att Jürgen Klopp och kompani har förtjänat min tillit till värvningarna och kommer stötta de eventuella nya spelarna från dag ett. Detta vinterfönster har dessutom varit väldigt tyst och när spelarna som återkommer från skador är tillbaka finns det en viss bredd i laget som gör att behovet inte är lika kännbart. Men det skulle kanske vara att förstärka på backsidan och gärna någon som kan spela så väl ytterback som mittback, alternativt en ytterback OCH en mittback (gärna vänsterfotad). För att slänga ut ett namn, som jag dock tror blir svårt att lösa i januari, så säger jag ändå Piero Hincapié i Bayer Leverkusen. En vänsterfotad back som kan behärska så väl mittback som ytterback och som jag blivit lite småförtjust i.

- Emrik Johansson

Vad är dina tankar om Liverpools första halva av säsongen?
-Efter det usla fjolåret hade jag självklart tagit en förstaplats vid årsskiftet om någon frågat mig i somras. Vi har blandat och gett en hel del och trots att vi toppar ligan har man ibland slitit sitt hår. Vi har dock ofta lyckats vända matcherna till vår fördel och det är ett styrkebesked. Det som gör mig mest förbannad är att vi rånats på värdefulla poäng av domarkåren i två matcher där de efteråt erkänt att de ofattbart nog lyckats göra fel.

Tre cupspel och en liga står på spel när säsongen nu sakteligen vänt, hur ser du på lagets chanser i de olika turneringarna?
-När vi kommer in i mars så vet vi mer vad vi på riktigt kan förvänta oss, tills dess gäller det att hålla bästa möjliga tempo och försöka att inte falla igenom nu då Salah spelar afrikanska mästerskapen samtidigt som fler skador börjar komma. Till ligacupfinal tror jag vi tar oss, men gällande övriga cuper beror det nog på hur vi ligger till i ligan och var fokus läggs.

Vem har imponerat mest på dig hittills?
-Såklart var det främst Szoboszlai man togs av i säsongsinledningen. På senare tid har de gamla tongivande spelarna också gjort det bra och så länge dessa presterar kan vi åstadkomma vad som helst. Då jag var på plats mot Newcastle för några veckor sedan var det kanske Curtis Jones som stack ut mest av alla och jag hoppas verkligen att han kan bibehålla den form han hittat på sistone.

Vilken spelare har en nivå till i sig och kan bli avgörande när titlarna ska delas ut?
-Jag tänker främst på de skadade spelarna här. Får vi tillbaka Andy Robertson i gott slag är mycket vunnet samtidigt som en frisk Thiago också hade kunnat ge en extra dimension även om det känns långsökt nu.

Transferfönstret är öppet, finns det någon position där Liverpool behöver förstärka eller har du en drömvärvning till laget?
-Alla klubbar på denna nivå bör ha koll på eventuella förstärkningar i januari. Vi har ju tidigare gjort flera lyckade värvningar på vintern, men de jag rakt av skulle kunna tänka mig att ta in är nog alltför orealistiska namn. Vi borde dock börja känna på tanken till att ta in en ny rutinerad och erfaren andramålvakt som kan hålla en hög lägstanivå, för om Alisson blir skadad är jag i dagsläget inte övertygad om att Kelleher (eller Adrian) håller måttet.

-William Hiekkanen
 

Vad är dina tankar om Liverpools första halva av säsongen?
- Vi har presterat över all förväntan. Det tror jag alla röda är överens om. Vi gjorde en svajig och trött fjolårssäsong där vi var 22 poäng efter segraren Manchester City och fyra poäng efter Newcastle som knep den sista Champions League-platsen. Såväl försvaret som mittfältet svajade ordentligt. Vi släppte in 47 mål vilket var 13 mål mer än Manchester City och Newcastle. Mittfältet hade tappat sitt modus och var långsamt och oaggressivt. Framtiden kändes minst sagt oviss. Och nu leder vi ligan och är kvar i alla cuper, vi supporters nyper oss hårt i armen.

Tre cupspel och en liga står på spel när säsongen nu sakteligen vänt, hur ser du på lagets chanser i de olika turneringarna?
- Det är fantastiskt att vi är kvar i alla turneringar. Ligan är alltid första prioritet. Vi leder, men Manchester City ligger i vinnarhålet två poäng bakom trots skador på deras superstjärnor Kevin de Bruyne och Erling Haaland. Pep Guardiolas gossar är givetvis favoriter. 

Ligacupen är den största vinnarchansen då vi är i semi och har en liten fördel mot Fulham. Europa League vore kanske roligast att vinna då vi saknar denna pokal. FA-cupen är i sin linda, men vi gjorde en suverän match mot Arsenal och flera Premier League-lag är på väg att slå ut varandra. Vinner vi ligan har Jürgen Klopp och laget gjort en makalös bedrift. Vinner vi tre cuper har vi gjort en Houllier á 2001, vinner vi två cuper är det kalasbra, vinner vi en cup är det godkänt utifrån hur förhållandena såg ut vid säsongsstart.

Vem har imponerat mest på dig hittills?
- Nästan alla spelare har höjt sig en eller två nivåer. Virgil van Dijk har lämnat en svajig fjolårssäsong bakom sig och spelar med en pondus och självklarhet som han inte haft på flera år. Trent Alexander-Arnold har tagit ytterligare ett steg och är ligans bästa passningsspelare. Även Mohamed Salah har växlat upp, han gör mål som förut och slår passningar som aldrig förr. Till detta ska läggas att Alisson Becker fortfarande är världens bästa målvakt trots att alla inte förstår det. Mittfältet har återigen blivit vårt dynamo med fyra nya spelare som alla presterat, men mest imponerande i mittens rike har nog scousern Curtis Jones varit, han har växlat upp åtminstone två nivåer.

Sammantaget är den som ska hyllas mest Jürgen Klopp. Han har skapat ett Liverpool 2.0 som känns lika spännande som hans första mångvinnande och legendariska uppsättning. Han har en avgörande del i att så många spelare höjt sig och att vi har blivit en lagmaskin igen.

Vilken spelare har en nivå till i sig och kan bli avgörande när titlarna ska delas ut?
Det viktigaste är att våra spelare fortsätter på den nivå som dom visat hittills och att vi fortsätter att spela som ett lag. Laget är större än dom enskilda bitarna. Med det sagt går det att plocka ut mer ur spelare som Alexis Mac Allister och Dominik Szoboszlai som är nya på denna nivå. Luis Diaz och Darwin Núñez har mer mål i sig än vad dom har visat hittills.

Transferfönstret är öppet, finns det någon position där Liverpool behöver förstärka eller har du en drömvärvning till laget?
Det finns inte mycket som pekar på att det görs något större förvärv. Möjligtvis kan det tas in någon ungdomsspelare. Men Liverpool är Liverpool och allt kan hända. Förra vinterfönstret scoopades Cody Gakpo in vilket visade sig vara ett mycket bra köp.

Jag har inte någon favoritvärvning. Jag lämnar det till transferkommittén och Jürgen Klopp, dom har ju lyckats strålande sett över alla år. Och sommarvärvningarna inför denna säsong har varit avgörande till att vi befinner oss i det utsökta läge där vi nu är.

- Frisse Frison

Vad är dina tankar om Liverpools första halva av säsongen?
Givetvis är jag väldigt nöjd nu när halva säsongen är avverkad. Sett till ligan har vi definitivt överpresterat mina, och många andras förväntningar. Jag hade personligen en topp fyra-position som ett rimligt mål, till viss del med fjolårssäsongen i åtanke men framför allt för att vi är ett lag i ombyggnation. Att ett i stort sett helt nytt mittfält skulle klicka så här pass fort trodde jag verkligen inte, men oj så fel jag hade. Att vi dessutom nått åttondelsfinal i Europa League, en semifinal i ligacupen samt tagit oss vidare till fjärde rundan i FA-cupen efter att ha slagit ut Arsenal på Emirates Stadium är ingenting annat än otroligt imponerande.

Tre cupspel och en liga står på spel när säsongen nu sakteligen vänt, hur ser du på lagets chanser i de olika turneringarna?
Med Manchester City hack i häl i ligan, ett lag som dessutom fått tillbaka långtidsskadade Kevin de Bruyne och snart även Erling Haaland så är det en tuff vår som väntar för Liverpool. Även om jag tror chanserna i Premier League är goda så håller jag ändå City som favoriter till ligatiteln. Vad gäller Europa League så ska vi gå hela vägen och därmed säkra den enda titeln som Klopp ännu inte vunnit som Liverpool-tränare (om man bortser från Conference League). Även i ligacupen ska vi kunna gå hela vägen. Av de fyra lagen som är kvar så är Liverpool stora favoriter till även den titeln. FA-cupen är lite svårare, men eftersom Tottenham och Manchester City samt Chelsea och Aston Villa möter varandra i fjärde rundan så ser jag ingen anledning till att våra chanser skulle vara väldigt goda även där. Run it back till 2021/22 när vi slogs på alla fyra fronter.

Vem har imponerat mest på dig hittills?
Det finns många att välja på här men jag landar ändå i att jag måste lyfta fram Jarell Quansah här. Att han skulle få en sådan här stor roll redan den här säsongen trodde jag inte, men som han har tackat för förtroendet. Han är positionssäker, brytningssäker, bra i huvudspelet, har en fin tajming i allt han gör och är till råga på det även väldigt bollskicklig. Hans prestation mot Arsenal i FA-cupen är den som sticker ut allra mest. Att stå för den insatsen mot det laget, de spelarna och på den arenan i sin debutsäsong, wow säger jag bara. Vilken otroligt fin spelare det är. 

Vilken spelare har en nivå till i sig och kan bli avgörande när titlarna ska delas ut?
Jag svarade Luis Diaz på den här frågan förra gången. Nu har han steppat upp rejält på sistone och därför blir mitt val i stället Alexis Mac Allister. Han har för det mesta varit bra men det finns fortfarande ytterligare en eller ett par växlar för honom att lägga i. Det såg vi inte minst i VM. Sedan har han emellanåt haft en otacksam roll där han spelat som ensam ”sexa”, vilket han inte är van vid. Men kan han hitta ytterligare en nivå i sitt spel bådar det väldigt gott för Liverpool.

Transferfönstret är öppet, finns det någon position där Liverpool behöver förstärka eller har du en drömvärvning till laget?
Jag anser inte att vi behöver förstärka i januarifönstret utan jag blickar i stället fram mot det jag tycker vi behöver värva in under sommaren. Där tycker jag främst att en mittback, som ersättare till Joel Matip, behöver plockas in. Det finns några spelare där som Liverpool tittar på och den som sticker ut allra mest av dessa enligt mig är Ousmane Diomande från Sporting.

- Lukas Abrahamsson

Vad är era tankar om säsongen hittills? Dela gärna med er, men tänk på att hålla en god ton!

Redaktionen@emrik_johansson2024-01-17 19:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool