Lagbanner
Vad håller Liverpool på med?

Vad håller Liverpool på med?

Liverpool och Chelsea gjorde upp i premiären i söndags. Vid sidan om plan har klubbarna även gjort upp om Moises Caicedos och Romeo Lavias signaturer. Nu är båda transfersagorna avslutade med utfallet att Liverpool står med brallorna nerdragna.

Att Liverpool håller på med en rejäl ombyggnation på mittfältet har inte undgått någon. Alex Oxlade-Chamberlain, Naby Keita, James Milner, Jordan Henderson och Fabinho har alla lämnat klubben under sommaren. In har hittills Alexis Mac Allister och Dominik Szoboszlai kommit. Det är två klassvärvningar som definitivt kommer göra stor nytta och betyda mycket för Liverpool och det såg vi redan en del av under premiären mot Chelsea.

Men det som saknades då och som det skrikits om i Liverpools supporterkretsar sedan Fabinho lämnade för någon månad sedan är en ”sexa”, en defensiv mittfältare, som ska vara det ankare och den bollvinnare brassen var tidigare.

Det har varit en frenetisk jakt på Southamptons Romeo Lavia som fram till förra veckan resulterat i tre nekade bud. Prislappen har hela tiden varit tydlig från Southampton, 50 miljoner pund ska de ha för Lavia men Liverpool har hela tiden lagt sig under det i de bud de skickat iväg. Det allra senaste låg på 46 miljoner pund, och som det lät då var det dit Liverpool kunde tänka sig att sträcka sig. Inte ett pund högre.

Samtidigt var uppgifterna samstämmiga från flera transferjournalister. Romeo Lavia vill spela för Liverpool.

Men så blandade sig Chelsea in i den leken förra veckan genom att erbjuda 48 miljoner pund, ett bud som för övrigt också avslogs från Southampton-håll. Chelsea som precis på samma vis haft ett långt stående intresse för Brightons Moises Caicedo, och även i det fallet fått bud efter bud nekat, men som nu alltså även intresserade sig för Lavia.

Och det budet satte igång någonting.

För under torsdagen kom det sedan uppgifter om att Liverpool, helt plötsligt, var väldigt intresserade av Moises Caicedo. Och dagen efter hade Liverpool fått ett bud på 110 miljoner pund accepterat från Brighton. Där och då kändes det som att Caicedo i stort sett var klar för ”The Reds”. Men det saknades bara en detalj.

Man hade inte kommit överens med Caicedo själv om de personliga villkoren. Och runt fredag lunch basunerade transfergurun Fabrizio Romano ut att Caicedo själv föredrar spel i Chelsea. Samtidigt följde Chelsea upp sitt intresse för Lavia genom att få ett bud på 55 miljoner pund accepterat.

Under söndagskvällen hade sedan Chelsea fått ett bud på 115 miljoner pund accepterat av Brighton för Caicedo och helt plötsligt såg det ut som att båda spelarna skulle hamna i Chelsea.

Även om Caicedo var förlorad gav sig inte Liverpool i jakten på Lavia, belgaren som varit Klopps nummer ett på den defensiva mittfältspositionen sedan transferfönstret öppnade. Under måndagen kom det uppgifter om att även Liverpool fått ett bud på 60 miljoner pund accepterat av Southampton, men precis som i Caicedos fall visade det sig att Lavia själv föredrar spel i Chelsea. Och under måndagskvällen presenterades Caicedo av Chelsea och även Lavia ser ut att presenteras av "The Blues" vilken timme som helst.

Båda transfersagorna slutade med att Chelsea lurade brallorna av Liverpool. Och som Liverpool-supporter så skäms jag rent ut sagt över klubbens hantering av båda situationerna. Det faktum att Liverpool dessutom fått bud accepterade utan att få spelarna ombord är både väldigt märkligt och även oroväckande för så har inte Klopps Liverpool jobbat sedan tysken tog över den röda skutan 2015.

En felande länk till det är definitivt Jörg Schmadtke, som tog över rollen som sportchef efter Julian Ward som valde att lämna efter förra säsongen. Ward som dessutom bara varit på posten under en säsong efter att ha ersatt Michael Edwards. Både Ward och Edwards valde att lämna klubben av samma anledning, Klopp och Lijnders ville vara med och bestämma för mycket kring hur värvningsprocessen skulle skötas.

Nu står vi istället här med alibi-sportchefen Schmadtke som inte bidragit med någonting förutom att skapa totalt kaos och skämma ut klubben inför öppen ridå.

Så nu är frågorna många. Vad håller Liverpool på med? Varför tycker man först att Lavia inte är värd 50 miljoner pund, för att sedan bara dagar senare buda 60 miljoner pund? Och hur går man vidare från det här? Vilka alternativ har klubben nu på radarn?

Det finns alternativ som nämnts tidigare som exempelvis Fluminenses André Trindade, Crystal Palaces Cheick Doucouré och Fiorentinas Sofyan Amrabat. Men än så länge är det bara intressen och inget konkret.

Något som däremot är konkret och ett faktum är att Liverpool behöver en defensiv mittfältare, och det omedelbart. Risken, om Liverpool kommer värva, är att vi tvingas betala rätt saftiga överpriser. Oavsett vad det är för spelare vi värvar eller ifrån vilken klubb vet hela fotbollsvärlden om att vi har 110 miljoner pund att spendera för eftersom vi stått och viftat med dem pengarna inför allas ögon.

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-08-16 14:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool