Lagbanner
Vaktavlösning på Liverpools mittfält

Vaktavlösning på Liverpools mittfält

Liverpool har år efter år dominerat mittfältet genom ihärdig press och bollvinnande, men under förra säsongen gick luften ur. Mittfältet trampade vatten. Nu storstädas det. Ut med det gamla, in med det nya. Men kommer alla bitar att falla på plats?

Jürgen Klopp har byggt sitt Liverpool på ett stabilt försvar, ett mycket hårtjobbande mittfält och ett snabbt och explosivt anfall. Mittfältet var vår turbomotor, alltid på högvarv, inte så finkalibrig men väldigt energisk och närmast outtröttlig. En mardröm för konkurrenterna. Länge bestod mittfältet av Fabinho, Gini Wijnaldum och Jordan Henderson med James Milner som avlösare och moralbooster.

Men inget varar för evigt. Gini lämnade redan 2021 och ersattes aldrig av samma spelartyp. Förra säsongen såg våra gamla hjältar Fabbe, Hendo och Mille gamla ut. Dom sprang inte längre mest, dom vann inte mest bollar och vi vann inte mest matcher. Mille är född 1986 och Hendo 1990 så dom må vara förlåtna, men Fabbe som är född 1993 borde ha funkat bättre. Samtidigt kräver Jürgens spelsätt väldigt mycket energi.

Nu har dom forna spelförstörarna Fabbe, Hendo och Mille lämnat. Även Alex Oxlade-Chamberlain och Naby Keita har lämnat. Dom två senare har inte gjort samma intryck. Dom har haft otur med skador men har inte heller varit samma energispelare. Dessa fem spelare har sammanlagt spelat 1121 matcher för Liverpool. Även Fabio Carvalho och Arthur Melo försvinner från förra årets mittfältstrupp. Sju spelare bort, ett väldigt manfall. Återstår av seniorspelarna gör Thiago, Curtis Jones, Harvey Elliott och Stefan Bajcetic som sammanlagt har spelat 279 matcher. Sett till spelade matcher har 81 procent av mittfältet försvunnit denna sommar. 

I matchen mot Arsenal den 9/4 gjorde Jürgen ett drag som visade sig bli väldigt framgångsrikt. Han införde den hybridroll som Trent Alexander-Arnold kom att briljera i. I försvarsläge spelade Trent högerback som vanligt men i spelförande läge gick han upp till mittfältet och blev spelfördelare. Vårt mittfält bestod då av fyra spelare, Fabbe och Trent som “sexor” och Hendo och Curtis Jones som offensiva mittfältare. Vi blev väldigt mycket bättre offensivt och vann sju av dom elva matcher vi spelade på detta sätt, övriga fyra blev oavgjorda. Antal gjorda mål per match för hybriduppställningen var 2,5 jämfört med den traditionella uppställningens 1,8. Vi släppte in marginellt fler mål än tidigare 1,3 jämfört med 1,2 men framför allt tog vi mer poäng 2,3 per match jämfört med 1,6.

Allt tyder på att Jürgen kommer att fortsätta med detta spelsätt vilken han gjort alltsedan Arsenalmatchen. Under dom fyra hittills spelade träningsmatcherna denna sommar har han spelat med hybridspelet. Han har även prövat Conor Bradley och Kostas Tsimikas som hybridspelare och i Conors fall spelade Trent som kvarvarande “sexa”.

Vi har införskaffat två på pappret fina nyförvärv i Alexis Mac Allister och Dominik Szoboszlai. Det är två kompetenta och spelskickliga spelare, men mer som Thiago och Oxlade-Chamberlain än som Hendo, Mille och Gini. Och vi har ingen naturlig ersättare till Fabberollen. Stefan Bajcetic gjorde det fantastiskt bra förra säsongen innan han blev skadad. Men nu har han varit borta länge och han är trots allt bara 18 år.

Jürgens nya mittfält består alltså av en stationär "sexa", en "hybridsexa" och två offensivare mittfältare. Mycket talar för att nyförvärven Alexis och Dominik kommer att ta dom två offensiva platserna, Curtis och Harvey utmanar. Den offensiva mittfältsrollen kräver en mycket stor löpstyrka, att kunna pressa, att vinna boll men också att vara kreativa då dom ska ligga högt i anfallsläge. Det kan nog ta tid för våra nya gossar att komma in i detta. Men å andra sidan funkade Hendo och Curtis bra i rollen under avslutningsmatcherna förra säsongen.

Sedan återstår frågan om dom två defensivare mittfältsrollerna. Vi har ingen stationär "sexa", Curtis har spelat i denna roll i U21-landslaget och i träningsmatchen mot Bayern München. Spelmässigt funkar han utmärkt men det finns defensiva frågetecken. I landslaget hade han en fysisk bollvinnare i Angel Gomes bredvid sig. Trent är fantastisk som playmaker, om inte ligans bästa passningsspelare så den näst bästa, men han är inte heller den fysiska och defensivt starka spelaren. Jürgen har hojtat efter en “holding midfielder”, sannolikt kommer en sådan spelare att presenteras innan transferfönstret stänger, men i skrivande stund är mittfältet väldigt ofärdigt. 

TV: Szoboszlai om flytten till Liverpool – förklarar nummervalet
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-08-04 10:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool