Lagbanner
Anfield, 2022-03-02 21:15

Liverpool - Norwich
2 - 1

Vår japan är farligast av alla - men bara i cupen
För första gången har Klopp tagit sig vidare till kvartsfinal i FA-cupen.

Vår japan är farligast av alla - men bara i cupen

I söndags vann Liverpool ligacupen. Idag gick de vidare till kvartsfinal i FA-cupen. Drömelvan roterades sönder, men det skulle inte spela någon roll. I startelvan fanns trots allt vår japan.

I dag behöver ett lag bestå av mer än en stark startelva för att kunna konkurrera. Det vet vi alla redan. Något många av oss däremot tvekat på är hur Liverpool lyckats med just detta. Det rätta svaret på den frågan har vi inte. Det kommer vi kanske aldrig få. Å andra sidan har vi aldrig varit så nära ett svar som vi är just nu. 

I söndags ställde Klopp ut den elva som enligt många är den starkaste möjliga. Jag håller med. Under onsdagen valde han att rotera. I startelvan syntes inte många av de spelare som vanligtvis är bärande. På bänken fanns de inte heller. Skulle vi rotera bort oss nu? Mot Norwich? Nej. Därför att en av dessa elva rotationsspelare hette, och heter, Takinkumi Minamino. Han har visat sig vara lagets absolut bästa och målfarligaste spelare. Men bara i de inhemska cuperna. 

Liverpool gick in i matchen som stora och tydliga favoriter. Med all rätt. Matchbilden visade att oddssättarna var rätt på det. Liverpool dominerade matchen första halvleken och lyckades sätta dit två mål. Båda två gjordes av Minamino.

Så sent som i början av januari var jag tveksam till Liverpools vår. Jag tvivlade på bredden, framför allt offensivt. Idag är anfallsbredden det sista jag oroar mig för. Luis Diaz kommer in i januarifönstret och hoppat upp på kusen direkt, utan att tveka. Han har anpassat sig snabbt, och är grym. Salah är Salah. Mané är Mané. Jota är Jota. Där bakom har vi Firmino. 

Något jag däremot inte vetat om är att Liverpools målfarligaste offensiva spelare inte är någon av dessa. Han är från Japan, sitter vanligtvis på bänken och heter Minamino. När det väl är dags för en cupmatch, som inte är en final, visar han hur man gör mål. Det är en sanslös cupmålskytt. Bredvid honom springer Origi och visar att även han kan spela fotboll.

I andra halvlek lugnar Liverpool ner sig. En två-målsledning fanns att spela på, och det gjorde man. Lite lägre tempo, lite försiktigare spel, men fortfarande lika dominanta och skapande. Lägen fanns det gott om. En Norwich-kontring resulterade i ett baklängesmål, 2-1. Närmre än så skulle det inte bli. Det var aldrig nära något annat än vinst ikväll. 

Liverpool har på bara på en knapp vecka vunnit en cup och tagit sig vidare till kvartsfinal i FA-cupen, för första gången under Klopp. Mitt Liverpool är livsfarliga i vår. Vi kommer med största sannolikhet inte göra det. Men vi kan ta mig tusan vinna alla turneringar vi är med i. En fantastisk känsla. Självförtroendet finns. Laget finns. Vad saknas? Klopps gäng kommer att vara livsfarliga. I morgon lottas nästa runda i cupen. Alla bör vara livrädda för att möta oss. Vi är på riktigt, även i år. 
 

Wilhelm EdlundTwitter: @WilhelmEdlund2022-03-02 23:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool