Lagbanner
Veckan då Dossena dansade

Veckan då Dossena dansade

Idag minns vi en spelare som inte många hade kommit ihåg om det inte vore för en ofattbar vecka i mars 2009.

De flesta fotbollsspelare som verkat på högsta nivå är ihågkomna av olika anledningar. De stora namnen behöver inte diskuteras, de mindre kända namnen existerar främst i minnet hos fansen till lagen som spelaren representerat. Det finns också en kategori av spelare som oförtjänt fallit i glömska, medan likvärdiga eller till och med sämre spelare har fått rubrikerna vid rätt tillfällen. Andrea Dossena är ett lysande exempel på en rätt medioker spelare som inte många hade kommit ihåg idag om det inte vore för en mycket speciell vecka för tolv år sedan.

Man brukar tala om spelare som “dansat en sommar” under internationella mästerskap. När det kommer till Andrea Dossena så får man nog mynta begreppet att “dansa en vecka”. Det var ju nämligen precis det som inträffade en vecka i mars 2009. Inom loppet av några dagar gjorde Liverpool fyra mål på både Real Madrid och Manchester United. I bägge matcherna var det Dossena som avslutade målskyttet.

Vi tar det från början. Sommaren 2008 såldes John Arne Riise till Roma. Rafa Benítez ersatte honom med den då 27-årige italienske vänsterbacken Andrea Dossena som anslöt från Udinese. Redan här kan vi konstatera att ett stort misstag begicks. Det skulle ta nästan tio år innan en fullgod ersättare till Riise hittades på vänsterbacken i form av Andy Robertson. Andrea Dossena imponerade nämligen inte. Han var trög, klumpig och otajmad, hade svårt att anpassa sig till den nya miljön och gjorde verkligen ingen glad när han spelade. Fábio Aurélio som egentligen var förstavalet på positionen spelade när han var tillgänglig, men hans skadeproblematik gjorde att han inte kunde medverka alltför ofta, vilket öppnade upp för Dossena. Han tog dock inte tillvara på chanserna och fick sedermera även se sig utkonkurrerad av Emiliano Insúa. Den bedrövligt usle Dossena var alltså nerpetad till tredjevalet som vänsterback efter en halv säsong på Anfield.

Sen kom då den där veckan som i skrivande stund inföll för exakt tolv år sedan. Liverpool hade slagit Real Madrid i första Champions League-åttondelen på Santiago Bernabéu-stadion och det var dags för returmatch på Anfield. En match som många håller som en av de bästa prestationerna som Liverpool stått för i modern tid. Slutresultatet skrevs till 4-0 och Liverpool avancerade till kvartsfinal med totalt 5-0 över två möten mot den spanska jätten. Som lag gjorde Liverpool en majestätisk insats och vore det inte för Iker Casillas i motståndarmålet så hade segersiffrorna kunnat bli ännu större. Steven Gerrard och Fernando Torres hade där och då inte många övermän i fotbollsvärlden. Bland allt som finns att berätta om denna match så är ju dock det mest absurda att Andrea Dossena avslutade målskyttet. Med fem minuter kvar av ordinarie speltid byttes italienaren in och tog en något oklar position som vänsterytter, mest för att döda tid i en då redan avgjord match. Ett par minuter senare kontrade Liverpool, Javier Mascherano tittade upp och slog en passning till en framrusande Dossena som inte gjorde några misstag och tryckte in 4-0-målet.

Fyra dagar senare var det dags för ligamatch borta mot rivalerna från Manchester. Precis som just nämnda Champions League match skulle även detta bli en ihågkommen prestation av Liverpool. Man vann nämligen med 1-4 på Old Trafford. Fernando Torres och Steven Gerrard sprang sönder United-försvaret, Fábio Aurélio skruvade in en frispark och för andra gången under veckan gjorde Liverpool fyra mål på ett starkt motstånd. Vem det var som gjorde Liverpools fjärde mål har ni knappast glömt. Andrea Dossena byttes in lite tidigare i denna match, återigen i en position som yttermittfältare med ett defensivt ansvar. I 90:e matchminuten drog Pepe Reina iväg en målspark som studsade över Uniteds backlinje. Andrea Dossena fullföljde sin löpning och lyckades tajma bollbanan på bästa sätt. Efter en studs i gräset lobbade Dossena in bollen i mål från ett avstånd strax utanför straffområdet. Van der Sar i United-målet kunde bara stå och titta på. Liverpool stod för sitt andra stora styrkebesked under veckan och Andrea Dossena fick inom loppet av några dagar sin dos av rampljus. Mycket mer skulle det nämligen inte bli, varken i Liverpool eller i karriären i stort.
 
I Liverpooltröjan blev det enbart 31 matcher totalt för Dossena som mindre än ett år efter sin magiska vecka såldes till Napoli. I ljusblått blev det sedan ändå ett par hyfsade säsonger innan flyttlasset gick till ett krisande Palermo som åkte ur Serie A. Därefter följde en märklig sejour i Sunderland och en ännu märkligare sejour i Leyton Orient i engelska tredjedivisionen. Under tiden i London och Leyton Orient lär Dossena dessutom ha blivit arresterad för stöld i det berömda varuhuset Harrods i London. Schweiziska andradivisionen blev efter det följande anhalt, innan karriären avslutades 2017 i italienska tredjedivisionen och Piacenza. Idag försöker sig Dossena på en tränarkarriär långt ner i det italienska seriesystemet.
 
Hade det inte varit för den där speciella veckan i mars 2009 så hade nog många glömt bort Dossena idag. Spelmässigt gjorde han sällan någon glad i Liverpool och sammanfattar man karriären i stort så blev den väl rätt medioker, han var ju helt enkelt ingen jättebra fotbollsspelare. Det är nog ytterst få, om ens någon, som haft Dossena som sin favoritspelare eller tapetserat väggarna med honom. Ändå så snurrar hans namn runt någonstans i huvudet på de flesta Liverpool-supportrar. Spelare som exempelvis Mohamed Sissoko, Albert Riera och Nathaniel Clyne gjorde ju det betydligt bättre än Dossena under sina år i Liverpool, men eftersom dessa inte utmärkte sig med särskilt spektakulära ögonblick så tenderar den typen av spelare tyvärr inte alltid att bli lika ihågkomna. Dossena hade däremot sitt livs vecka vid precis rätt tillfälle. För visst ses det som häpnadsväckande att en medioker ytterback plötsligt gör mål i två raka stormatcher.

Trots att det genom åren har funnits hundratals bättre spelare i Liverpooltröjan så kommer hans namn likt förbannat ändå alltid att dyka upp nu och då. Ibland kommer du se videoklipp på hans mål cirkulera runt i ditt Twitterflöde och vid något annat tillfälle kan du bli tvungen att uppge hans namn när det vankas frågesport. För Andrea Dossena kommer nämligen att vara det rätta svaret på frågan "Vem gjorde Liverpools sista mål när Real Madrid besegrades med 4-0 i Champions League 2009?".

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-03-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool