Lagbanner
Veckans Liverpool: Cup-uttåg, nyskrivet kontrakt och förlorad byggsten

Veckans Liverpool: Cup-uttåg, nyskrivet kontrakt och förlorad byggsten

Veckan börjar gå mot sitt slut och därmed bjuder redaktionen på veckans...

...cup-uttåg
Nej, det blev inget försvarande av FA Cup titeln för Liverpools del. Efter att ha bärgat titeln under föregående säsong, fick resan i den klassiska turneringen ett abrupt slut redan i omgång 4. Wolverhampton Wanderers besegrades genom ett omspel i förra omgången, men motståndet i form av Brighton & Hove Albion borta på Amex Stadium blev uppenbarligen en för svår uppgift att lösa. Det är självfallet alltid tråkigt och surt att bevittna cup-uttåg, men i och med att just FA-cupen i mångt och mycket sågs som den mest realistiska chansen till pokal den här säsongen, kändes det lite extra tråkigt och bittert.

... lilla byggstenen som är förlorad
I skrivande stund får man som Liverpoolsupporter försöka hitta de få ljusglimtar i den här bedrövliga sörjan till form som laget varit i från och med nyår. Dra efter halmstrån och vända upp och ner på precis alla stenar för att försöka hitta något positivt besked. Ett av dessa besked har, enligt mitt tycke, varit defensiven de sista två matcherna. Liverpool har i stort sett läckt in mål sedan säsongen drog igång i augusti månad och kanske allra mest sedan nyår. Men inför matchen mot Brighton & Hove Albion i FA cupen, klev man in med två raka hållna nollor i bagaget. Defensiven var inte på något sätt löst och det var stundtals bräckligt även om man lyckades lämna dessa matcher med nollan intakt. Men det var en byggsten och någonting att bygga vidare på. Detta ända tills Liverpool klev in i FA cupens fjärde omgång och med två insläppta mål återigen får börja om på noll igen. Det är känslan för mig i vart fall.

…nyskrivna kontrakt
Nu till lite roligare nyheter. Mittfältaren Stefan Bajcetic presenterade sig egentligen för Liverpoolfansen redan under försäsongen i somras, men speltiden därefter blev snudd på minimal. Efter VM-uppehållet har han däremot fått ett större förtroende av Jurgen Klopp och visst har vi bevittnat lite av ett genombrott för talangen. Tre starter på de tre senaste matcherna får ses som ett kvitto på det hela. Därför var det kanske inte särskilt förvånande att den unge mittfältaren skulle bli belönad med ett nytt kontrakt. Det handlar om ett långtidskontrakt som enligt uppgifter löper ända till 2027. Roligt för Stefan och Liverpool, då mittfältaren förhoppningsvis kan bli en viktig del av framtidens Liverpool.

...jaha, vad händer nu?
Det var lite med den frågeställningen som jag lämnade tv-soffan efter förlusten mot Brighton & Hove Albion. Det har känts som Liverpool har börjat ta åtminstone myrsteg i rätt riktning de två senaste matcherna. Insatserna har varit snäppet vassare och mer påkopplade. Den stundande FA cup-matchen blev något slags vägskäl. Antingen fortsätter Liverpool ta steg i rätt riktning och sakta men säkert börjar klättra i såväl tabellplaceringar som cup-träd. Eller så förlorar Liverpool och de två tidigare insatserna går att förklaras genom nivå/form på motståndarlag eller turliga tillfälligheter.

Vi alla vet att scenariot blev det sistnämnda, en förlust och uttåg, men insatsen som helhet gör mig lite konfunderad kring vilken väg jag trots allt väljer vid vägskälet. Förlust absolut, men Liverpool gör absolut inte någon urusuel insats. Insatsen är flera klasser bättre än den som visades senast man besökte Amex Stadium (visserligen inte svår att överträffa men ändå) och i stora delar av matchen tycker jag att Liverpool har rätt så bra kontroll och skapar farliga målchanser. Å ena sidan besviken över en förlust, å andra sidan en insats som i vart fall inte är sämre än det sämsta vi sett under säsongen. Jag väljer alltså att stå kvar vid vägskälet i något slags "vad händer nu?" läge.

Edvin Karlssonedvin.karlsson@liverpoolsweden.se2023-01-29 20:54:31
Author

Fler artiklar om Liverpool