Lagbanner
Veckans Liverpool: Dubbla vinster, stort segerfirande och milstolpar

Veckans Liverpool: Dubbla vinster, stort segerfirande och milstolpar

Ytterligare en Liverpool-vecka har nått sitt slut och redaktionen ger er veckans…

…comebacks
Mohamed Salah och Sadio Mane var båda tillbaka i spel för ”The Reds” i veckan. Salah som drog det kortare strået i förra veckans AFCON-final fick hoppa in redan i torsdagens möte med Leicester. Egyptiern gjorde ett piggt inhopp där han hann med att pricka ribbkrysset och borde även fått med sig en straff. Mane var tillbaka mot Burnley och fick vara med från start, likt Salah. Senegalesen fick drygt 60 minuter men bjöd inte på något märkvärdigt i en svag match offensivt av de röda. Förhoppningsvis får vi nu se en revanschsugen Salah och en Mane med stort självförtroende resten av säsongen.

…firande
Salah fick som sagt se sig besegrad av sin anfallskollega Mane i finalen av Afrikanska Mästerskapen. Senegal fick efter ett dramatiskt straffavgörande till sist skriva in som segrare av AFCON för första gången i landets historia. Och dem bilder som syntes på de senegalesiska spelarnas sociala medier dagen efteråt var verkligen fantastiska. En hel nation samlades på gatorna för att fira triumfen med spelarna som högst upp på bussarna sakta rullade fram på Senegals gator. Bilderna visade verkligen hur stor fotbollen är och hur mycket den kan betyda.

…vinster
Som jag varit inne på var det två matchdagar för Liverpool i veckan. På torsdagen gästades laget av Leicester som hade en storspelade Kasper Schmeichel i målet. Dansken stod för många fina räddningar men det räckte inte då Diogo Jota hittade nätet gånger två. Matchen i övrigt var totalt dominerad av Liverpool och allt annat än tre poäng hade varit orättvist. Söndagens match mot Burnley var dock inte lika självklar. I den första halvleken hade Burnley ett flertal lägen som med lite med skärpa hade blivit mål på. I stället kunde Fabinho trycka in 1–0 för Liverpool efter en andra boll på hörna precis innan halvtidsvilan, ett resultat som sedan stod sig matchen ut.

…milstolpar
Det känns som att Trent Alexander-Arnold spelat högerback i Liverpool i oändligheter trots att han ännu endast är 23 år gammal. I torsdagens möte mot Leicester gjorde högerbacken sin 150:e Premier League match vilket antyder att min känsla inte är orimlig. En fin bedrift för den ännu unga engelsmannen som fick fira milstolpen med en assist i 2–0-segern. I samma match gjorde Jota mål nummer 29 och 30 i Liverpool-tröjan på endast 60 matcher. Detta placerar han tillsammans med spelare som Salah, Fernando Torres, Daniel Sturridge, Robbie Fowler, Ian Rush med flera som också har gjort 30+ mål på sina 60 första matcher. Inga dåliga namn att dela en milstolpe med. Inte nog med det är Liverpool även obesegrade i de matcher som portugisen nätat i (25 vinster och 5 oavgjorda).

…truppbredd
Jag kan inte komma ihåg senast jag bevittnade en så pass stark bänk som den Jürgen Klopp kunde ta med sig till Turf Moor. I och med en stort sett skadefri trupp för första gången på jag vet inte hur länge, så hittade vi Thiago, Jota, Elliott, Diaz, Ox, Tsimikas, Konate, Milner och Kelleher på bänken. En sådan namnstark bänk är inget som hör till vanligheterna för Liverpool och det bådar väldigt gott inför våren då de röda ska vara med och slåss om samtliga titlar.
 

Albin Jakobsson@albinjacobsson2022-02-13 22:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool