Lagbanner
Veckans Liverpool: Från läckage till reparationsarbete

Veckans Liverpool: Från läckage till reparationsarbete

Den tredje veckan 2023 bjöd på två matcher för vår del. Omspel i FA-cupen på Molineux mot Wolverhampton och krismatch mot Chelsea på Anfield. Vi befinner oss också i transferfönstret och spekulationerna flödar. En reflektion av ovanstående skulle kunna leda oss till ...

... veckans "clean sheets"
Vi har inte hållit nollan sedan ligacupmatchen mot Derby den 9/11. När det gäller ligan har vi inte hållit nollan sedan matchen mot West Ham den 19/10. Efter VM-uppehållet och fram till denna vecka har vi släppt in 13 mål på sex matcher. Det är givet att ett sådant facit medför osäkerhet och villrådighet. Desto bättre känns det då att äntligen kunna täta skutan. Nu har vi hållit nollan i dom två senaste matcherna och sammantaget i 204 minuter. Vi får hoppas att detta är ett trendbrott. För att återigen kunna bli ett bra lag behöver grunden vara tät. 

... veckans mittfält
Att vi har släppt in så mycket mål som vi har gjort har med hela laget att göra, men mittfältet är dynamon i vårt lag. Våra gamla giganter Gini Wijnaldum, Jordan Henderson och James Milner, som under många säsonger jagade skiten ur motståndarna, är gamla eller inte kvar. Jürgen Klopp har huvudsakligen satsat på Fabinho, Hendo och Thiago denna säsong, men dom har förlorat i löpmeter, pressande och dueller jämfört med motståndarna och vi har blivit sårbara bakåt. Nu satsade Jürgen på en ny konstellation med 18-årige Stefan Bajcetic, Naby Keita och Thiago och det har sett klart bättre ut. Vi kunde se ett bättre presspel och bättre teknik. Vi har hållit nollan i dom två matcher som denna trio har startat. Trion kanske inte är den slutgiltiga lösningen på vårt mittfält, men det är ett klart steg framåt. 

... veckans "creating chaos"
Ibland saknas inte hästen förrän spiltan är tom. Darwin Núñez har varit en vattendelare bland oss Liverpoolfans. Många tycker att han har för dålig teknik, för dålig spelförståelse och missar hejdlöst mycket i sina avslutslägen. Andra ser att han jobbar kopiöst, skapar väldigt många chanser både för sig själv och andra och sprider kaos hos motståndarna. Nu har Darwin varit borta några matcher och vårt anfall har sett väldigt tamt och energilöst ut. När Darwin kom in i den 62:a minuten i Chelseamatchen så blev det genast en annan energi på planen. Mohamed Salah gör tyvärr inte alltför många knop nu för tiden och Cody Gakpo har ännu inte riktigt hittat sin roll, men båda såg bättre ut efter Darwins entré. 

... veckans transferrykten
Ska vi tro på alla rykten som publiceras under "Silly season" är vi ute efter minst två nya backar, tolv mittfältare och två anfallare. Dom flesta rykten är nog helt och hållet tagna ur luften, men flera av dom nämnda kandidaterna finns säkert med på den lista som våra värvningsansvariga har upprättat. Cody Gakpo var en oväntad värvning, han har ännu inte börjat leverera ordentligt men känns väldigt intressant.

Anfallsförstärkning i all ära, men ännu mer önskar vi få se en ny mittfältare. I juni 2018 rekryterade vi Fabinho och sedan dess är det enda renodlade mittfältsförvärvet Thiago som kom i september 2020. Jürgen har kanske haft alltför stor tilltro till det gamla gardet och inte riktigt sett om sitt hus. Det är inte så lätt att värva i januari, men vi skulle behöva en central förstärkning för att kunna avancera till en europaplats.

... veckans inställda match
Våra röda tjejer har också haft en tung säsong. Förra söndagen, den 15/1, åkte tjejerna på stjärnsmäll, 0-6 borta mot Manchester United. Och idag stundade bortamatch mot serieledande Chelsea i Kingsmeadow i södra London. Det var kylslaget och fruset på planen, men domaren Paul Howard blåste igång till avspark. Tjejerna halkade runt på isbanan och efter sex minuter blåste flöjtaren av matchen. Tack och lov skedde inga skador.

Tjejerna ligger på plats nio i tolvlagsserien med åtta poäng efter tio matcher, fem poäng över nedflyttningsstrecket. Det finns liknande problem hos tjejerna som hos killarna, ett ålderstiget lag. Av startspelarna mot Chelsea idag var fem spelare över 30 år och två andra fyller 30 detta år. Genomsnittsåldern på startelvan var 29,1. Det handlar om att hänga kvar och sedan, precis som för killarna, börja bygga om.

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-01-22 22:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool