Lagbanner
Veckans Liverpool: Landslagsstrul, skada och frågetecken

Veckans Liverpool: Landslagsstrul, skada och frågetecken

En händelserik vecka med en mardrömsskada, landslagsstrul och en ny tre poängare är till ända. LFC-redaktionen sammanfattar händelser samt tankar och ger er veckans...

...mardröm
Efter nästan en timmes spel på Elland Road förändrades känslorna av matchen. Pascal Struijk försökte med en kraftig tackling vinna tillbaka bollen från Harvey Elliott, men utgången blev sämsta tänkbara. Struijks vänsterben pressade ner Elliotts vänsterfot mot marken och fotleden hängde skrämmande löst på de TV-bilderna man fick se. Efter matchen gav Klopp dock besked som vi väljer att tolka positivt. Enligt honom är fotleden "bara" ur led, stämmer de uppgifterna förkortas rehabiliteringen markant och en comeback kan vara möjligt till tidigt 2022. 

...orosmoment
Inte nog med att landslagsuppehållen är långa och tråkiga och att Sverige förlorade gav det med sig ytterligare orosmoment under veckan. Naby Keita fastnade med sitt Guinea i hemlandet mitt i en militärkupp. Läget var under ett par dagar oklart men under måndagen kom besked att Liverpool, Olympiakos, Toulouse samt Clermont hade ordnat ett privatflyg för att få hem sina spelare. Under tisdagen var sedan Keita på plats i Liverpool.

Förutom Keita var läget även osäkert kring den brasilianska duon innehållande Alisson och Fabinho. FIFA har ett regelverk som säger att klubbar måste släppa sina spelare till respektive landslag under "FIFA-datum". Men med tanke på att bland annat Brasilien är rödlistat i England under pandemin valde Liverpool, samt flera klubbar, att hålla sina spelare hemma. Under onsdagen kom rykten om att samtliga spelare som skulle ha varit på landslagsuppehåll skulle bli avstängda i fem dagar och missa helgens omgång. MEN, under fredagen kom klubbarna överens om att ignorera reglerna. Om det kommer leda till någon påföljd är ännu osäkert, men i värsta fall lär det handla om fickpengar i böter. Slutet gott, allting gott. Samtliga tre spelare var under söndagens seger mot Leeds, på ett eller annat sätt, delaktiga.

...rykten
Transferfönstret stängde för nästan två veckor sedan men det hindrar inte ryktesspridningen från att ge Liverpool-fans något att drömma om. Både inhemska och utländska medier rapporterade om ett intresse från Liverpool gällande mittfältstalangen Jude Bellingham. Den 18-åriga britten lämnade, så sent som förra året, den brittiska halvön för Tyskland och Borussia Dortmund och kan alltså nu vara på väg tillbaka. Även fast jag gärna drömmer mig bort till Anfield hösten 2022 och sjunger med i takterna till den gamla Beatles-dängan "Hey Jude" så har jag blivit lurad förr. Mer om rykterna och Jude Bellingham kan ni läsa i en tidigare artikel från redaktionen. 

...landslagskoll
Landslagsuppehållet är äntligen över, men veckan bjöd på ytterligare fem framtrådande av våra spelare och samtliga vann. 
Under tisdagen briljerade Diogo Jota när han gjorde ett mål och en assist när Portugal besegrade Azerbajdzjan med 3-0 i VM-kvalet. Även Sadio Mané hamnade i målprotokollet när han spikade slutresultatet 3-1 på straff i matchen mot Kongo i det afrikanska VM-kvalet. 

Andrew Robertson och Virgil Van Dijk spelade även de under tisdagen. Kapten "Robbo" ledde sitt Skottland till en viktig 1-0 seger mot Österrike när de befäste andraplatsen i kvalgruppen. Även Van Dijk var kapten i Nederländernas storseger mot Turkiet. 6-1 slutade matchen, Van Dijk bidrog med ett gult kort och en liten skadekänning som mynnade ut till ingenting.

Under onsdagen valde England att bänka alla spelare från Liverpool och tappade således poäng sent mot Polen. Det var väl allt? Nej, just det... "The Greek Scouser" Kostas Tsimikas briljerade med vassa inlägg och gav både Mattias Johansson och Emil Krafth mardrömmar när Grekland förstörde landslagsuppehållet lite mer med en 2-1 seger mot Sverige. Det var allt.

...frågetecken?
Under söndagen tog Liverpool ytterligare en stabil seger när Leeds besegrades med 3-0. Om matchen i helhet så hänvisar jag till redaktionens referat, men veckans frågetecken uppkom en timme innan matchstart. Med Roberto Firmino och Takumi Minamino båda skadade förväntade sig nog de flesta att Divock Origi skulle infinna sig på bänken mot Leeds, men icke. Liverpool mönstrade en bänk helt utan anfallare och Alex Oxlade-Chamberlain var det mest offensiva som fanns att byta in. 

Hur går tankarna inom klubben gällande offensiven? Med ett tajt spelschema och skador hit och dit undrar jag hur vi ska ändra matchbilder offensivt under säsongen? När det inte klaffar för någon, eller samtliga, i fronttrion tycker jag personligen att det saknas något som erbjuder något annat. När dessutom Salah och Mané försvinner under en månad i början av 2022 förvärras problemen enormt. 

Är Origi helt klar som Liverpoolspelare? Finns det ingen junior (Kaide Gordon?) som kan ta nästa steg och få minuter i Premier League? Kommer det förstärkning i januarifönstret? Frågorna och frågeteckena är många medan svaren är få eller dolda. Hur ser ni på den offensiva situationen?
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2021-09-12 22:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool