Veckans Liverpool: Tre tuffa bataljer och dimma över Mersey

En Europa League-match som avklarades ganska “geschwint", en dammatch som gick åt fanders och så den stora holmgången mot Manchester City på Anfield. Tre matcher med olika resultat. Framtiden ligger i dimma dold. Vi sammanfattar detta i veckans …

… europavinst
Resan till Prag blev mycket lyckosam för våra för dagen grönvitklädda hjältar. Försvarsspelet var svajigt och kunde ha medfört stora problem om Spartaspelarna hade varit lite vassare, men vårt anfallsspel smakade mumma. Sparta spelade med hög press och högt försvarsspel vilket passade vår offensiv som hand i handsken.

Att vi vann matchen med 5-1 betyder att nästa veckas returmatch känns väldigt avspänd. Jürgen Klopp kommer att kunna vila dom spelare som behöver det mest.

Det är framför allt tre spelare som ska hyllas ordentligt för storslagna insatser i Prag. Det är Caoimhin Kelleher som är reaktionssnabb och som ser allt säkrare ut ju mer han får spela. Caoimhin fick visa sig på styva linan då försvaret darrade och irländaren tog allt som kom i hans väg utom Conor Bradleys självmål som han var chanslös på.

Nästa spelare att hyllas för sin Praginsats är Alexis Mac Allister som var dominant på planen, lika bra defensivt som offensivt. Han gör sin första säsong i Liverpool men det känns som om han är född på Anfield. Och så Darwin, denne oberäknelige hjälte. Han rörde om i grytan i vanlig ordning och avgjorde matchen med sina 2-0- och 3-0-mål.

… damkoll
Tjejerna spelade kvartsfinal mot Leicester City i FA-cupen på Prenton Park i går lördag. Innan matchen andades det optimism på Wirral. Våra röda bönor hade tre raka segrar i ryggen och hade slagit Rävarna när lagen möttes i ligan i november.

Matt Beards tjejer startade bra och såg pigga ut, men Rävarna åt sig in i matchen och i 15:e minuten slog finskan Jukka Rantala till och det stod 0-1 på anslagstavlan. Våra tjejer gick på offensiven för att ge svar på tal och i 38:e minuten kom Marie Höbinger fri med Leicestermålvakten Lize Kop och chippade mycket snyggt över henne bara för att se bollen slå i stolpen. Första halvleken slutade 0-1.

Andra halvlek böljade fram och tillbaka men i 63:e minuten slog Jukka Rantala till igen, 0-2, och Liverpools tjejer lyckades inte svara på det. Vi är utslagna i FA-cupen och får satsa våra krafter på ligaspelet där nästa match vankas den 17 mars klockan 13:00 mot West Ham på Prenton Park.

… Klopp-Guardiola-final
Det kan inte bli tuffare och mer prestigefyllt på Anfield än när Manchester City kommer på besök, denna gång stoltserade dom även som trippelmästare. Dom ljusblå började bra och tog tag i taktpinnen, gjorde ett hörnmål, vilket är något som vi sällan brukar släppa till. Det var en intränad variant som vi gick bet på. Vår stjärna Alexis Mac Allister kvitterade på straff i början av andra halvlek och efter det var det Liverpool som dominerade, Luis Díaz skapade fina chanser som han inte förvaltade. Vi hade sju hörnor mot noll i andra halvlek utan att få till det.

Manchester City bytte in Jérémy Doku som sköt i stolpen, sedan sparkade han Macca i bröstet i eget straffområde på tilläggstid utan någon bollkontakt. Jürgen var märkbart frustrerad över att domare Michael Oliver och VAR-domare Stuart Attwell blundade. Till och med Pep Guardiola sa att han inte hade blivit förvånad om det hade dömts straff för bröstsparken.

Liverpool visade hur som helst en stark moral och gjorde en bra match med sitt på många fötter unga och ganska oprövade lag. Dom tre 03:orna Conor Bradley, Jarrel Quansah och Harvey Elliott gjorde alla storstilade insatser. Framtiden känns ljus.

… fortsättning följer
Titelracet lever. Arsenal och Liverpool har 64 poäng och Manchester City har 63 poäng. Tio matcher återstår. Vilken dramatik! Vi har luftat en bred trupp vilket vi kan ha nytta av i långa loppet. Men det är verkligen hugget som stuckit, varje match är som en final.

Om denna säsong är osäker så känns nästa säsong ännu mer osäker. Vad kommer vi att ha för ledarstab nästa säsong? En slags “silly season” har pågått allt sedan Jörgen tillkännagav sin avgång. Det är sällan så stor mening att spekulera, rykten och vändningar kommer att pågå tills något är officiellt presenterat. Mycket pekar dock på att Michael Edwards kommer tillbaka till klubben i en “senior roll”, det om något inger ett framtidshopp. Michael Edwards tillhörde Liverpools ledarstab under åren 2011-2022 i olika och växande roller och har haft en stor roll i våra framgångsrika värvningar och i vårt växande till stabil och vinnande klubb.