Lagbanner
VM-kollen Liverpool - uppdaterad 5/7

VM-kollen Liverpool - uppdaterad 5/7

I den här artikeln kan du fortlöpande följa hur det går för Liverpools spelare i sommarens fotbollsmästerskap.

Tolv spelare med Liverpool som klubbadress till vardags är på ett eller annat sätt med i Brasilien för att representera sina respektive hemländer. Några har nyckelroller i respektive nation (till exempel Steven Gerrard och Luis Suarez) andra lär finnas på plats för att sitta på bänken och bibehålla en god stämning i truppen (till exempel José Reina). I den här artikeln, som kommer uppdateras genom hela mästerskapet, kan ni följa hur detta äventyr utvecklas för de röda från Liverpool.
 
Liverpoolspelare
 
Spanien (Grupp B)
 
José Reina
 
13 juni 21.00 – Spanien – Nederländerna 1-5
 
I vad som mycket väl kan vara turneringens chock när alla matcher är spelade förlorade de regerande VM- och EM-mästarna Spanien med hela 1-5 i öppningsmatchen mot Nederländerna efter två mål vardera av Arjen Robben och Robbie van Persie samt ett mål av Stefan de Vrij.

Van Persies kvittering i den 44:e minuten, efter att Xabi Alonso gjort 1-0 på straff, var viktig då det kastade om den psykologiska vågskålen inför andra halvlek och ett tungt regn som började falla efter paus påverkade troligen Spaniens spelstil mer negativt än Nederländerna. Det vore dock fel att skylla på regnet när de orangea uppvisade djupt sårande vägvinnande löpningar och en sylvass effektivitet i lägena som bjöds medan Spanien uppträdde oskärpt och nästan nonchalant i defensiven. Iker Casillas stod för en av sina svagare insatser i landslagströjan och uppträdde tveksamt på en höjdboll vid 1-3-målet och kan direkt lastas för 1-4-målet när han var ute och dribblade på hal is. Pepe Reina satt på bänken som vanligt, men kommer trots Casillas darriga prestation troligen inte att stå mot Chile i nästa match. Även David De Gea är med och kämpar om en plats mellan stolparna.

18 juni 21.00 – Spanien – Chile 0-2
 
Pang. Bom. Stopp. De regerande världsmästarna är ute ur turneringen innan gruppspelet ens är färdigspelat efter ännu en förlust som Pepe Reina följde från bänkplats. Efter käftsmällen mot Nederländerna var Spanien i behov av något positivt i matchen att bygga vidare på, men Chile rivstartade och hade två bra möjligheter att ta ledningen inom de första två minuterna. Det blev dock sydamerikanerna som öppnade målskyttet i den 20:e minuten när Charles Aranguiz hittade nätet efter fint förarbete av Arturo Vidal och Alexis Sanchez. Diego Costa och Xabi Alonso hade halvchanser innan Chile utökade ledningen i den 44:e minuten med vad som kändes som ett matchavgörande mål precis före halvtidsvilan. Alonso drog slarvigt på sig en frispark, Iker Casillas boxade bollen rakt ut till Aranguiz som fångade in bollen och tåade in 0-2. Det ska sägas att Costa, och i ännu högre grad Busquets, hade goda möjligheter att få in en reducering, men trots det och att Chile tappade något i kraft på slutet var resultatet inte orättvist och för Spanien blir det tillbaka till ritbordet och att blicka mot U-världsmästarna för nyinspiration till EM 2016.

23 juni 18.00 – Australien – Spanien 0-3

Innan matchen sparkades igång stod det redan klart att både Australien och regerande världsmästarna Spanien inte skulle avancera ur gruppspelet. Spaniens förbundskapten Vincent Del Bosque valde att röra om i startelvan och Pepe Reina fick sin VM-debut mellan stolparna.
 
Spanien tog ledningen tio minuter innan halvtid när David Villa läckert klackade in bollen efter ett inspel från Juanfran. En kvart in i andra halvlek byttes Villa ut och det var en tårögd spanjor som klev av banan i vad som kan ha varit hans sista landskamp.
 
Spanien fortsatte att styra matchen och med tjugo minuter kvar av matchen frispelades Fernando Torres av Andreas Iniesta och satte 2-0 innan Juan Mata stängde butiken tio minuter senare.

Elfenbenskusten (Grupp C)
 
Kolo Touré
 
14 juni 03.00 – Elfenbenskusten – Japan 2-1

Touré satt på bänken hela matchen när Elfenbenskusten vände 0-1 till 2-1 mot Japan i sin första gruppspelsmatch. Honda gav Japan ledningen efter en kvart och det dröjde ända till minut 64 innan Swanseas Bony utjämnade och två minuter senare kom segermålet genom Gervinho.

19 juni 18.00 – Colombia – Elfenbenskusten 2-1

Efter en trög första halvlek brakade matchen igång i andra halvlek när Colombia med fem minuters mellanrum gjorde både ett och två mål på Elfenbenskusten där Kolo Toure återigen befann sig på bänken matchen igenom.
 
Ivorianerna fick till en reducering kort efter 2-0 när Gervinho vrickade sig in i straffområdet från kanten och satte bollen vid den närmsta stolpen. Men Elfenbenskusten kom inte närmare än så men kan säkra en slutspelsplats vid oavgjort mot Grekland i sista gruppspelsmatchen.

24 juni 22.00 – Grekland – Elfenbenskusten 2-1
 
Colombia var sedan tidigare klara för åttondelsfinal och samtliga tre andra lag hade möjlighet att kvalificera sig. I den direkt avgörande matchen mellan  Grekland och Elfenbenskusten fick Kolo Touré chansen från start, hans första start i det här mästerskapet. Elfenbenskusten inledde matchen bra i en jämn första halvlek, men Grekland tog över mer och mer. Strax innan första halvleken tog slut satte Andreas Samaris 1-0 till de blåvita, ett mål som gav Grekerna avancemang.

Elfenbenskusten lyckades kvittera i andra halvlek genom PL-bekanta Wilfried Bony i den 74:e minuten innan ett dramatiskt avslut med straffmål i sista minuten. Georgios Samaras satte dit 2-1 och skickade Grekland vidare till åttondel samtidigt som Touré och hans Elfenbenskusten är utslagna ur VM.


Uruguay (Grupp D)
 
Luis Suarez, Sebastian Coates
 
14 juni 21.00 – Uruguay – Costa Rica 1-3

 
Spaniens ras fick snabbt konkurrens om titeln som VM:s stjärnsmäll när Uruguay åkte på stryk med 1-3 mot Costa Rica och detta trots ledning med 1-0 i halvtid. Två mål inom drygt tre minuter strax före timmen spelad vände på steken och när Marcos Ureña satte 3-1 i den 84:e minuten var Uruguay ett slaget lag.  Maxi Periera fullbordade fiaskot med en mycket ful nedsparkning på stopptid som resulterade i ett solklart rött kort.

Luis Suarez blev kvar på bänken hela matchen och med tanke på Uruguays prekära läge i andra halvlek mot den på pappret svagaste motståndaren i gruppen är frågan hur nära comeback han egentligen är. Om fem dagar stundar match mot England och då måste Uruguay ta poäng för att vara med i kampen om avancemang.

19 juni 21.00 – Uruguay – England 2-1

Det var lite vinna att försvinna för båda lagen då de gemensamt inte hade skrapat ihop en enda poäng i den första omgången och att gå vidare med noll poäng efter två matcher är en matematik som sällan slutar på plus.

England startade med fem spelare hemmahörandes i Liverpool (Gerrard, Sterling, Henderson, Johnson och Sturridge) medan en nyligen knäopererad och bänkad Luis Suarez återigen fanns med i startelvan för Uruguay. Spelet var till en början ganska statiskt men en säsong där det mesta studsade rätt för Liverpool och det mesta studsade snett för Manchester United återspeglade sig än en gång när Wayne Rooney först sköt en frispark tätt utanför och med huvudet placerade en boll i ribban från nära håll. Detta i jämförelse med Luis Suarez som efter en chippassning från Cavani som svävade på bomull över huvuet på Cahill retfullt enkelt nickades i mål i fel hörn för Hart. 

England fick upp ångan i andra halvlek och tillslut kunde Wayne Rooney bredsida in kvitteringen från nära håll efter att Glen Johnson gjort ett fint förarbete och stått för assisten. Poängen som fanns hos engelsmännen när matchen blåstes till spel var åter bärgad och med en avslutande match mot Costa Rica gick det helt plötsligt att skönja engelsmän men lite mer stål i blicken och råg i ryggen, det fanns dessutom lite tid kvar på klockan och med en Sturridge som sett allt piggare ut ju längre matchen led gick de tre lejonen för hela potten.

Luis Suarez var ju dock kvar på planen och när Uruguay ännu en gång rensade bollen långt upp i banan går Steven Gerrard upp och nickar men inte bättre än att bollen fortsätter ner mot det Engelska målet. Hade Gerrard förlorat nickdullen och motståndaren fått nicka bollen i den riktningen så hade Suarez varit offside men så var nu inte fallet. Suarez tar med bollen ner i Englands straffområde för sitt andra avlsut på mål den här kvällen och utan ett uns av tvekan eller ringrostighet sätter han bollen med full kraft precis över Joe Harts högra axel in i nätet och Uruguay leder igen. England hämtar sig aldrig från detta och medan Uruguays halmstrå nu är en höskulle så är nu kapten Gerrard och hans lagkamrater beroende av andra resultat för att VM-drömmen skall leva vidare.
 
24 juni 18.00 – Italien – Uruguay 0-1

Dramatiken var stor när Uruguay knep sista slutsspelplatsen i grupp C efter Costa Rica genom en knapp seger mot Italien. EM-tvåan föreföll nöjd med ett oavgjort resultat och kväste tidigt Uruguays anfallsförsök där sydamerikanerna inte fick upp bolltempot eller fick till ett organiserat anfallsspel.
 
Men när Italiens Claudio Marchisio fick syna det röda kortet med en halvtimme kvar fick Uruguay chansen att trycka tillbaka Italien men de föll istället ner i ett lägre tempo och blev lättare låsta i sina anfall. Bästa chansen föll till Luis Suarez efter att Edinson Cavani motläggat fram bollen men Gianluigi Buffon stod för en vass reflexräddning.
 
Med kvarten kvar kom matchens mest omdiskuterade situation när Suarez i en duell bet Giorgio Chiellini i axeln som svarade med att slänga runt med armen mot Suarez varvid båda föll till marken. Domaren hade inte ögonen på situationen men blev uppmärksammad av den assisterade domaren då avblåsningen kom direkt men Suarez blev inte utvisad trots att Chiellini försökte påkalla domarens uppmärksamhet kring vad som hänt.
 
Rapporter har redan kommit ut om att FIFA kommer undersöka incidenten och vad utfallet blir av den kvarstår att se men det går inte att bli annat än bedrövad när Suarez för tredje gången i sin karriär gör samma grej. 
 
Tillbaka till matchen, den fortsatte faktiskt att spelas, och avgörandet som kom med tio minuter kvar när Diego Godin nådde högst på en hörna – som han gjort så många andra gånger den här säsongen – och styrde in segermålet i Buffons vänstra hörn.
 
Italien försökte trycka på men de inlägg som kom i Uruguays box togs enkelt om hand om och Italien gör England sällskap ur gruppen. På presskonferensen meddelade också Cesare Prandelli att han avgår som förbundskapten för Italien.

29 juni 22.00 – Colombia – Uruguay 2-0

Suarez tvingades följa matchen på teve hemifrån efter att ha stängts av nio landslagsmatcher och 4 månader från all fotboll och det han fick se var ett mycket blekt Uruguay som vare sig i kamp eller teknik kunde mäta sig med pigga Colombia som via VM:s största utropstecken så här långt, James Rodriguez, tog ledningen med en mycket vackert volleyvänster ribba in efter en knapp halvtimme.

Samme Rodriguez avslutade i den 50:e minuten ett av turneringens finaste upprullningsanfall med att göra sitt femte mål i VM så här långt och det innebar mer eller mindre ridå för Uruguay. Ju längre matchen led, desto mer övergick Colombia till att bevaka sin tvåmålsledning och trots en riktigt bra möjlighet att reducera och skapa nerv i matchen vann Colombia helt välförtjänt och Suarez får fundera på vad som månde ha blivit om han hade spela. Coates satt på bänken hela matchen.
 
England (Grupp D)
 
Glen Johnson, Steven Gerrard, Jordan Henderson, Raheem Sterling, Daniel Sturridge, Rickie Lambert
 
14 juni 00.00 – England – Italien 1-2

Det slutade 9-2 i hörnor och 5-4 i avslut på mål till England, men på resultattavlan kunde vi läsa 1-2 när den holländske domaren blåste av det första "djungelmötet" i Manaus. Den blötvarma tropiska värmen präglade matchen som stundtals sjönk ner i riktig gåfotboll, framför allt från Italiens sida, och i vilken Johnson, Gerrard, Henderson (ut 73 min), Sterling (ut 80 min) och Sturridge startade. Lambert blev kvar som outnyttjad inhoppare.

Det var Italien som i minut 35 tog ledningen på ett lågt hårt och välplacerat skott av Claudio Marchisio efter att Pirlo hoppat över bollen och lurat Englandsförsvaret. Två minuter senare var det kvitterat när Sterling passade Rooney på vänsterkanten och Manchester Unitedspelaren hittade Sturridge vid den bortre stolpen där forwarden efter uppstuds mötte bollen med högerfoten.

Fem minuter efter halvtidsvilan missade Gary Cahill markeringen på Mario Balotelli vid den bortre stolpen och därmed stod det 2-1 till Italien. Efter målet skapade Italien minimalt med anfallsförsök förrän alldeles i slutet när matchbilden öppnade upp sig, men trots flera goda möligheter inkasserade England en förlust i öppningsmatchen och den 19 juni möts två vinnare respektive två förlorare i Grupp D där en eventuell förlorare i mötet mellan Uruguay och England sannolikt missar vidare avancemang.

Värmen hade en stark påverkan på samtliga spelare, där ålder och behov av rörelse i rollen var tunga faktorer för hur stor påverkan var. Johnson gjorde en stark försvarsinsats och var även med bra framåt, men slarvade i inläggsspel och i avsluten. Gerrard såg tung ut och höll sig för det mesta väldigt djupt i planen med få drivande löpningar framåt. Kaptenen slog dock ett par riktigt fina långa svepande bollar ut mot kanterna till rätt adress. Hendersons uppoffrande och intensiva spelstil tog ut sin rätt i värmen och han kroknade märkbart efter paus och blev också utbytt med dryga kvarten kvar. Sturridge gjorde ett snyggt mål, hade två bra distansskott och stod för en hel del annat fint forwardsarbete. Bäst av Liverpoolspelarna och i England var Sterling och detta trots att han hade placerats mer centralt av Hodgson och att Rooney (även han såg tung ut i värmen) fick operera på kanten. Sterling höll uppe tempot i 80 minuter trots de svåra förhållandena och utmanade och tog sig förbi italienarna gång på gång med snabba ben och vändningar. Hans verkliga internationella genombrott är inte långt borta om han fortsätter så här.
 
19 juni 21.00 – Uruguay – England 2-1

Det var lite vinna att försvinna för båda lagen då de gemensamt inte hade skrapat ihop en enda poäng i den första omgången och att gå vidare med noll poäng efter två matcher är en matematik som sällan slutar på plus.

England startade med fem spelare hemmahörandes i Liverpool (Gerrard, Sterling, Henderson, Johnson och Sturridge) medan en nyligen knäopererad och bänkad Luis Suarez återigen fanns med i startelvan för Uruguay. Spelet var till en början ganska statiskt men en säsong där det mesta studsade rätt för Liverpool och det mesta studsade snett för Manchester United återspeglade sig än en gång när Wayne Rooney först sköt en frispark tätt utanför och med huvudet placerade en boll i ribban från nära håll. Detta i jämförelse med Luis Suarez som efter en chippassning från Cavani som svävade på bomull över huvuet på Cahill retfullt enkelt nickades i mål i fel hörn för Hart. 

England fick upp ångan i andra halvlek och tillslut kunde Wayne Rooney bredsida in kvitteringen från nära håll efter att Glen Johnson gjort ett fint förarbete och stått för assisten. Poängen som fanns hos engelsmännen när matchen blåstes till spel var åter bärgad och med en avslutande match mot Costa Rica gick det helt plötsligt att skönja engelsmän men lite mer stål i blicken och råg i ryggen, det fanns dessutom lite tid kvar på klockan och med en Sturridge som sett allt piggare ut ju längre matchen led gick de tre lejonen för hela potten.

Luis Suarez var ju dock kvar på planen och när Uruguay ännu en gång rensade bollen långt upp i banan går Steven Gerrard upp och nickar men inte bättre än att bollen fortsätter ner mot det Engelska målet. Hade Gerrard förlorat nickdullen och motståndaren fått nicka bollen i den riktningen så hade Suarez varit offside men så var nu inte fallet. Suarez tar med bollen ner i Englands straffområde för sitt andra avlsut på mål den här kvällen och utan ett uns av tvekan eller ringrostighet sätter han bollen med full kraft precis över Joe Harts högra axel in i nätet och Uruguay leder igen. England hämtar sig aldrig från detta och medan Uruguays halmstrå nu är en höskulle så är nu kapten Gerrard och hans lagkamrater beroende av andra resultat för att VM-drömmen skall leva vidare.
 
24 juni 18.00 – Costa Rica – England 0-0

I den betydelselösa matchen mellan Costa Rica och England var det engelsmännen som gjorde nio förändringar i startelvan där bara Gary Cahill och Daniel Sturridge behöll sina startplatser.
 
Costa Rica höll på att ta ledningen när AIKs mittfältare Celso Borges drog en frispark i ribban men ju längre matchen gick desto fler chanser fick England där de flesta föll till Sturridge.
 
Men skickligheten var inte på 24-åringens sida vars avslut satt utanför målramen och när chansen uppstod i andra halvlek att ge inbytte Raheem Sterling öppet mål var blicken på bollen och chansen gick om intet.
 
Även Steven Gerrard blev inbytt i matchen och fick bilda innermittfält tillsammans med Frank Lampard vilket nog kan räknas till ett av de minst mobila i Englands landslagshistoria. Närmare än Sturridge chanser kom inte England som slutar på en poäng – historiskt lågt för England som för andra gången i VM-historien inte tar sig vidare från gruppspelet.
 
Franrike (Grupp E)
 
Mamadou Sakho
 
15 juni 21.00 – Frankrike – Honduras 3-0

Frankrike fick en smakstart på VM när de besegrade Honduras med 3-0. Mamadou Sakho startade i mittförsvaret tillsammans med Raphael Varane men det var Paul Pogba som stod i centrum i första halvlek.
 
Juventus-mittfältaren blev fult trampad på av Wilson Palacios innan han gav igen med en eftersläng men domaren valde att bara varna båda. De kom att sammanstöta igen kort innan halvtid när Pogba dämpade ett inlägg i straffområdet innan Palacios kom upp i ryggen och tryckte ner 21-åringen.
 
Domaren pekade på straffpunkten och belönade Palacios med sitt andra gula kort och straffen satte Karim Benzema säkert i mål. Real Madrids anfallare låg också bakom de två andra målen för Didier Deschamps mannar.
 
Mål nummer två kom när han stötte bollen i stolpen och bollen gick längs med mållinjen och via målvakten in över linjen. Målkameran fick göra sitt intåg och visade att bollen med några centimeters marginal hade passerat det vita strecket.
 
Men Benzema fick sitt andra mål när ett skott från Mathieu Debuchy styrdes ut till Benzema som vräkte upp bollen i nättaket bakom Honduras målvakt.
 
Frankrikes backlinje sattes aldrig på något allvarligt prov men Sakho var säker i sina aktioner och satt 96 procent av sina passningar till rätt adress.
 
20 juni 21.00 – Schweiz – Frankrike 2-5

Vid sidan av Hollands demolering av Spanien så stod Frankrike för en av VMs bästa insatser när de körde över Schweiz med 5-2. Efter att Oliver Giroud givit fransmännen ledningen i 17:e minuten dröjde det knappt en minut innan Blaise Matuidi satte tvåan bakom Diego Benaglio som borde gjort bättre ifrån sig.
 
Frankrike fortsatte att dominera matchen och efter en schweizisk hörna kontrade Valbuena in 3-0 efter passning från Giroud som var framträdande i den timmen han fick på planen.
 
Men matchens klarast lysande stjärna var Karim Benzema som trots en missad straff fick gjort sitt tredje mål i turneringen när han satte 4-0 i 67:e minuten och fem minuter senare assisterade han Moussa Sissoko till 5-0.
 
Kort innan det fjärde målet hade Mamadou Sakho tvingats kliva av med vad som såg ut att vara en känning i vänster baksida lår. Fram till dess hade Sakho varit dominant i luftspelet och, som vanligt, trygg med sina passningar mot ett Schweiz som sällan hotade.
 
Men det föll en reducering med knappa tio minuter kvar när Blerim Dzemaili gjorde turneringens första direkta frisparksmål när han slog in en markfräsare från 30 meter men han fick också hjälp från Benzema som lyfte på benet och skapade en lucka i muren. Ytterligare ett mål kom fem minuter senare när Gökhan Inler hittade in med en lyftning bakom Laurent Koscielny och Granit Xhaka kunde mycket stiligt volleyskjuta in 2-5.
 
Benzema var sedan sekunder från att bli tvåmålsskytt när han böjde in ett avslut bortre gaveln men sekunderna tidigare hade domare Kuipers blåst av matchen men Real Madrid-anfallaren kan trösta sig med att han står på 3+3 efter två matcher i VM och Frankrike lär segla upp som en outsider till VM-guldet. 

 
25 juni 22.00 – Ecuador – Frankrike 0-0
 
Efter att ha skämt bort oss med underhållande anfallsfotboll blev det klart mindre av fransk konfekt i kväll när Frankrike väl medvetna om sin i praktiken säkrade gruppseger mest bevakade sin ledning. Dechamps hade därför passat på att rotera i startelvan och bland rollerna, något som också bidrog till klart mindre flyt i spelet. Första halvlek innehöll en farlig nick av Pogba på frispark och ett par genombrottsförsök av Ecuador, men på det hela inte mycket att glädjas åt.

Griezmann var nära att öppna andra halvlek med 1-0 för Les Bleus, men målvakten tippade skottet runt stolpen. När lagkaptenen Antonio Valencia fick rött kort i minut 50 såg nog de flesta Ecuadors chanser gå helt upp i rök och matchen dö ut fullständigt, men i stället vaknade båda lagen till liv, spelet blev mer dynamiskt och ett försvarsmässigt uppoffrande Ecuador såg till att det numerära underläget inte gav Frankrike segern trots att deras offensiv sparkade igång i andra halvlek och att matchen till slut blev rätt kul att titta på. Sakho spelade en timme i ett försvar som endast vid få tillfällen såg ut att behöva anstränga sig och att han togs av i den 60:e minuten var säkert en ren försiktighetsåtgärd av Dechamps för att skydda sin försvarsbjässe inför åttondelsfinalen

30 juni 18.00 – Frankrike – Nigeria 2-0

I senaste matchen mot Ecuador tvingades Mamadou Sakho kliva av efter timmens spel och 24-åringens hamstringskada var såpass allvarlig att han tvingades avstå kvällens åttonsdelmatch mot Nigeria. Matchen var en öppen tillställning där Frankrike höll ett lågt försvarsspel för att stoppa Nigerias kontringar vilket i sin tur gav fransmännen sämre kraft i offensiven med färre bollvinster högre upp i banan.

Efter en vass period från Nigeria i början av andra halvlek tog Frankrike över spelet mer och mer tills det blev en kamp mot målvakten Vincent Enyeama som till vardags hör hemma i Ligue 1. Och det var också ett misstag från Enyeama som gav Frankrike ledningen när han i samband med en hörna bara fick en lätt hand på bollen som seglade vidare till Paul Pogba som nickade in bollen i tomt mål med tio minuter kvar att spela. Frankrike kunde sedan stänga matchen när klockan tickade in på stopptid när Mathieu Valbuena och Antoine Griezmann stod för en hörnvariant där Nigerias försvarare Joseph Yobo oturligt fick foten på bollen och styrde in den bakom egen målvakt.

4 juli 18.00 Frankrike – Tyskland 0-1
 
VM-äventyret tog slut för Mamadaou Sakho efter att Tyskland tagit en tidig ledning och därefter försvarat sig väl mot Frankrike som alltid lyckades skapa en intensiv press mot Tysklands mål.
 
Efter att en skada hållit honom borta från spel i åttondelsfinalen mot Nigeria var Sakho tillbaka i startelvan jämte sin mittbackskollega Raphael Varane. Det var just Varane som var involverad i matchens enda mål när han i 13:e minuten förlorade en duell mot Mats Hummels som skarvade vidare bollen ribba-in bakom Hugo Lloris.
 
Att ta en tidig ledning mot ett kontringsinriktat lag som Frankrike passade perfekt för Tyskland som kunde lägga sig djupare på egen planhalva och ta bort ytan bakom egen backlinje som fransmännen hade hittat in bakom tidigare under matchen.
 
Sakho, som haft skadeproblem under VM, tvingades utgå i andra halvlek efter att ha drabbats av kramp och ersattes av Arsenals försvarare Laurent Koscielny. Men chanserna för Frankrike kom sporadiskt och när de väl uppstod var Manuel Neuer trygg i Tysklands mål.
 
Trist för Sakho som stått för en stabil insats i VM där laget bara släppte in ett mål under hans tid på planen och 24-åringen ådrog sig inte en enda frispark och satte över 90 procent av sina passningar till rätt adress.
 
Belgien (Grupp H)
 
Simon Mignolet
 
17 juni 18.00 – Belgien – Algeriet 2-1

I landslaget får Simon Mignolet nöja sig med att vara andremålvakt. När Belgien klev in i VM fick han sitta på bänken hela matchen när förstamålvakten Thibaut Courtouis tvingades släppa in en straff i mitten av första halvlek. Algeriets straffmål var matchens enda mål en bra bit in i matchen. Det dröjde ända till minut 70 innan Belgien kunde kvittera efter en snygg nick av Marouane Fellaini. Bara tio minuter senare kontrar Dries Mertens in 2-1 och Belgien vinner sin första match.
 
22 juni 18.00 – Belgien – Ryssland 1-0

Simon Mignolet satt på bänken hela matchen när Belgien besegrade Ryssland med 1-0 i den 88:e minuten. Målskytt blev inhopparen Divock Origi.
 
26 juni 22.00 – Sydkorea – Belgien 0-1

Simon Mignolet fick inte, trots att Belgien redan var klara för avancemang, chansen den här gången heller. Han satt på bänken när Belgien enkelt avfärdade Sydkorea. Efter ett rött kort på belgaren Steven Defour kunde sedan Jan Vertonghen avgöra matchen till de svartrödas fördel.

5 juli 18:00 – Argentina – Belgien 1-0

Mignolet blev siste Liverpoolspelare att slås ur VM när Argentina tack vare ett tidigt mål av Higuaín säkrade en plats i semifinalen. Som vi sett i många matcher i slutspelet tog favoriten en tidig ledning och bevakade sedan den taktiskt och kontrollerat utan att dominera överdrivet mycket och rada upp möjligheter att öka på till 2-0. Belgien tilläts ha en hel del boll och kom upp högt i planen, men det var lätträknat med riktigt vassa målchanser. Visst dök den sena kvitteringschansen upp även för Belgien, men på det stora hela var Argentina numret större och tog sig för första gången sedan 1990 vidare som ett av de sista fyra lagen. Ett stort avbräck för Messi & Co var att Angel Di Maria klev av lårskadad i första halvlek och har de otur missar han liksom Kun Agüero resten av VM. Till skillnad från Brasilien har dock Argentina bredare topp på forwardsfronten och kan ändå mönstra en slagkraftig offensiv i de återstående två matcherna.

Redaktionen2014-07-05 21:05:00
Author

Fler artiklar om Liverpool