Lagbanner
Styrelseordförande kommenterar situationen

Styrelseordförande kommenterar situationen

I stället för att ta flyget över Atlanten och delta i en segerparad den här veckan tvingas styrelseordförande Tom Werner likt alla andra invänta när, var och hur Premier League kommer att avslutas. Han hoppas att det inte blir ett avgörande likt det i Frankrike även om det innebär att Liverpool tillskrivs titeln och vill helst se att matcherna spelas på lagens riktiga hemmaplan snarare än neutrala arenor.

När Premier League avbröts på grund av Coronapandemin ledde Liverpool med så stor marginal att det bara sågs som en tidsfråga innan ligatiteln var matematisk klar och den här veckan skulle den då förmodade segerparaden hållas på Liverpools gator.

I stället är det enda som hålls i Liverpool avstånd och klubbens 30-åriga väntan har tänjts ut vecka efter vecka med hopp om att ligaspelet nu ska kunna återupptas i mitten av juni.

Klubbens styrelseordförande Tom Werner håller sig à jour med hur spelare och ledarstab säkrar hälsan för samtliga klubbmedlemmar och hur tillvaron ska kunna fortlöpa så normalt som möjligt under extraordinarie omständigheter.

”Det har uppstått ett hål i så många människors liv. Fotbollen är central för deras drömmar och förhoppningar. Vad gäller Liverpool spelar laget en magnifik fotboll och är bara några matcher från att vinna trofén. Men jag sätter det i perspektiv – människor lider, oavsett om de har förlorat en närstående, själva är sjuka eller kämpar med arbetslöshet.

Det kommer fortsatt att förekomma ett litet element av risk, men det här är en väldigt hälsosam grupp personer och det kommer att genomföras regelbundna tester. Det viktigaste är dock att om vetenskapsmän och regeringen anser att det är osäkerhet kommer det inte att spelas fotboll. Förhoppningsvis kan vi dock lista ut ett sätt att spela.”


I Frankrike valde de att avsluta ligan och räkna ut en sluttabell baserat på nuvarande poängsnitt. Detta är inte ett scenario Werner hoppas att Premier League hamnar i.

”Det är viktigt att vi kan hitta ett sätt att spela klart resten av matcherna eftersom jag tror att det vore bra för nationen. Det kommer att innebära en injektion för folkets moral och ge dem något att se fram emot och ett steg mot det normala."

Mer än 36 000 människor har dött i sviterna av covid-19 i Storbritannien och även om antalet minskar över tid dör fortfarande hundratals varje dygn. Det är därför självklart att inte ta lätt på situationen, men med tanke på de oerhört rigorösa restriktioner som spelarna opererar efter citerar Werner någon som sa att det ”sannolikt är säkrare att spela fotboll i Premier League bakom stängda dörrar än att gå till stormarknaden”.

Werner erkänner att det blir ekonomiska konsekvenser av uteblivna matchdagsintäkter och påpekar att det även handlar om att atmosfären på arenorna går förlorad. Han hoppas fortfarande att lagen ska kunna spela på sin hemmaplan snarare än neutrala arenor, även om ingen publik är tillåten. Det ökar dock risken för att supportrar samlas i större grupper utanför.

”Det är upp till regeringen och deras främsta mål är allmänhetens säkerhet. Jag hoppas att matcherna spelas på lagens hemmaarenor, men oavsett tror jag att folk kommer att följa polisens uppmaningar.
 
Jag trodde aldrig jag skulle få uppleva något som paraden efter segern i Champions League. Då sa någon att ’om vi vinner Premier League, kommer det här inte vara någonting’. Så jag ser fram emot en parad någon gång när vi kan samlas eftersom jag vet hur mycket detta betyder för alla våra supportrar.”


Källa: Associated Press

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-22 22:09:00
Author

Fler artiklar om Liverpool