London Stadium, 2021-11-07 17:30

West Ham - Liverpool
3 - 2

West Ham United - Liverpool 3-2: Säsongens första förlust efter en tuff kvällsmatch

Uppdukat för en härlig fotbollsafton när Liverpool begav sig till London för att gästa West Ham United. Resultatet blev dock inte vad The Reds hade hoppats på och under landslagsuppehållet blir det att hitta nya ideer för att försvara sig på hörnor.

Ett “klart för åttondelsfinal i Champions League” Liverpool tog sig under söndagskvällen till huvudstaden för match mot West Ham. Men även  för att sätta ännu press på ligaledarna Chelsea, som igår “bara” fick 1-1 hemma mot Burnley. Dock var det hemmalaget som inledde piggast och fick utdelning via en Pablo Fornals hörna som skruvas direkt i mål. Stor frustration hos Liverpool och Alisson Becker som tyckte att han stängdes av West Ham-spelarna, men VAR gav inget medlidande för The Reds och 1-0 var ett faktum.

VAR skulle få spela huvudroll ännu en gång under den första halvleken när Aaron Cresswell riskerade utvisning efter att fullföljt en tackling på Jordan Henderson. Men även denna gång tyckte videodomarna att beslutet på planen var korrekt. Efter detta ägde Liverpool mycket boll men hade svårt att skapa något ordentligt. Inlägg från höger och vänster som allt som oftast blev överlånga. Utdelningen för Liverpool skulle likt hemmalaget också komma via en fast situation, nämligen en frispark cirka 4 meter utanför West Hams straffområde. En smart variant av Trent Alexander-Arnold och Mohamed Salah såg den först nämnda göra sitt första mål för säsongen.

1-1 stod sig även i paus, mycket på grund av en fantastisk brytning av Virgil van Dijk på stopptid. Det viktiga för Liverpool inför den andra halvleken är att utnyttja de ytor som tillkom efter 1-1 målet.
I den andra halvleken var det dock återigen hemmalaget som kom ut piggast och det höll på att bli utdelning direkt via ännu en hörna, men Declan Rice nicke prickade ribban. Näst på tur att bränna ett farligt läge var dock Sadio Mane som sköt rakt på Lukasz Fabianski efter fint förarbete av Andrew Robertson.

Även om offensiven stundtals inte klickade idag var det defensiven som fallerade mest. Bolltapp av Sadio Mane, omställning West Ham och 2-1 även detta mål signerat Fornals. Precis som vid 1-0 flyttade nu West Ham hem och lät Liverpool hålla bollen, men hotet av omställningar och synnerhet hotet av hörnor fannns kvar, något som skulle bli helt avgörande. Liverpool jagade kvittering men istället blev det ännu en West Ham hörna, som Kurt Zouma nådde högst på och nickade in 3-1, ridå för Liverpool även fast Divock Origi lite senare reducerade till 3-2.

Någon ordentlig forcering uteblev utöver att Sadio Mane fick ett guldläge att nicka in 3-3 på stopptid men, likt mycket för senegalesen idag, ville det sig inte. Liverpool kasserade med detta in första förlusten på 26 raka matcher och går nu in som fyra i Premier League inför landslagsuppehållet, efter att dagens motståndare passerat i tabellen efter kvällens resultat. Stor eloge till West Ham som rättvist går segrande ikväll och säkerligen ger Jurgen Klopp en del taktiska saker att tänka över.