Molineux Stadium, 2021-03-15 21:00

Wolves - Liverpool
0 - 1

Wolverhampton - Liverpool 0-1: Borta bra men hemma sämst

Ge mig Wolverhampton, Budapest eller Himalaya, bara det inte är Anfield. Ytterligare en seger inkasserades bortifrån Anfield när Diogo Jota gjorde sitt första mål sedan återkomsten från skada.

Det var en match som i mångt och mycket överskuggades av de tragiska scenerna i slutskedet av matchen, då Rui Patricio blev liggandes på planen i över tio minuter efter en smäll gentemot huvudet. Vill passa på att skicka mina tankar till Rui Patricio. Hoppas innerligen att det inte visar sig vara så allvarligt som det först verkar.

När det väl kommer till matchen är det första jag vill beröra Sadio Mané, och hans förmåga att (inte) få straffar. Tror jag har räknat det till fyra gånger den här säsongen som Mané har haft möjligheten att ramla i motståndarens straffområde, för att istället fortsätta stå upp och spela vidare. Det har, som idag, inte alltid varit de mest tydliga kontakterna, men det är kontakter som 98 procent av dagens fotbollsspelare hade ramlat av. Jag vet själv inte om jag ska vara glad över att det finns spelare som inte ramlar av minsta lilla kontakt, eller ifall jag ska vara arg för att han inte kastar sig så att vi kan få straff. En sak som är säker är iallafall att domare måste börja döma straff även när spelare väljer att inte slänga sig, annars är det självklart att spelare kommer att tänja på linjerna och göra det mesta av det lilla, något annat vore konstigt.

Utöver straffsituationen och det sumpade friläget gjorde Mané en bättre insats än vad vi har fått se de senaste månaderna. Touchen fanns där, samtidigt som han spelade med en frenesi som varit sällsyn. Problemet är bara de fortsatta missade chanserna. I första halvlek missade han två lägen där han borde gjort mål och en höjd arbetskapacitet kan bara kompensera för så mycket. Mål måste göras.

Den generella insatsen gick upp och ner under den första halvleken. Hela laget började slarvigt och utan någon riktigt skärpa, vilket dels ledde till att Wolves kunde spela sig fram till ett par bra chanser och dels innebar att vi tillät Nelson Semedo att se ut som en kapabel fotbollsspelare. Inte något man är van vid. Det stora problemet under de inledande femton-tjugo minuterna var att mittfältet blev alldeles för rakt, det saknades en dynamik och flexibilitet. Detta ledde till att Wolves enkelt kunde spela raka passningar in mellan mittfältet till Traore, Neto eller Willian José som sedan hittade ut på kanten där de sökte numerära övertag.

Bollen rullades, chanser brändes och det kändes som att man satt och kollade på samma match för femtioelfte gången denna säsong. Som tur var så inträffade någonting annorlunda. Det var annorlunda, portugisiskt och vackert. Som man har saknat Diogo Jota. Han bidrar med många dimensioner som Roberto Firmino inte har gjort de senaste säsongerna, men den allra största skillnaden är hela grundprincipen inom fotboll. Att göra mål.

Om jag skall vara helt ärlig så har jag inte särskilt mycket att säga om den andra halvleken. Wolves skapade ett antal farliga chanser under inledningen, men annars var det inte någon vidare fotboll som spelades. Runt minut 71 var det till och med en sekvens som fick mig att tänka att min egna fotbollskarriär ändå har lite potential. Det var inte den halvlek man hade visat sin ointresserade kompis för att försöka sälja in fotboll om man säger så.

Detta var insatsen som, i läskigt många fall denna säsong, har inneburit 0-0 eller förlust. Så blev det inte idag. Tre poäng skulle tas, och tre poäng togs. Diogo Jota har spelat sig in i form, Phillips och Kabak har tillsammans hållit tre nollor i rad samtidigt som Fabinho har tagit klivit tillbaka upp på mittfältet. Det ser ljusare ut än på många månader för de röda, samtidigt som mycket arbete fortfarande finns kvar för att rädda säsongen. Ifall Liverpool kniper en topp 4 placering och gör ett tappert försök i Champions League, ser inte jag hur detta, med alla skador i beaktning, kan räknas som en dålig säsong. Som sagt, mycket jobb kvar, men vi börjar arbeta oss in på rätt riktning igen!

Jakob LindegrenTwitter: @Jakob_Lindegren2021-03-15 23:18:00