2023-01-17 20:45

Wolves - Liverpool
0 - 1

Wolverhampton – Liverpool 0–1: VARgjakten över.

En möjlighet för vidare cupspel och ett nytt möte med Brighton. Men framför allt en möjlighet att bevisa sig. Liverpool avslutade under tisdagen vargjakten tidigt när Wolves besegrades med 1–0 i FA-cupens returmöte på Molineux.

Efter förra veckans tradiga och enligt vissa skandalösa, världsomvändande och fruktansvärda, 2–2-möte var det under tisdagskvällen dags att avgöra vem som får besöka sydkusten och Brighton i FA-cupens fjärde omgång. Hemmalaget gjorde få ändringar från förra veckans möte, där José Sá och Joao Moutinho ersatte Matija Sarkic och Goncalo Guedes. Liverpool gjorde däremot betydlig fler ändringar när ett ungt lag gavs chansen, endast Cody Gakpo, Ibrahima Konaté och Thiago fanns kvar från elvan förra veckan.

Det var med skräckblandad förtjusning som laguppställningen togs emot, och med den nuvarande formen samt tendenser att släppa in ett tidigt mål fanns en rädsla för ytterligare mörker. Men det enda mörkret som infann sig var efter 20 sekunder när elektrikerna på Molineux inte kunde göra sitt jobb.

Det var visserligen ett Wolves som inledde de första fem minuterna piggast, men efter det växte Liverpool in i matchen mer och mer. Under stora delar såg faktiskt spelet bra ut, en härligare frenesi och ett flyt i passningar samt genom mittfält som vi inte sett på väldigt länge. Något som dessutom skulle belönas.

I den 13:e matchminuten plockade Harvey Elliott upp bollen på egen planhalva och utnyttjade till en början ett väldigt passivt försvarsspel och sedan även en felpositionerad målvakt när han med ett avslut á VM 2010 satte dit 0–1 och bröt en dyster trend.

Förutom målet var det inte den mest händelserika halvlek man sett, men det gjorde inget för de som håller på laget i rött. För som tidigare nämnt var det en helt annan vilja, intensitet och tempo som Liverpool visade upp och flera spelare ökade sina aktier för mer speltid, däribland Stefan Bajcetic.

I övrigt fanns det väl egentligen bara en ytterligare händelse som ökade pulsen i den första halvleken, och det var när Fabio Carvalho blev framspelad och med ett kyligt avslut placerade bollen i mål innan den assisterande domaren, korrekt, lyfte flaggan.

När den andra halvleken startade var det ett litet skifte i spelet. Wolves klev upp och presterade bättre, samtidigt som Liverpool blev någon procent sämre. Trots det var Merseyside-laget klart bättre än tidigare uppvisat under 2023. Trots att Wolverhampton hade mer boll än i den första hade hemmalaget svårt att skapa de riktiga målchanserna. Det var inte förens Klopp valde att mixtra med startelvan som Midlands-laget började skapa lägen.

Efter 65 minuter gjorde Klopp ett trippelbyte och tempot, intensiteten och kvalitén sjönk något. I den 75:e gjorde han de sista två bytena och även då sjönk kvalitén i Liverpool, ett tecken på att fler ur dagens startelva förtjänar fler chanser framöver.

De riktigt farliga lägena lös med sin frånvaro, men i den 71:a minuten fick Wolves ett gyllene läge att kvittera efter att Matheus Cunha gick ner från vindpusten av Nat Phillips. Den erkänt duktiga frisparksskytten Ruben Neves steg upp och skickade bollen mot mål, och även fast Kelleher snuddade den med fingertopparna så är frågan om den gått på mål?

Det var i stället Raul Jimenez som med lite drygt tio minuter kvar skulle få det gyllene läget att kvittera och ta matchen till förlängning, men en tam nick och en viktig närvaro samt block från Joe Gomez tog bollen över målet.

Wolves försökte skapa en forcering under slutet, men det riktiga chanserna kom aldrig. Det var i stället Curtis Jones var närmast att ändra resultatet under tilläggstiden i denna match, men den inbytte mittfältarens skott gled retsamt förbi den bortre stolpen och resultatet stod sig. Liverpool vann därmed matchen med 1–0 och säkrade en biljett till FA-cupens fjärde omgång, men framför allt tog de den första vinsten för året och bjöd på en prestation att bygga vidare på. Vargjakten är därmed över för cupspelet och det ska, efter en minst sagt intressant ”inför matchen”-text från Wolves-redaktionen, bli intressant att se hur LiVARpool betalat elektriker och José Sá för denna seger. YNWA!

TV: Liverpool vidare i FA-cupen