-
-

Wolverhampton - Liverpool 1-2 (0-1)

Liverpool trär än en gång in ett sent segermål och får med sig alla tre poäng i denna match där Mané utgår skadad och där laget stundtals är illa ute när hemmalaget släpper alla spärrar i andra halvlek.

Mål
Liverpool: Henderson (8), Firmino (84)
Wolverhampton: Jimenez (51)

Arena: Molineux

Domare: Michael Oliver

Tretton raka segrar och Liverpool går som bekant som tåget i Premier League. Kvällens match är dock en hård nöt att knäcka då hemmalaget Wolverhampton gör en fin säsong och som dessutom är riktigt starka på hemmaplan. Det återstår att se om även Liverpool får bita i gräset på den här arenan.

Det är väldigt tätt mellan matcherna och det är bara några dagar sedan Manchester United besegrades och till helgen väntar en ny cupmatch. Det är dock mot betydligt beskedligare motstånd och det är ingen vågad gissning att truppen luftas betänkligt då.

Vi börjar dock med kvällens match och Liverpools startelva ser ut som följande:

Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson, Henderson, Wijnaldum, Oxlade-Chamberlain, Mane, Salah, Firmino.

Klopp fortsätter att lita på samma spelare och brukar inte rotera nämnvärt i startelvan. På bänken hittar vi de här spelarna:

Adrian, Fabinho, Minamino, Origi, Matip, Jones, William.

Där det är glädjande att se att både Fabinho och Matip är krya nog för att kunna spela igen.
Wolverhampton hade det tufft på Anfield senast men hade samtidigt lite otur när ett mål dömdes bort via VAR och ett skosnöre som låg på fel sidan av skon. De pressade dessutom på bra i slutet av den matchen och var ett hot framförallt då.

Mål: Åttonde minuten och Liverpool har baxat fram en högerhörna som Alexander-Arnold skall slå. Samme Arnold har precis skjutit en frispark nämligen som via muren har gått ut till en hörnspark. Det är en fin, flack och hård boll med utåtskruv som går mot första stolpen där ingen mindre än kaptenen tittar upp och knoppar in bollen i närheten av första krysset. Nicken är inte stenhård och målvakten är på den med rätt mycket av handen men det räcker inte, 1-0 till Liverpool och en finfin start på matchen för de röda.

Den första kvarten har passerat och även om det är Liverpool som har hittat upp på resultattavlan är det hemmalaget som har stuckit upp med de vassaste chanserna. Först en frispark som går parallellt på marken längs målområdeslinjen och som rensas undan sent om sider och sedan en offsidefälla som inte slår igen varpå Wolverhampton har ett par spelare rena inne i boxen. Avslutet och nicken smiter dock utanför Alissons högra stolpe.

Halvtimman spelad och det är Liverpool som styr den här tillställningen nu, ett ganska stort bollinnehav och när hemmalaget till slut får tag på bollen är de långt ifrån farliga områden. Henderson och Wijnaldum har dessutom skött mittfältskampen på ett imponerande sätt och varje gång det har hettat till på mitten har de klivit in resolut och vunnit bollen. Matchen har dessutom satt sig lite mer också och inget av lagen har lyckats skapa någon vidare målchans de senaste minuterna.

Strax efter det att klockan har passerat trettio minuter sätter sig Mané ner i gräset. Något står inte rätt till med senegalesen som ser ut att ta sig om foten. Han kliver av och in kommer Minamino istället. Efter detta tappar båda lagen skärpan lite och tempot går ner, flera felpassningar letar sig in i matchbilden och Liverpool har svårt att hitta framåt. Wolverhampton spelar dock lite rakare och tar sig lite närmare motståndarnas straffområde än vad Liverpool lyckas med. Precis på slutet gör Salah en soloräd och är så när på att få ett rent skottläge, en mittback hinner dock emellan och blockerar skottet.

Sammanfattning

Det är en halvlek som har tre skepnader, det börjar med det klassiska brittiska temat där dessutom dimman hänger mellan läktarna. De smäller friskt, tempot är högt och där är några målchanser. Liverpool lyckas dessutom via Henderson knoppa in ett ledningsmål.

En stund senare går matchen in i mer av en kontrollfas där Liverpool bollar runt mycket och via fint kombinationsspel även tar sig framåt i banan. Wolverhampton får jaga friskt och när de får tag i bollen är laget inte i position att ta sig framåt och de hamnar snart i trångmål igen.

När Mané sedan blir skadad byter matchen karaktär igen och tempot sjunker betydligt. Liverpool tappar en klar referenspunkt i anfallet och får plötsligt svårt att ta sig framåt med kvalitet. Wolverhampton har dock mer finess i det som de gör och går rakare med sina anfall vilket gör att spelet förflyttas mer ner mot Liverpools område som nu har svårare att lösa upp knutarna. Alisson har dock inte behövt sträcka ut ännu och det återstår att se vem som tar initiativet när andra halvlek startar.

Mål: Minut 51 och känslan från slutet av första halvlek håller i sig då det är hemmalaget som håller i taktpinnen. Efter lite trassel på mittfältet är det hemmalaget som gräver loss bollen och kan ta sig norrut, de överbelastar högerkanten och får gott om utrymme att kila in inlägget mitt i boxen där Jimenez relativt ostört kan gå upp och nicka dit kvitteringen. Liverpool ser just nu lite håglöst ut och tempot och intensiteten behöver ta sig upp några snäpp.

Kvarten spelad av andra halvlek och det är hemmalaget som styr matchen nu, de är rappare och tar sig upp på offensiv planhalva ganska enkelt. Det har börjat att osa lite runt Alisson och han har även fått vittja nätet för första gången på evigheter. Liverpool är just nu för långsamma, många får bollen felvända och det finns inga vägar framåt riktigt. Det lägre tempot gör att hemmalagets försvar hinner in i positionerna och göra det svårt att anfalla. Liverpool har haft fyra skott på mål och hemmalaget ett än så länge så med lite bättre effektivitet hade det varit ett annat läge nu.

Kvarten kvar och Liverpool har ryckt upp sig något och dessutom skapat några målchanser, närmast är Firmino som får möjlighet att raka in en retur men som skjuter i den ända av målet där målvakten sitter. Även hemmalaget är på offensiven och känns farliga när de anfaller, Traore är ett ständigt hot och har stundtals lekstuga på sin kant. Oxlade-Chamberlain har gått ut och Fabinho har kommit in för att stabilisera det centrala mittfältet.

Mål: Minut 84 och Liverpool har börjat att trippa runt offensivt straffområde lite mer frekvent igen. Firmino bränner ett friläge när han via ett motlägg blir helt ren. Målvakten gör en fin räddning också bör nämnas. Brasilianaren får dock ett läge till några minuter senare efter en tilltrasslad situation med ett öppet skottläge rakt framför mål ganska långt in i boxen och nu är det ingen pardon. Full kraft och han formligen vräker in bollen i nät med fullt jubel vid hörnflaggan på det.

Matchen börjar närma sig sitt slut och det är oklart om det är Fabinho som har påverkat matchbilden eller om hemmalaget har kroknat i det höga tempot. En sak står klart i alla fall och det är att Liverpool har hittat mer syre i matchens slutskede och börjar kunna spela framåt igen och hitta spelare som är rättvända. Det uppstår några hel- och halvchanser och till slut får Firmino ett läge som han förvaltar. Hemmalaget skapar en riktigt fin kvitteringschans men avslutet går över.

En svängig och fartfylld tillställning där Liverpool tar över efter ledningsmålet och har matchen i sin hand. Där är chanser att sätta tvåan och kanske stänga matchen men istället går Mané sönder och hemmalaget vädrar morgonluft när de sakta men säkert tar över matchen.

Trenden håller i sig och till slut kommer kvitteringsmålet efter en fin omställning där försvaret inte hänger med i omställningen. Efter kvitteringsmålet är Liverpool illa ute, Wolverhampton kontrollerar matchen och trummar på för fullt. Liverpool klarar inte att få loss bollen eller att anfalla för den delen.

Detta ändrar sig dock i matchens slutskede när det blir mer rytm i spelet igen och efter några bättre och sämre lägen hittar Henderson Firmino på en liten yta i straffområdet och ännu en gång lyckas Liverpool avgöra sent och få med sig alla tre poäng.

Spelarkritik

Alisson agerar stabilt och gör bland annat en riktigt fin räddning på ett friläge när Liverpool är illa ute i andra halvlek då han gör sig stor och får bollen rakt i huvudet.

Alexander Arnold är inte lika framträdande som han brukar då han får en del press på sig och dessutom får slita ont i defensiven. Inläggen han har skämt bort oss med lyser med sin frånvaro i den här matchen. Joe Gomez agerar med pondus i mittförsvaret och visar prov på fint försvarsspel flera gånger. Virgil van Dijk är en jätte i vanlig ordning och gör några riktigt fina individuella insatser när han avvärjer anfall och blockerar skott. Robertson har det stundtals väldigt tufft mot Traore och får kämpa i löpduellerna, även han kommer inte riktigt loss som han brukar på sin kant.

Oxlade-Chamberlain driver på fint och är riktigt bra när Liverpool kontrollerar matchen, han faller dock ur matchbilden något när Wolverhampton tar över och han är inte riktigt vän med bollen idag. Wijnaldum är bra i närkampsspelet och bidrar också väldigt bra när Liverpool spelar bra. Jordan Henderson är Liverpools bäste spelare idag och stundtals har han hela mittfältet i fickan. Han är överallt och styr matchtempot fint i stora delar av matchen. Inleder dessutom med att nicka in det första målet och det är han som på små ytor trär in bollen till Firmino så att han an dunka in segermålet.

Firmino är ständigt spelbar och rör sig fint matchen igenom och bidrar med alternativ. Det såg länge ut som om krutet inte var riktigt torrt denna kväll då han brände några fina lägen men när det som bäst behövdes dansar han in i straffområdet och trycker in det avgörande målet. Salah går i vanlig ordning som en spårvagn på sin kant men Liverpool lyckas inte riktigt hitta honom med bollarna så att han komma in bakom försvaret. Flera gånger tar han dock bollen mer centralt och hotar och det såg några gånger ut som om han skulle slå den i mål. Mané är ett ständigt hot så länge han är på planen och det blir ett klart avbräck när han lämnar. Minamino gör en gedigen insats men sätter inte samma prägel på matchen ikväll.